İmralı için kıyameti koparmalıyız

Yurt Dışı Haberleri —

Berlin halk toplantısı

Berlin halk toplantısı

  • Berlin’de gerçekleştirilen halk toplantısında konuşan siyasetçi İdris Baluken, “İmralı’da on yıl önce konuşulanlar bugün gerçekleşiyor. Barış masasının devrilmesiyle birlikte fırsatlar da kaçtı. Eğer gerçekten samimi bir barış isteniyorsa İmralı’daki kilit açılmalı. Sayın Öcalan’ın fikirleri ve çözüm önerileri dinlenmelidir” dedi.

HAKAN TÜRKMEN/BERLİN

Almanya’nın başkenti Berlin’de, Dest-Dan Kadın Meclisi ve Özgür Kurdistanlılar Meclisi’nin (NAV-Berlin) organizasyonuyla gerçekleşen halk toplantısına Avrupa Kürdistanlı Demokratik Toplumlar Kongresi (KCDK-E) Eşbaşkanı Zübeyde Zümrüt ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Milletvekili İdris Baluken katıldı. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik mutlak tecrit ve güncel siyasal gelişmelerin tartışıldığı toplantıda, 16 Kasım’da Köln’de yapılacak Avrupa merkezli yürüyüşü de katılım çağrısı yapıldı.

 

 

Tecrit tehdit unsuru

KCDK-E Eşbaşkanı Zübeyde Zümrüt, Kürt halkı için en büyük tehditin Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik tecrit ve izolasyon politikaları olduğunu belirtti. Türk devletinin tecridi Kürtlere karşı “tehdit ve şantaj” olarak kullandığını vurgulayan Zümrüt, “Öcalan’dan 44 aydır haber alınamaması, Türk devletinin tecrit politikasının ne denli derinleştiğini gözler önüne seriyor. Bu, sadece Öcalan’a karşı değil, Kürt halkının tamamına yönelik bir tehdittir. Tecritle sadece bir Önderliği değil, bir halkın özgürlük mücadelesini hedef alarak, teslimiyeti dayatmaya çalışıyorlar” diye konuştu.

 

 

Kıyamet koparılmalı

Kürt halkının bu teslimiyet politikalarına boyun eğmeyeceğini aksine  her alanda kesintisiz bir mücadele yürüteceğinin altını çizen Zümrüt, “Tecride karşı kıyametin koparılması gerekiyor. Tecride karşı direniş küresel çapta büyütülmeli ve başlatılan kampanyaların başarıya ulaşması için diasporada yaşayan Kürtler daha fazla sorumluluk alarak direnişe daha fazla destek vermeli” dedi. Zümrüt, 16 Kasım’da Köln’de yapılacak merkezi yürüyüşü de hatırlatarak, “Tüm Kürdistanlıları ve dostlarını Köln’e bekliyoruz” diye konuştu.

Yayılmacı politikası iflas etti

Siyasetçi İdris Baluken ise konuşmasına Ataol Behramoğlu’nun “Cellat uyandı bir gece, Tanrım dedi, bu ne zor bilmece, öldürdükçe çoğalıyor insanlar, ben ise tükeniyorum öldürdükçe” dizeleriyle başlayarak, “Kürt halkı öldürüldükçe çoğalıyor” dedi. Baluken, her türlü baskıya rağmen halkın iradesinin kırılmadığını ve bu baskıların yalnızca zulmü artıranları tükettiğini belirterek şöyle devam etti: “Kürt halkının mücadelesi yüz yılı aşkın süredir devam ediyor. Bu bir hak arayışı. Binlerce insanın bedel ödediği, milyonlarca kişinin yaşam alanlarından koparıldığı ve zorunlu sürgünlere gönderildiği bir süreçten bahsediyoruz. Ancak bugün, dünyanın dört bir yanında bir araya gelen Kürtler, bu iradeye sahip çıkmanın gururunu yaşıyor. Türkiye’nin neo-Osmanlıcı yayılmacı politikası iflas etti. Kürt halkının iradesini kırmaya çalışırken kendisi çökmüş, Kürt iradesi ise daha da güçlenmiştir.”

 

 

Süreci yanlış okuyorlar

Konuşmasında tasfiye planlarıyla Kürt halkının direnişini sonlandırmayı hedefleyenlerin Ortadoğu’daki dinamik süreci yanlış okuduğunu kaydeden Baluken, “Zaman zaman geri adımlar atılabilir. Önemli olan mücadelenin köklerinin nereden geldiği ve geleceğinin nasıl şekilleneceğidir. Küçük zaferler ya da yenilgiler önemli değil; asıl mesele nihai zafer” dedi.

Çözümün yolu belli

On yıl önce devreye konulan ‘Çöktürme Planı’nın çöktüğünü belirten Baluken, Kürt halkının bir adım bile geri atmadığını, geri adım atılacağını sananların büyük bir çöküşün eşiğinde olduğunu söyledi. Kürt sorununu çözmeyenlerin çözüleceğini kaydeden Baluken, “Türkiye büyük bir çöküşe doğru sürükleniyor. İmralı’da on yıl önce konuşulanlar bugün gerçekleşiyor. Barış masasının devrilmesiyle birlikte fırsatlar da kaçtı. Eğer gerçekten samimi bir barış isteniyorsa İmralı’daki kilit kaldırılmalı. Sayın Öcalan’ın fikirleri ve çözüm önerileri dinlenmelidir” dedi.

Halk buluşması, katılımcıların sorularının yanıtlanması ve yürütülen tartışmalar ardından sona erdi.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.