Gaspa yargı onayı

Amed Büyükşehir Belediyesi

Amed Büyükşehir Belediyesi

  • Amed’de Kayyum döneminde Amed ve merkez ilçelerinde yüz milyonlarca lira değerindeki 44 taşınmaz kamu kurumlarına bedelsiz tahsil edildi.
  • Amed Belediye Meclisi’nin gasp edilen taşınmazların iadesi kararına karşı Diyarbakır 3. İdare Mahkemesi yürütmeyi durdurma kararı verdi.

MUSTAFA DOĞAN /AMED

Diyarbakır 3. İdare Mahkemesi, Amed Belediyesi Meclisi’nin kayyum zamanında Müftülük, Milli Eğitim Müdürlüğü ile Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’ne devredilen taşınmazların iade edilmesi kararını adı geçen kurumların başvurusu üzerine iptal etti. 

Amed'de aralarında belediye hizmet binası, parklar, spor sahaları ile dinlenme tesislerinin de bulunduğu değeri yüz milyonlarla ifade edilen taşınmazlar kayyumlar döneminde kamu kurumlarına bedelsiz olarak devredilmişti. Büyükşehir Belediye Meclisi, gasp edilen taşınmazların tahliyesi için Haziran ve Temmuz aylarında karar almıştı. Taşınmazlara el koyan Müftülük, Milli Eğitim Müdürlüğü ile Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü ise mahkemeye başvurarak yürütmeyi durdurma kararı aldırdı.

 

 

7 yılda 44 taşınmaza gasp

31 Mart 2024 tarihinde yapılan yerel seçimlerde büyükşehir ve ilçelerin çoğunluğunu DEM parti adayları kazanınca seçimlerin ardından belediye içinde kurulan komisyonların yapmış oldukları araştırmalar sonucunda Büyükşehir dahil olmak üzere Kayapınar, Sur, Bağlar, Yenişehir, Kulp, Hazro, Lice gibi ilçe belediyelerinin bir çok taşınmazının kayyumlar döneminde kamu kurumlarına tahsis edildiği ortaya çıkmıştı. 7 yılda belediyelere ait 44 farklı taşınmaz Milli Eğitim Bakanlığı, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Sur, Bağlar ve Kayapınar İlçe Müftülükleri, İl Sağlık Müdürlüğü, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü, DEDAŞ, İl Kültür Turizm Müdürlüğü ve Çınar Kaymakamlığı’na tahsis edilmişti.

 

 

Yürütmenin durdurulmasına karar verdi

Haziran ve Temmuz aylarında büyükşehir belediye meclisi almış olduğu kararda kayyumlar döneminde el konulan ve kamu kurumlarına devredilen 17 adet taşınmazın tahliye edilmesi kararı alarak söz konusu taşınmazların geri iadesini talep etti. Büyükşehir Belediyesi’nin bu meclis kararı ardından söz konusu taşınmazları gasp eden Milli Eğitim Bakanlığı, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Sur, Bağlar, Kayapınar ilçe müftülükleri, İl Sağlık Müdürlüğü, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü ve İl Kültür Turizm Müdürlüğü, Diyarbakır 3. İdare Mahkemesi'ne ayrı ayrı başvurarak yürütmenin durdurulmasını istedi. İdare Mahkemesi ise yeni bir karar verilinceye kadar yürütmenin durdurulmasına karar verdi.

 

Kayyumun gasp ettiği taşınmazlar arasında piknik alanından parka, dinlenme tesisinden halı sahaya her yer var.

 

Gaspedilen baz taşınmazlar

Kayyumlar tarafından gasp edilen taşınmazlardan bazıları şunlar:

-Kulp ilçesi Yeni Mahalle'de 1.655.04 metrekarelik taşınmaz Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’ne

-Kayapınar ilçesinde 8085 parsel Nolu taşınmaz Bağlar Müftülüğü’ne

-Sur ilçesindeki Belediye hizmet binası Sur İlçe Müftülüğü’ne

-Yenişehir ilçesinde içinde kapalı halı saha, açık basketbol ve tenis kortu bulunan taşınmaz Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’ne

-Kayapınar ilçesinde bulunan Tema Park Kayapınar İlçe Müftülüğü’ne

-Amed Büyükşehir Belediyesi'ne ait olan Elazığ'ın Maden İlçesi Gezin beldesinde bulunan gezi kampı, Diyarbakır Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’ne

-Kayapınar Gözalan mahallesinde bulunan Deve Geçidi Dinlenme Tesisleri İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne

-Amed’de bulunan iki Bilgi Evi, Akademik Lise, Bir Park ve iki kitabevi İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne

-Yenişehir ilçesinde bulunan Sevgi Evleri Sitesi, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü’ne

-Bağlar ilçesinde bulunan Batıkent Ekolojik Park, İl Sağlık Müdürlüğü’ne

-Hazro ilçesinde bulunan 1.030 metrekare taşınmaz Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü'ne tahsis edildi.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.