Gerilim sonrası tatbikat

Dünya Haberleri —

Çin-tatbikat/foto:AFP

Çin-tatbikat/foto:AFP

  • Rusya ve Çin ortak deniz tatbikatına başladı. Tatbikata katılan gemiler Pasifik Okyanusu’nun batı ve kuzey kıyılarında devriye geziyor.

Washington’da gerçekleşen NATO’nun 75. yıl zirvesinde Çin’i savaşın bir tarafı gösteren karar ardından Rusya ile Çin donanmaları Pasifik Okyanusu kıyısında ve Çin Denizi’nde ortak tatbikata başladı. Çin ve Rusya donanmalarının, Pazar günü Çin’in güney açıklarında başlattığı tatbikatın ne kadar süreceği konusunda açıklama yapılmadı.

Çin Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Çin'in Guangdong eyaleti açıklarında başlayan tatbikata katılan Rus ve Çin gemilerinin Pasifik Okyanusu’nun batı ve kuzey kıyılarında devriye gezdiği duyuruldu. Açıklamada, tatbikatın uluslararası ve bölgesel durumlarla hiçbir ilgisinin olmadığı ve bir üçüncü ülkeyi hedef almadığını vurgulandı. Tatbikatın, İki ülke donanmalarının güvenlik ve füze tehditlerine karşı deniz saldırısı ve hava savunması kabiliyetlerini güçlendirmek için yapıldığı bildirildi.

32 NATO üyesinin Washington'daki zirvede onayladığı sert ifadelerle yazılmış nihai bildiri, Çin'in NATO ittifakının odak noktası haline geldiğini açıkça ortaya koydu.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Lin Cien, Pekin’in NATO'yu “iç siyasetine karışmamaya, imajını lekelememeye ve Avrupa'da kargaşa yarattıktan sonra Asya-Pasifik'te de kaos oluşturmamaya” çağırdığını belirtmişti. PEKİN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.