Frankfurt’ta 400 bin kitap

Kültür/Sanat Haberleri —

Kitap fuarı

Kitap fuarı

  • Frankfurt Kitap Fuarı 16-20 Ekim’de kitapseverlerle buluşuyor. Bu yıl 76’ncısı düzenlenecek fuarda 400 binden fazla kitap, harita, el yazması, grafik ve dijital medya sergilenecek.

BERDAN DOĞAN/FRANKFURT

Dünyanın en büyük kitap fuarlarından biri olan Frankfurt Kitap Fuarı 16-20 Ekim’de kitapseverlerle buluşuyor. Bu yıl 76’ncısı düzenlenecek fuar, 100 farklı ülkeden yayınevi ve katılımcıyı ağırlamaya hazırlanıyor. Fuarda 400 binden fazla kitap, harita, el yazması, grafik ve dijital medya sergilenecek. 2023’te 215 bin kişinin ziyaret ettiği kitap fuarı bu yıl da farklı kültürel aktiviteler ve etkinliklerle ilgi odağı olacağa benziyor.

Konuk ülke: İtalya

Fuarın bu yılki onur konuğu İtalya olacak. “Geleceğe kök salmış” (Verwurzelt in der Zukunft) sloganıyla fuarda yerini alacak olan İtalya, 36 yıl aradan sonra Frankfurt Kitap Fuarı'na geri dönüş yapıyor. Fuar boyunca İtalyan mimar Stefano Boeri tarafından tasarlanan, etrafı sütunlar ve kemerlerle çevrili 600 metrekarelik “Piazza” da sergilenecek.

‘Parçası olmayacağız’

Fuara yüze yakın İtalyan yazarla katılacak olan konuk ülkenin listesinde kimi yazarların yer almaması da dikkat çekti. Daha önce Başbakan Giorgia Meloni'yi Mussolini’nin varisi olarak tanımlayan hükümet karşıtı yazar Antonio Scurati ve İtalyan mafyası hakkındaki açıklamalarıyla bilinen yazar Roberto Saviano fuara katılacak heyetin bir parçası olmak istemediklerini açıklayarak katılmayacaklarını duyurdu.

Bağımsız olarak katılacak

Aralarında Roberto Saviano'nun da bulunduğu 41 İtalyan yazar Haziran ayında Frankfurt Kitap Fuarı direktörü Jürgen Boos’a açık bir mektup yazarak, İtalya'nın fuardaki konuk ülke olmasından rahatsızlıklarını dile getirmişti. Konuya ilişkin açıklama yapan Boos, Roberto Saviano'nun fuara Alman yayınevi Hanser Verlag, ZDF Alman televizyonu ve Frankfurt Fuar Yönetimi tarafından davet edildiğini belirterek, yazarın bağımsız olarak fuarda bulunacağını, hedeflerinin farklı fikirleri bir araya getirmek olduğunu dile getirdi.

Alman Kitap Ödülü listesi yayınlandı 

Fuar haftasında Alman Kitap Ödülü de sahiplerini bulacak. 18 Ekim’de gerçekleşecek törende dört kadın, iki erkek yazar romanlarıyla yarışıyor. Listedeki adaylar ve kitapları şöyle: “Martina Hefter “Hey günaydın, nasılsın?” (Hey guten Morgen, wie geht es dir?); Maren James “Hasenprose” (Hasenprosa); Clemens Meyer “Projektörler” (Die Projektoren); Ronya Othmann “Yetmiş dört” (Vierundsiebzig); Markus Thielemann “Kuzeyden gök gürültüsü geliyor” (Von Norden rollt ein Donner) ve Iris Wolff “Gleades” (Lichtungen).”

Hazal’ın hikayesi ödül alacak  

Fuar kapsamında Aslı Özarslan'ın yönettiği, Fatma Aydemir'in aynı adlı romanından uyarlanan “Dirsek” (Ellbogen) filmi de Frankfurt merkez meydanında bulunan Pavillion’da (dev çadır) bir söyleşi ile tanıtılacak. Söyleşinin moderatörlüğünü ise senarist, yönetmen Fitore Muzaqi yapacak.

Berlin'de iş bulup kendi hayatını kurmak için mücadele eden genç bir kadın olan Hazal'ın çarpıcı hikayesini sıra dışı bir atmosferle anlatan film, 18 Ekim günü Frankfurt’un Eski Oper salonunda (Alte Oper Frankfurt) saat 19:30’da gerçekleşecek olan “2024 Frankfurt Kitap Fuarı Film ve Sinema Ödülleri”nde “En İyi Uyarlama Ödülü”nün sahibi olacak. Ödül töreninde kitabın yazarı Fatma Aydemir, yönetmen Aslı Özarslan ve Frankfurt Kitap Fuarı Direktörü Jürgen Boos da hazır bulunacak.

Meyman da Fuar’da

Kürt yayınevi Meyman da yeni çıkan kitaplarıyla Frankfurt Kitap Fuarı’nda yerini alacak. 16-17-18 Ekim’de medya ve basın kuruluşlarıyla görüşmeler planlayan yayınevi, 19 Ekim Cumartesi ve 20 Ekim Pazar günü okuma saatleri, yeni çıkan kitaplara ilişkin tanıtım etkinlikleri ve Kürtçe müzik dinletileriyle okuyucularıyla bir araya gelecek.

Yazar Eylem Kahraman’ın yeni kitabı Kamelia, Şîlan Munzur’un Zilan, Sosin Dağının Tanrıçası, Rojbîn Deniz’in Zerîlerin Direnişi ile Sakine Cansız, Abdullah Öcalan kitapları da stand da yerini alacak kitaplar arasında.

Fuar alanında Meyman Yayınevi’ni hal 3.1 sıra C stant no: 138’de bulabilirsiniz.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.