Dördüncü kez başbakan

Dünya Haberleri —

Sharma Oli/foto:AFP

Sharma Oli/foto:AFP

  • Nepal’de en büyük iki parti koalisyon kurma kararı aldı. Maocu Khadga Prasad Sharma Oli aralıklarla da olsa dördüncü kez başbakan oldu.

Nepal'in en büyük komünist partisinin lideri Khadga Prasad Sharma Oli, parlamentoda güvenoyu alamayan halefi Pushpa Kamal Dahal'ın ardından Komünist Parti ve merkez soldan Nepal Kongre Partisinin ittifak kurması sonrası başbakan oldu. Monarşinin yıkılması ardından kurulan Federal Cumhuriyetin, Cumhurbaşkanlığı ofisinden yapılan açıklamada, 72 yaşındaki Oli'nin yemin ederek dördüncü kez başbakan olacağı belirtildi. Başbakanlık görevi iki parti arasında dönüşümlü olacak.

Oli'nin partisi Nepal Komünist Partisi-Birleşik Marksist Leninist'in merkez sol Nepal Kongre Partisi ile yeni bir koalisyon kurmayı kabul etmesinin ardından çöken Pushpa Kamal Dahal'ın yerine geçiyor. İki partinin parlamentodaki koltuk sayısı güvenoyu alması için yeterli. Yeni iktidar paylaşımı düzenlemesine göre Oli ve Nepal Kongre Partisi'nin 78 yaşındaki başkanı Sher Bahadur Deuba, 2027'deki bir sonraki genel seçimlere kadar başbakanlık görevini dönüşümlü olarak yürütecek.

Monarşiye karşı başlayan devrimci mücadelede aktif rol alan Oli, 14 yılını hapiste geçirdi. Monarşinin yıkılması ardından 1987'de serbest bırakıldıktan sonra komünist partiye katıldı. İlk kez 2015 yılında başbakan olarak seçilen Oli, 2018'de yeniden seçildi ve son on yılda birçok hükümetin gelip geçtiği Nepal parlamentosunda 2021'de kısa bir süre yeniden atandı. KATMANDU

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.