En zor işten başladı, dayanışmayı ördü
Kadın Haberleri —
- Kıraathane işleterek müşterileriyle bir dayanışma ağı kuran Canan Güler, kadınlara kendi ayakları üzerinde durma mesajını veriyor.
Canan Güler, Amed’in Peyas (Kayapınar) ilçesine bağlı Diclekent Mahallesi’nde kıraathane işletiyor. Kıraathane işletmeciliği daha çok erkeklerin yaptığı bir meslek. Ancak Güler, “En zor iş neyse ondan başlamam gerekir” diyerek kalıpları yıkmayı başardı.
Çalışma azmiyle kadınlara güç veren Güler’in hayatı zorluklarla geçti. Amed’in Pasur (Kulp) ilçesinde dünyaya gelen Güler, ailesiyle güzel bir yaşam sürdürürken 90’lı yıllarda köylerinin yakılmasıyla topraklarından göç etmek zorunda kaldı. O dönem babası cezaevinde olduğu için ailesiyle birlikte abisinin yanına geldiler.
Hayata yeniden başladı
Babası tahliye olduktan sonra anne, baba ve kardeşleriyle ayrı bir eve çıktılar ama sistemin dayatmalarından dolayı ailesinden kimse kalmadı. Babası kalp krizi, annesi ise kısmi felç geçirdikten sonra yaşamını yitirdi. Bir abisi de cezaevinde tutuklu. Ailesi dağılan Güler, 2000’li yılların başında çalışma hayatına atıldı ve kıraathane işletmeye başladı.
Bakıldığında basit gibi görünen bu sektör, Güler’in umduğu gibi çıkmadı ve onu şaşırttı. İlk başlarda zorlandığını ancak daha sonra toparlandığını söyleyen Güler, Jinnews’e, “Burada hem işletmeci hem çalışansın. Buraya daha çok erkekler buraya geliyor ama kadının burada olması avantaj. İşin bu gibi zorlukları da var” dedi.
Yıllar içinde iş yeri ve müşterileriyle ailevik bir bağ kurduğunu ifade eden Güler, şunları aktardı: “Müşterilerle aile gibi oluyorsun. İşim çıktığı günler onlara, ‘Kusura bakmayın, işim çıktı. Ben gelene kadar buraya bakabilir misiniz?’ diyorum. Onlar da, ‘Abla sen git işini hallet’ diyor. O sıra müşteri gelmişse ücret tutarını bana veriyorlar. Bazen elim dolu olduğunda kendi çaylarını alabiliyorlar. Yani bir dayanışma var. Düzenli gelen müşteri gelmeyince, ‘Acaba başına bir şey mi geldi?’ diye endişeleniyorsun. Örneğin; pandemi döneminde burayı kapatmıştık. ‘Oh be biraz dinleneceğim’ diyordum ama yalnız kaldığın zaman, ‘Yok ya’ diyorsun. Demek bir bütün oluyor insan.” AMED