Epilepsi tedavisinde devrim

Toplum/Yaşam Haberleri —

Epilepsi

Epilepsi

  • İngiltere'de şiddetli epilepsi hastası bir çocuk, nöbetleri kontrol altına almak için kafatasına yerleştirilen yeni bir cihazı denemeye başlayan dünyadaki ilk hasta oldu.

Oran Knowlson'a yerleştirilen nörostimülatör, beynine derinlemesine elektrik sinyalleri gönderiyor ve bu sayede gündüz nöbetlerini yüzde 80 oranında azalttı. Annesi Justine, Oran'ın daha mutlu olduğunu ve yaşam kalitesinin büyük ölçüde iyileştiğini söyledi.

Beyne iki elektrot yerleştirildi

BBC’nin haberine göre Oran, 12 yaşındayken Londra'daki Great Ormond Street Hastanesi'nde ameliyat oldu. Lennox-Gastaut sendromu adı verilen ve tedaviye dirençli bir epilepsi türü olan Oran, üç yaşından beri günde birkaç kez nöbet geçiriyordu.

Bu yeni tedavi, CADET projesi kapsamında yürütülen bir dizi denemenin parçası. Cihaz, epilepsi nöbetlerini tetikleyen anormal elektriksel aktiviteleri bloke etmeyi hedefliyor. Ameliyat sırasında, Oran'ın beynine iki elektrot yerleştirildi ve bunlar nörostimülatöre bağlandı. Cihaz, Oran'ın kafatasında çıkarılan kemiğin yerine yerleştirildi.

Nöbetlerde ciddi azalma

Cihazın çalıştırılmasından sonraki yedi aylık süreçte, Oran'ın nöbetlerinde büyük bir azalma gözlendi. Annesi, Oran'ın daha uyanık olduğunu ve gündüz nöbetlerinin olmadığını belirtti. Gece nöbetleri de daha kısa ve hafif geçti.

Oran, şimdi binicilik dersleri alıyor. Denemenin bir sonraki aşamasında, nörostimülatörün beyin aktivitesindeki değişikliklere gerçek zamanlı olarak yanıt vermesi planlanıyor. Bu da nöbetlerin başlamadan önce engellenmesini hedefliyor. Oran'ın annesi, bu yeni aşamanın denemesi için heyecanlı olduğunu belirtti ve "Great Ormond Street ekibi bize umudumuzu geri verdi. Şimdi gelecek daha parlak görünüyor" şeklinde konuştu. LONDRA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.