Dünya'dan kısa kısa

Dünya Haberleri —

❏

  • Her 5 çocuktan 1’i obez
  • Süpermarketler sigara satmayacak
  • Belçika’da kızamık alarmı
  • Ukrayna Rus rafinerilerini vurdu

Her 5 çocuktan 1’i obez

İngiltere’de Gıda Vakfı tarafından hazırlanan beslenme raporuna göre, son 12 yılda çocuklar sağlıksız ve yetersiz beslenme nedeniyle daha kısa boylu, şişman ve sağlıksız. Raporda, 2006 yılından bu yana 10-11 yaş aralığındaki çocuklarda obezitenin yüzde 30 arttığı ve son beş yılda diyabet oranlarının dörtte birden fazla yükseldiği belirtildi. Ayrıca, temel besinlerin tüketiminin düştüğü ve ilkokulu bitiren her beş çocuktan birinin obez olduğu açıklandı.

 

* * *

Süpermarketler sigara satmayacak

Hollanda hükümeti, 1 Temmuz 2024'ten itibaren süpermarketlerde sigara satışını tamamen yasaklayacağını açıkladı. Sigara satışı, 2030 yılına kadar sadece benzin istasyonları ve özel izinli mağazalarda yapılabilecek. NOS'in haberine göre, bu tarihten sonra aşamalı olarak genel bir satış yasağı uygulanacak ve 2032 yılından itibaren sadece özel izinli tütün dükkanlarında sigara satılabilecek.

 

* * *

Belçika’da kızamık alarmı

Belçika Sağlık Dairesi (Sciensano), bu yılın ilk altı ayında kızamık vakalarının, 2023'ün tamamındaki rakamın iki katına ulaştığını açıkladı. Virologlar, 1970 ile 1985 yılları arasında doğanların aşı durumlarını kontrol etmeleri gerektiğini belirtti. Bilgisi olmayanların, kızamık aşısı olmadığını varsayarak en yakın sağlık kuruluşuna başvurmaları önerildi. Kızamık virüsünün özellikle yenidoğanlar ve küçük çocuklar için tehlikeli olabileceği belirtildi. Sağlık sektöründe çalışanların da kızamığa karşı korunması gerektiği vurgulandı.

 

* * *

Ukrayna Rus rafinerilerini vurdu

Ukrayna ordusu, Rusya'nın güneyinde bulunan üç petrol rafinerisinin İHA konvoyu ile vurulduğunu açıkladı. Associated Press'in (AP) haberinde İHA'larla Afipsky, Ilsky ve Krasnodar'daki petrol rafinerilerinin vurulduğu aktarıldı. Rusya bu üç rafineri ile Sivastopol'da karargahı bulunan Karadeniz Filosu'ndaki gemilerin enerji ihtiyacını karşılıyordu. Ayrıca Rusya'nın güneyindeki Yeysk kasabasında, İran menşeli Şahid insansız hava araçlarının depolandığı ve kullanıldığı bir insansız hava aracı tesisinin vurulduğu belirtildi.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.