Dora 14 gündür açlık grevinde

Yurt Dışı Haberleri —

Mazlum Dora, mahkeme salonunda

Mazlum Dora, mahkeme salonunda

  • Stuttgart'ta bulunan Stammheim Cezaevi'nde 2021'den beri tutuklu olan sanatçı Mazlum Dora, Kürt siyasi tutuklulara dönük keyfi ve kötü muameleye karşı başlattığı süresiz dönüşümsüz açlık grevi 14.üncü gününde devam ediyor.

ARJÎN  NÛJÎN/STUTTGART

Almanya’nın Stuttgart kentinde Stammheim Cezaevi’nde bulunan Sanatçı Mazlum Dora, yürüttüğü kültürel faaliyetler sebebiyle 11 Mayıs 2021'den bu yana tutuklu. Stuttgart Yüksek Eyalet Mahkemesi'nde görülen 60 duruşma sonunda hakkında yeterli delil olmamasına rağmen Dora'ya, 3 yıl 3 ay hapis cezası verildi. Avukatı, Dora’nın bir müzisyen olarak yürüttüğü kültürel faaliyetlerin ve anayasal haklarını kullanmasının Almanya Ceza Kanunu’nda (StGB) bulunan 129b maddesi kapsamına alındığını ve örgütsel faaliyet olarak değerlendirildiğini belirtti. 

Bedenini ateşe verdi
Dora, Stuttgart Stammheim cezaevi idaresinin sistematik taraflı ve keyfi politikalarına karşı tutuklandığı günden bugüne mücadele ediyor. Ayağı prangalanarak mahkemeye çıkarılmayı reddettiği için disiplin cezası verilen Dora, keyfi ve hukuksuz dayatmaları protesto etmek için kaldığı hücrede bedenini ateşe verdi. Cezaevi idaresi tarafından müdahale edilerek tedavi altına alınan Dora için yeni bir dava süreci başladı. Eylemi sırasında çevredeki mahkumları riske attığı ve kamu malına zarar verdiği gerekçesiyle mahkeme tarafından Dora'ya 20 Eylül’de 1.000 Euro para cezası ve 2 yıl 3 ay hapis cezası verildi. Dora’nın avukatları söz konusu cezaya ilişkin bir üst mahkemeye itiraz etti.

Açlık grevi 14’üncü gününde
Mazlum Dora ise siyasi ve kültürel faaliyetlerinin 129b kapsamına alınmasını, kendisine yönelik onur kırıcı uygulamaları, 129b dayatmasını, Kürt kurumlarına yapılan baskınları ve Kürt siyasi tutuklulara dönük kötü muameleleri protesto etmek için 22 Eylül’de süresiz dönüşümsüz açlık grevine başladı.
Dora’nın 54 kiloya düştüğünü söyleyen ziyaretçileri, daha önce çok sayıda ameliyat geçirdiğini, belinde platin olduğunu ve en kısa sürede tedavi edilmesi gerektiğini vurguladı. Taleplerinin kabul edilmesi ve açlık grevinin bir an önce sonlandırılması için Cumartesi günü 10:00-15:00 arası Marshallstraße Ecke Königstraße Stuttgart'te basın açıklaması gerçekleştirilecek. 

Ne olmuştu?
Türk Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’nun Mayıs 2021’de Berlin’e yaptığı ziyaret sonrası aralarında sanatçı Mazlum Dora’nın da bulunduğu 3 Kurdistanlı tutuklandı. Dora, 11 Mayıs’ta resmi işlemler için gittiği Esslingen Belediye Binası çıkışında yere yatırılıp ters kelepçe yapılarak gözaltına alındı. Tutuklanarak Stammheim Cezaevi’ne götürülen Dora’nın yürüttüğü kültürel faaliyetler, dosyasına suç olarak girdi. Bir yürüyüşte çaldığı davul dahi 129b kapsamına alındı. İddianamede Dora’nın 15 Ağustos kutlamasına katılması 'suç' unsuru olarak gösterilirken; söz ve bestesi kendisine ait Cenga Rojava parçası suç sayıldı. Rojava’da Türk işgaline karşı direnişin konu edildiği parça, Koroya Newa Heilbronn tarafından seslendirilmişti.
Dora, hakkında yürüttüğü iddia edilen çalışmaları inkar etmediğini belirtirken, mahkeme heyeti "Siz Almanya’da başka bir yaşam sürdürebilirdiniz. Tabii ki, sizin düşüncelerinize ve çalışmalarınıza etki edemeyiz ama eğer çalışmalarınızdan dolayı pişmanlık duysaydınız, şimdiye kadar özgür olmuştunuz(!)" diyerek bir anlamda davanın siyasi olduğunu kabul etti. 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.