Emek ve Özgürlük İttifakı büyüyor
- DEM Parti'nin de içerisinde yer aldığı Emek ve Özgürlük İttifakı'nın büyütülmesi kararı alındı. İttifak bileşenleri, isim dahil birçok konuda değişikliklerin olabileceği görüşünde.
Emek ve Özgürlük İttifakı, önümüzdeki günlerde birçok siyasi parti ve sivil toplum örgütüyle bir araya gelecek.
Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi'nin (DEM Parti) Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyeleri, 26 Haziran'da partinin genel merkezinde toplanarak birçok başlıkta önemli tartışmalar yürüttü. Toplantının önemli gündem başlıklarında birisi ise "Demokrasi İttifakı" oldu. MYK üyeleri, bu kapsamda siyasi parti, sivil toplum örgütleri ve farklı toplumsal yapılarla görüşme kararı aldı. Görüşmelerin, Eşbaşkanlar Tülay Hatimoğulları ve Tuncer Bakırhan’ın da içinde yer alacağı komisyon ya da heyetle yapılması kararlaştırıldı.
EHP, TİP ve EMEP ile toplantı
Toplantıda çıkan karar sonrası “Emek ve Özgürlük İttifakı” bileşenlerinden olan Emekçi Hareket Partisi (EHP), Türkiye İşçi Partisi (TİP), Emek Partisi (EMEP) ve Toplumsal Özgürlük Partisi’nin (TÖP) temsilcileri ile yakın zamanda bir toplantı yapıldı. Edinilen bilgilere göre; toplantıda Emek ve Özgürlük İttifakı’nın genel durumu üzerinde duruldu. İttifakın yeni dönemde nasıl bir rol alabileceği tartışıldı. Bileşenler, “Ne yapmalı, nasıl yapmalı?” sorularına yanıt aradı.
İttifak, tarihsel sorumluluktur
Toplantıya katılan bileşenlerin temsilcileri, saha araştırmalarına işaret ederek, ittifak halinin devam etmesi ve büyütülmesi noktasında görüş bildirdi. Söz konusu ittifakın Kürtler ve Türkler başta olmak üzere tüm halklar ve inançların çıkarına olduğu yönünde uzlaştı. Bu durumun ise "tarihsel bir sorumluluk olduğu" vurgulandı.
İsim ve biçim değişebilir
Toplantıda, ittifakın isminde ya da formunda herhangi bir değişikliğe ihtiyaç olup olmadığı noktasında tartışmalar da yürütüldü. İttifak bileşenleri, isim, biçimler ve diğer yönden değişiklerin olabileceği yönünde görüşlerini ifade ederek, değişikliğin tartışılması gerektiğinde ortaklaştı.
Ortak mücadele ihtiyacı
“Yeni bir birlikteliği" tartışan bileşenlerin, en çok üzerinde durduğu nokta ise "ortak mücadele ihtiyacı" oldu. Toplantıda, daha geniş bir birlikteliğin elzem olduğuna vurgu yapılarak, bu görüşün destekleneceği ifade edildi. ANKARA
* * *
Darbeciler de anayasa yaptı
DEM Parti Eşbaşkanı Tuncer Bakırhan, AKP'nin demokratik ve kapsayı bir anayasa niyetinin olmadığını, şu anda yargının darbe dönemlerini aratır durumda olduğunu söyledi.
