Uçaklar İdlib ve Lazkiye’yi vuruyor

Dünya Haberleri —

Rusya - Ukrayna savaşı

Rusya - Ukrayna savaşı

  • Rus savaş uçakları İdlib ve Lazkiye’de HTŞ ile ittifaklarını hedef aldı. Dört günden beri süren 28 farklı hava saldırısında en az 17 kişi öldü, 14’ü çocuk 38 kişi de yaralandı.

Rus savaş uçakları, Suriye'nin kuzeybatısında Rusya-İran-Türkiye ittifakının Astana sürecinde aldığı karar ile oluşturulan çatışmasızlık bölgelerini 4 gündür bombalıyor. İdlib’in tüm temas hatları ve Lazkiye’nin kuzeyinde kalan HTŞ denetimindeki alanlar yoğun şekilde bombalanıyor. HTŞ ve bağlaşık güçlerinin “Halep Savaşı” söylemi ile başlattıkları tartışma, Şam hükümeti güçleri ile temas hatlarında çatışmaya dönüşüyor. Rus savaş uçaklarının saldırısı ile eş zamanlı olarak Şam güçleri de İdlib, Lazkiye ve Halep kırsalında karşıt güçlere topçu saldırısı düzenliyor. Rus hava saldırılarının Türk gözlem noktalarından alınan istihbarat ile gerçekleştiği yönünde iddalar var. Devam eden hava saldırılarında içlerinde sivillerin de olduğu 17 kişi öldü. 38 kişinin yaralandığını raporlayan SOHR bunlardan 14’unun çocuk olduğunu duyurdu.

Tüm hat boyunca bombardıman

İdlib’in merkezini, kuzey batıda El-Dana, Atmeh ve Sarmada kasabalarını, Halep sınırının kuzey doğusunda Maraat Misrin’i, güney hattında Kafr Aweed ve Farkia kasabalarını Maraat el Numan ve Saraqib’in batısını, Cebel Zaviye ekseninde birçok hedefi vuran Rus hava saldırısında tek yönlü kayıplar artıyor. 

Şam hükümetine bağlı topçu birlikleri de iki günden beri kesintisiz bombalama yapıyor. Heyet Tahrir eş-Şam güçlerinin temas hatlarına yönelik yığınağını zayıflatmaya çalışan Şam hükümeti, Lazkiye’nin kuzeyinde El-Tuffahiye ve El-Kinda’yı, İdlib kırsalındaki Cisr eş-Şuğur kentinin dış mahallelerini ve el-Ghab Ovası çevresini, İdlib’in batısında El-Nayrab, Mecdeliya ve Benin köyü civarını, Halep'in batı kırsalındaki Takad ve Arhab hattını topçu atışı ile vurdu.

Fabrika ve imalathane vuruldu

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR), Rus savaş uçaklarının İdlib şehrinin kırsalında, "bir kereste fabrikası, bir mobilya atölyesi ve bir zeytinyağ imalathanesini" de vurduğunu açıkladı. "İdlib'de Rus hava saldırıları nedeniyle hayatını kaybeden sivillerin sayısı arttı" ifadelerine yer verilen açıklamada, saldırıda ölenlerden birinin çocuk olduğu belirtiliyor. Çevredeki hastanelerde tedavi altına alınan en az 30 yaralıdan 14'ünün de yine çocuk olduğuna dikkat çekildi.

SOHR, İdlib’de bombardımanda ölenlerin arasında 5 HTŞ militanı, 12 sivil ve bir de Çinli cihatçı diyerek Doğu Türkistan İslam Partisi çetesinin olduğunu duyurdu.

Rus askeri yetkililer herhangi bir açıklama yapmazken Rusya'nın bölgeyi hedef alan saldırılarının arttığı, Rus savaş uçaklarının son dört günde 28 noktaya hava saldırısı düzenlediği belirtiliyor.

Humus ve Deyr ez-Zor’u da

Suriye'deki Muhalif Tarafları Uzlaştırma Merkezi Başkan Yardımcısı Yüzbaşı Oleg İgnasyuk, Rus Hava-Uzay Kuvvetleri'nin, El-Tanf bölgesinden gelen militanların Humus ve Deyr ez-Zor vilayetlerinde kurduğu üç üsse saldırı düzenlediğini söyledi. "Suriye Silahlı Kuvvetleri komutanlığı, Rus kuvvetler grubu tarafından desteklenerek, Humus ve Deyr ez-Zor illerindeki dağlık ve çöl alanlarında keşif ve arama operasyonlarına devam ediyor. Rus Hava-Uzay Kuvvetleri, El-Tanf bölgesinden gelen militanların üç üssüne saldırılar düzenledi" diye belirtti. ŞAM

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.