Esad’a normalleşme, çetelere finans

Dünya Haberleri —

.

.

Suriye terör destekçilerinin listesini yeniledi: Erdoğan zirvede

  • Suriye’de kara para aklayan ve çetelere finans sağlayanların listesi yayınlandı. Erdoğan birinci sırada, Davutoğlu ise ikinci sırada. AKP ve Hizbullah’ın siyasi uzantısı HÜDA-PAR’ın yanı sırada Türkiye’de 25 dernek ve kurum da listede yer alıyor.
  • 32 ülkenin yer aldığı listede bu suçlara karışan kişi sayısı 597, kurum sayısı ise 127. Lübnan’da siyasetçiler ön planda iken Kuveyt’ten 30’a yakın isim listede. Ayrıca Amerikan şirketi Comnix de yer alıyor.

EMRULLAH BOZTAŞ

Beşar Esad’la görüşmek için kapı kapı dolaşan Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Suriye’de işgal ettiği bölgelerde çetelerle yaptığı işbirliği resmiyete dökülmeye devam ediyor. Şam hükümetine bağlı Kara Para Aklama ve Terörizmin Finansmanıyla Mücadele Kurumu, kara para aklayan ve çete gruplarına destek veren kişilerle kurumların yeni listesini yayınladı. Listenin başında ise Erdoğan var.

Erdoğan’ın yanı sıra Türk devletinin, Suriye’de işgal ettiği bölgelerde yardım kuruluşları adı altında faaliyet gösteren MİT ve SADAT, Türk Hizbullahı’nın siyasi yapılanması olan HÜDA-PAR da yer alıyor. Siyasetçiler, siyasi partiler, uluslararası kuruluşların yanı sıra Arap ve yabancı din adamları, milletvekillerin de olduğu listede bu suçlara karışan kişi sayısı 597 oldu. 105 kurum ve kuruluş isminin açıklandığı listede Türkiye’de 24 kurum/kişi ismi geçiyor. Böylece kara para aklama ve teröre finans sağlayan kuruluş sayısı 127’ye ulaşıyor. 11 Temmuz’da yayınlanan yeni listede yer alanların mal varlıklarının dondurulması veya el konulması yaptırımı var.

Çetelerle kol kola

Terör finansmanı listesinde bir cumhurbaşkanı, iki eski başbakanlardan ve bir eski dış işleri bakanı bulunuyor. Genel listede 222’nci sırada olan Erdoğan, Türkiye sıralamasında zirvede yer alıyor. Eski Dışişleri Bakanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu da ikinci sırada. Komşu ülkelerle “sıfır sorun” söylemiyle Suriye savaşına dahil olan ve Erdoğan’ın talimatıyla DAİŞ ve El Kaide terör örgütleriyle ittifak kuran Davutoğlu, Suriye’de insani felaketlerin oluşmasında Erdoğan’dan sonra gelen sorumludur.

AKP’nin yeni ortağı da listede

Öte yandan, Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) ve İsmi Milli Görüş ve Müslüman Kardeşler’le anılan Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Öğretim Üyesi Hamdi Arslan da listede. Listede en çok dikkat çeken nokta ise 105 kurum içerisinde Türkiye’nin ayrı kategoride ele alınması. Öyle ki 1990’larda Kurdistan’da domuz bağı ve faili meçhul cinayetlerle Kürtleri katleden Hizbullah’ın siyasi uzantısı HÜDA-PAR ve bağlantılı dernekleri de bulunuyor.

25 Türk kurumu

“Türk dernekleri” başlıklı B fıkrasının 89’ncu numarasında yer alan kurumlar şöyle: Suriye Türkleri Derneği, Suriye Nur Derneği, Cansuyu Derneği, Verenel, Deniz Feneri Derneği, İmkan-der, Zeynep-der, Kalem-Der, Suriye Birlik ve Dayanışma Derneği, Suriye Birlik ve Yardımlaşma Derneği, Ribat Yardım Derneği, Sadaka Taşı Derneği, Wefa (Al-Vafa Yardım Derneği), Özgür-Der, Neşriyat yayıncılık ve İHH Yardım Vakfı.

Dokümanda Kuzey Kurdistan ve Anadolu’daki Ensar ve Umut-Der dernekleri, Garip-Der, Antep-Erdemliler Cemiyeti, Vahdet Vakfı, Bülbuzade Vakfı, Çewlig-İrşad ve Davet Derneği ile HÜDA-PAR ‘terör destekçisi’ olarak geçiyor.

Suudi Arabistan ikinci sırada

68 kişinin yer aldığı bu bölümde Suudiler, Suriyelilerden sonra ikini sırada. Waleed Al-Tabtabaie, Mubarak Al-Waalan, Jamaan Al-Harbish ve Bader Al-Dahoum gibi eski/yeni vekillerin yanı sıra, 2021’de Kuveyt’te terör finans suçundan hüküm giyen ve 7 yıl hapis yattıktan sonra 2023 yılının sonunda Amiri affıyla serbest bırakılan din adamı Shafi Al-Ajmi'nin de bulunduğu 32 Kuveytli yer alıyor. Ayrıca Kuveyt vatandaşlığından çıkarılan Ümmet Partisi lideri Hakem Al-Mutairi’nin ismi de listede.

Lübnan’da siyasetçiler ön planda

Lübnan’da ise eski başbakan ve Gelecek Hareketi Başkanı Saad Hariri, İlerici Sosyalist Parti lideri Welid Jumblatt, Lübnan Güçleri lideri Samir Geagea, mevcut ve eski milletvekilleri Khaled Al-Daher, Moein Al-Merhebi, Mohammed Abdul Latif Kabbara, Gelecek Hareketi eski milletvekili Okab Sakr ve eski bakan Moein Al-Merhebi’nin adı geçiyor.

32 devletten yüzlerce kişi

Al-Quds Al-Arabi sitesi, listede yer alan isimleri baz alarak isimleri şöyle sıraladı; Bahreyn, Suudi Arabistan, Kuveyt, BAE, Katar, Mısır, Lübnan, Cezayir, Tunus, Fas, Irak, Moritanya, Libya, Filistin, Sudan, Pakistan, Endonezya, Senegal, Türkiye, Eritre, Nijerya, Fransa, Sri Lanka, Tayland, Kenya, Nepal, Benin, Arnavutluk, Bosna, İspanya, Almanya ve ABD.

Her türden siyasi parti

Listede yer alan siyasi partiler ve kuruluşlar şöyle; Lübnan-Gelecek Hareketi, Kuveyt-Ümmet Partisi, Tunus-Nahda Hareketi, Türkiye-Adalet ve Kalkınma Partisi, Kuveyt-Vefak Derneği, Kuveyt-Parlamentosu Selefi Hareketi, Suriye-Sivil Koruma Kurumu, Ürdün-Selefi Akımı ve Lübnan-İslami Kurtuluş Partisi, Qatar Charity, Syria Relief Network ve Comnix.

* https://globaljusticesyrianews.com/en/syrian-regime-issues-list-of-supporters-of-terrorism-erdogan-at-the-top/

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.