Bakırhan, “Ekmek ve Adalet” kampanyası kapsamında Mersin'de yerel basınla bir araya geldi. Gazetecilerin yaşadıklarının Türkiye’de yaşananlardan bağımsız olmadığını belirten Bakırhan, şunları söyledi: "Bu iktidar kesinlikle sermaye dostu bir iktidardır. Tasarruf tedbirleri emekliye, asgari ücretliye uygulanıyor ama Türk Hava Yolları’nda 1 milyon 600 bin lira maaş alanlara tasarruf tedbiri yok. Diyanet İşleri Başkanlığının bütçesinde tasarruf tedbirleri yok. Yerel basına gelince, 'Abone olmayacaksın, desteklemeyeceksin, merkezi bütçeden yerel basına finans sağlamayacaksın…' diyorlar. İnsanlar yemek bulamıyor. 'Bize dünyanın en büyük adalet sarayını yaptık' diye müjde veriyorlar. Ülkede adalet yok, hukuk yok; gazeteciler, siyasetçiler içeride olduğu, seçilmiş belediye başkanlarının, milletvekillerinin cezaevinde olduğu bir süreçte bizlere dünyanın en büyük adalet sarayını yapmışlar. İşte böylesine trajikomik bir iktidarla karşı karşıyayız. İşte biz bunlara karşı mücadele ediyoruz, bunlara itiraz ediyoruz. Günlerdir çiftçilerle, emekçilerle, üreticilerle, emeklilerle, eko-kırıma karşı doğayı savunan ekolojistlerle bir araya geliyoruz. Tamamının sorunu aynı: Üretemiyoruz, girdi fiyatları fazla. Pazarlayamıyoruz, toplumun alım gücü yok. İşçi ücretlerini karşılayamıyoruz, diyorlar. Onların zorbalığına rağmen emekçilerin, hak ve özgürlük isteyenlerin yanında olmaya devam edeceğiz." dedi.
Darbe dönemlerini bile aratıyor
Daha sonra soruları yanıtlayan Bakırhan, yeni anayasa tartışmalarına dair soruya şöyle yanıt verdi: "AKP iktidarı ortaklarıyla beraber sürekli darbe anayasasına dair bir gönderme yapıyor. Emin olun yargıda darbe dönemlerini arar hale geldik. Darbe dönemlerinde Anayasa Mahkemesi'nin kararları dikkate alınırdı. Eskiden yargıçlar, AİHM’in kararlarına katılmasalar bile yerine getirmek zorundaydı. Yargının kalmadığı, Kürtçe halayın bile yasaklandığı bir süreçte iktidar, 'Askeri anayasadan kurtulalım, bir anayasa yapalım' diyor. Anayasayı Kenan Evren de yaptı. Darbeciler de yaptı. Anayasanın nitelikleri önemlidir; demokratik midir, toplumun dinamikleriyle birlikte mi yapılmış, kapsayıcı mıdır? Böylesine olmayan anayasa, bir öncekilerin tekrarı, kötü örneği olarak devam edecektir. Mevcut anayasa, farklı kimliklerin, kültürlerin, inançların yaşadığı bir ülkeye uymuyor. Bu konuda bir samimiyet olmalı. Samiyet bir yol temizliğiyle olur. Selahattin Demirtaşların, Yüksekdağların, Can Atalayların, onlarca seçilmiş milletvekilinin, belediye eşbaşkanlarının, gazetecilerin cezaevine atıldığı, yargılandığı, ceza aldığı bir ülkede yeni bir anayasa yapım sürecinin samimi olduğunu kim belirtebilir?"
* * *
Fernas işçileri gözaltına alındı
Soma'da Fernas Madencilik önünde direnen dört işçi ile Bağımsız Maden İş Genel Başkanı Gökay Çakır gözaltına alındı.
Manisa’nın Soma ilçesinde bulunan ve AKP Milletvekili Ferhat Nasıroğlu'na ait Fernas Madencilik isimli şirkette çalışırken, Bağımsız Maden İş Sendikası'na (Bağımsız Maden İş) üye oldukları için işten çıkarılan 7 işçinin direnişi 24. gününde de sürdü. İşçilerin maden önünde yaptığı oturma eylemi sırasında alana giren jandarma, Bağımsız Maden İş Genel Başkanı Gökay Çakır ve dört işçiyi gözaltına aldı. Gözaltına alınan 5 kişinin jandarma karakoluna götürüldüğü öğrenildi.