Fransa’da Barnier protestosu

Dünya Haberleri —

Fransa protesto/ Foto:AFP

Fransa protesto/ Foto:AFP

  • Fransa’da 150 noktada yapılan gösterilerde Cumhurbaşkanı Macron’un Michel Barnier'i ataması protesto edildi. Boyun Eğmeyen Fransa lideri Jean-Luc Melenchon, "Halk görmezden gelindi" söylemini yineledi.

Fransa genelinde sokaklara dökülen binlerce protestocu, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un yeni başbakan olarak muhafazakâr Michel Barnier'i atamasını protesto etti. Protestolar, Macron'un Temmuz ayında yapılan ve üç grup - sol koalisyon, merkezciler ve aşırı sağcılar - olarak Ulusal Meclis'te derin bir bölünmeye yol açan parlamento seçimlerinin ardından Barnier'i atamasına meydan okuma niteliği taşıyor.

Genel seçimlerin kazananı Boyun Eğmeyen Fransa (La France Insoumise-LFI) partisi olmak üzere sol koalisyon, Yeni Halk Cephesi, Macron’un kararının seçmen iradesini reddetmek anlamına geldiğini söylüyor. Bu karar ile sandıkta kazanan sol, bürokrasi ve meclis aritmetiği ile yenilmiş kabul ediliyor. 

Paris'te protestocular şehrin merkezi Place de la Bastille'de toplanırken, polis olası çatışmalara hazırlık yaptı. Ülke çapında 150 noktada düzenlenen diğer mitingler arasında Fransa'nın güneybatısındaki Montauban ve Auch şehirleri de yer alıyor. Montauban'da göstericiler Barnier'in atanmasını demokrasiyi inkar etmek olarak nitelendirerek Boyun Eğmeyen Fransa (La France Insoumise-LFI) lideri Jean-Luc Melenchon'un son günlerdeki "Halk görmezden gelindi" söylemini yineledi.

Barnier başbakan olarak ilk resmi ziyareti için Paris Necker Hastanesi'nde sağlık çalışanlarıyla bir araya gelirken, muhalifler sokaklardaki huzursuzluğun hükümetin geleceğini şekillendirdiğini söylüyor.

Kabinesini oluşturmaya çalışan Barnier, özellikle Fransa'nın kamu hizmetleri konusunda halkın endişelerini dinlemeye kararlı olduğunu ifade etti. 73 yaşındaki Barnier, modern Fransa'nın Beşinci Cumhuriyeti'nde görev yapan 26 başbakan arasında en yaşlı başbakan olarak kayıtlara geçti. PARİS

 

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.