DAİŞ Suriye çölünde hortladı

Dünya Haberleri —

DAİŞ

DAİŞ

  • DAİŞ Suriye çölünde 2024’ün ilk altı ayında 165 defa saldırdı. Şam güçleri, Kudüs Tugaları ve Rus ordusunun eğittiği ve yönettiği 11, 18 ve 25. tümenlerin operasyonları sonuçsuz kaldı. Son 10 günde 23 asker öldü.

Ana gövdesini YPG ve YPJ’nin oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri (QSD) ile Koalisyon güçlerinin askeri olarak 2017’de yenilgiye uğrattığı DAİŞ, Suriye’nin çöl bölgelerinde yeniden aktif hale geldi. Rus hava ve kara gücü, Şam güçleri ve İran destekli kuvvetler DAİŞ üyelerinin eylemlerini engelleyemiyor. Yılın ilk altı ayında gerçekleşen 164 saldırıda 476 kişi öldü. Bunlardan 430’u asker ve milis. DAİŞ bol hedefli bölgede karargah basıyor, pusu atıyor ve açık çatışmaya giriyor.

Rus Hava Kuvvetleri ve Rus Kuvvetleri Komutanlığı tarafından desteklenen Şam güçleri ve müttefik milislerin DAİŞ hücrelerine karşı başlattığı kara harekatında Suriye çöl bölgesi taranmasına rağmen, operasyon hedefine ulaşamadı. Şam’ın büyük umutlarla 5 Temmuz'da Suriye çöl bölgesinin tamamını kapsayan ordu güçleri, Kudüs Tugayı ve Rusya liderliğindeki askeri tümenlerin (11, 18 ve 25) katılımıyla başlattığı operasyon sonuçsuz kaldı. Reqa kırsalındaki Rasafa, Deyrezzor, Palmira çölleri ve Sukhna vadilerinden Hu’ın mus'un doğu kırsalındaki El Tanf'a kadar DAİŞ mevzilerinin havadan bombalandığı, yer yer çatışmaların yaşandığı operasyondan, çetelerin askeri kabiliyetinin sınırlandırılması sonucu alınamadı.

10 günde 23 askeri öldürdüler

Yalnızca son 10 günlük dönemde DAİŞ saldırı, pusu ve girdiği çatışmalardan kayıp vermeden çıktı. Suriye çölünde 10 günden kısa bir süre içinde 23 Şam askeri ile İran yanlısı güç üyesi öldürdü.

4 operasyonun yapıldığı Deyrezzor'da, Şam güçlerinden 7 unsur öldürüldü. DAİŞ çeteleri en az iki defa Badiyat El Bişri’deki Şam güçlerinin konumlandığı noktalara baskın düzenledi. 10 Temmuz’da Liva el-Kuds milislerinin El-Masrab çölünün eteklerinde bulunan karargahını basan DAİŞ 2 milisi öldürdü.

Humus’un Jubb al-Jarrah bölgesinin yapılan 2 operasyonda da 3 rejim gücü mensubu öldürüldü. Bunlardan biri teğmen rütbesinde bir subay, üç de yaralı var. DAİŞ el-Sukhna çölünde de Difa Watani’nin iki üyesini öldürdü.

Reqa'da El-Buhamid çölünce 3 operasyon yapıldı, 13 rejim gücü mensubu öldü. DAİŞ Şam askeri güçleri ile Difa Watani milislerinin toplantısını bastı, 7 askeri güç mensubunu yaraladı. 8 Temmuz'da El-Sabha El-Şarki yolu üzerinde askeri aracı pusuya düşüren DAİŞ Şam güçlerinden “üsteğmen” rütbesinde bir subay ve yanındaki 3 kişi öldürüldü.

430 asker, 29 çete, 46 sivil

2024 yılının başından bu yana Suriye’nin çöl bölgesinde DAİŞ saldırıları ve çatışmalarda ölenlerin sayısı 476'ye ulaştı. Saldırılarda biri kadın biri de çocuk olmak üzere 46 sivil yaşamını yitirdi. Rus hava saldırılarında yalnızca 3 çete öldü, DAİŞ’in 6 aydaki toplam kaybı sadece 29 oldu.

Fırat'ın batısı, Deyrezzor, Reqa ve Humus'ta ölenlerin 33'ü Suriye uyruklu İran yanlısı milis, 397’si Şam ordusu ve rejim yanlısı milis. DAİŞ çeteleri altı ay içinde 165 pusu, silahlı saldırılar, baskın ve patlama gerçekleştirdi.

Son 6 ayın dökümü

Deyrezzor çöl bölgesinde DAİŞ’in düzenlediği 56 saldırıda 12'si İran yanlısı milis, 8'i DAİŞ çetesi olmak üzere 116 askeri personel öldü. Aralarında bir kadının da bulunduğu 17 mantar toplayıcısının da bulunduğu 19 sivil katledildi.

Humus’un çöl bölgesinde 75 askeri aktivite tespit edildi. Tüm olaylarda 15'i İran yanlısı milis ve 18'i DAİŞ çetesi olmak üzere 189 askeri personel öldü. 2'si yer mantarı toplayıcısı olmak üzere 16 sivil katledildi.

Reqa çöl bölgesinde toplamda 20 DAİŞ saldırısı yaşandı. Saldırılar sonucunda 2'si İran yanlısı milis, 3'ü DAİŞ üyesi olmak üzere 52 askeri personel öldü. 2'si yer mantarı toplayıcısı olmak üzere 4 sivil katledildi.

Hama’nın çöl bölgesinde 11 saldırı gerçekleştiren DAİŞ, 1'i İran'a bağlı milis olmak üzere 35 askeri personeli öldürdü. Biri çocuk olmak üzere 7 sivil de katledildi.

Halep çöl bölgesinde 2 saldırı gerçekleştiren DAİŞ 3'ü İran yanlısı milis olmak üzere 5 askeri öldürüldü. HALEP

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.