‘Anneannemin öyküleri’

Kültür/Sanat Haberleri —

Jale Yousefinejad

Jale Yousefinejad

  • Sineli illüstratör, karikatürist ve yazar Jale Yousefinejad: “Çocukların hayal dünyalarının daha da renklenmesi için çalışıyorum. Büyükannemin bana anlattığı hikayeleri resimliyordum.”

Çocukların duygularına olan aşinalığı, illüstrasyon çalışmalarına olan sevgisi ve ilgisi ile çalışmalarını profesyonelleştiren Jale Yousefinejad, çizimleriyle birçok yazarın dikkatini çeken ve birçok öyküyü resmeden bir isim. Jale Yousefinejad, hayal dünyasını renkler ve çizimlerle somutlaştırma çabasına büyükannesinin hikayeleri ile başladı.

Jinha’dan Sania Moradi’nin haberine göre Jale Yousefinejad, çalışmalarını şu sözlerle anlatıyor: “Çocukluğumdan beri resim yapmayı çok severdim ve kitap illüstrasyonlarını da kendi kendime öğrendim. Büyükannemin bana anlattığı hikayeleri resimliyordum. İşime oradan başladım. 1991 yılında profesyonel olarak resim yapmaya başladım ve illüstrasyon olarak basılan ilk öyküler Şirvan haftalık gazetesinde yayınlanan anneannemin öyküleri oldu. Daha sonra bazı yazarlara illüstrasyonlar yaptım. Bunların bir kısmı yayımlandı ama ilk kitabım Hivai Farin, 1993 ve 1994 yıllarında yayınladı. 1996 yılında illüstrasyonu tamamladım ve baskıya hazır hale geldi. O yıllarda aynı zamanda başka yazarlara da illüstrasyon yapmaya başladım.  20’ye yakın kitap resimledim.”

Çocukların mutlu dünyası

Jale Yousefinejad, mesleğinin ilk yıllarında çizim ve yağlıboya dersleri aldığını karikatür çizerek kendini geliştirdiğini belirterek, “İllüstrasyon ve karikatür birbirine çok yakın. Her ikisinde de bir miktar abartı vardır. Tek fark karikatürün popüler ve sosyal bir konu olması ve çoğunlukla basında basılmasıdır ancak kitap illüstrasyonu ayrı bir konudur” şeklinde konuştu.

İllüstrasyon dünyasına nasıl girdiğini anlatan Yousefinejad, “İçimde aktif bir çocuk var. Mutlu bir insanım, çocukların mutlu, renkli ve kaygısız dünyasıyla ilgileniyorum. Bu yüzden çocuk kitapları resimlemeye yöneldim. Beni bu yöne yönlendiren bir diğer hikaye de ilkokuldayken annemle babamla dışarı çıktığımızda aldığımız ‘Yılbaşı Kutlaması’ adındaki bir hikaye kitabıydı. Onu eve getirdiğimde içinde güzel resimlerin olmadığını gördüm. Mutlu renkleri ve mizah anlayışı yoktu. Çocukken bu bana kendimi iyi hissettirmedi. O gün kendime, büyüdüğümde çok mutlu ve çekici kitaplar resimlemem gerektiğini söyledim. Onları gören herkesin beğeneceği kitaplar” dedi.

Sırada bekleyen kitaplar

Bir sanatçı olarak yaşadığı zorluklara da değinen Yousefinejad,  “Her sanatçının önünde pek çok zorluk var, özellikle kitap yayınlamak için. Kürtçe kitabım Hivai Farin’de bunu yaşadım. Özellikle kitapların basımının maliyeti gerçekten çok yüksek. Eğer kredi alabilirsek ya da kitapları basacak sponsorlar olsaydı bu bize çok yardımcı olurdu. Çünkü sırada basılmayı bekleyen kitaplarım var” şeklinde konuştu.

Her sanatçının eserlerinde bir amacı olduğuna dikkat çeken Jale Yousefinejad, bir illüstratör olarak doğayla dostluk ve onu koruma, barış, hayvanlara sevgi gibi mesajlar vermek istediğini dile getirdi.

Jale Yousefinejad, gelecek hedefleri ile ilgili olarak ise şöyle konuştu: “Mutlaka kendi yazıp resimlediğim kitapları yayınlayacağım. Kitap illüstrasyonu alanına girmek isteyen kadınlar için kısayol olmadığını söylemeliyim. Sanat alanında yıllarca çalışmak ve kazanmak zorundayız.  Kazanmak için pek çok yol denenmeli, deneyimlenmeli. Dediğim gibi kısayol yok, çaba var. Herhangi bir işte gerekli yetenek ve potansiyele sahipseniz ve çok çalışırsanız mutlaka başarılı olursunuz. Yıllarca tamamen kendi kendimi yetiştirmiş bir illüstratör olarak çalıştım ve bu alıştırmalar deneyimlere dönüştü, bu deneyimler birer birer bu kitaplara dönüştü ve onlara baktığımda hepsinden memnun kaldım.” SİNE

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.