Gözleri hep yıldızları görecek

Kadın Haberleri —

Ronahî Dilxwîn ve Arîn Tolhildan

Ronahî Dilxwîn ve Arîn Tolhildan

  • Ronahî Dilxwîn, küçükken gördüğü gerillaların duruşundan etkilendi. Düşman, Kürt halkına saldırdıkça öfkesi büyüdü ve halkının özgürlüğü için 2014 yılında yüzünü dağlara döndü. Kurdistan dağlarında 10 yıl boyunca başarıyı hedefledi, başarısızlığı asla kabul etmedi.
  • Arîn Tolhildan, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın değerlendirmelerini okudukça düşman gerçekliğini tanıdı. Kobanê direnişinde sonra 2014 yılında özgürlük saflarına katıldı. Adını Arîn Mîrkan’dan, soyadını ise abisi Şehit Tolhildan’dan alarak, onlar gibi mücadelesini büyüttü.

YJA Star gerillaları Ronahî Dilxwîn ve Arîn Tolhildan, 16 Haziran 2024’te Medya Savunma Alanları’nda şehit düştü. Wanlı gerillalar, duruşları ve kararlılıklarıyla yüreği özgürlükten yana atan kadınların yüzlerini döneceği aydınlığa dönüştüler.

HPG Basın İrtibat Merkezi’nin şehadet haberini duyurduğu gerillalardan Ronahî Dilxwîn (Vesile Duran), Wan’da yurtsever bir ailede dünyaya gelir. Ailesinin Serhed’in kadim kültürüne bağlı olması ve saldırılara karşı onurlu duruşlarında ısrarcı olmasından dolayı o da özüne bağlı bir şekilde yetişir.

 

 

Özgürlük dağlarına ilk adım

Ronahî Dilxwîn, PKK öncülüğünde gelişen özgürlük mücadelesini küçük yaşta tanımaya başlar, özellikle köylerinin çevresinde gördüğü özgürlük gerillasının yoldaşlık ilişkilerinden, militanca duruşundan derinden etkilenir. Kadın gerillaların mücadeleye öncülük etmesinden etkilenir ve toplumun kadına biçtiği rolleri sorgulamaya başlar. Düşmanın her geçen gün saldırılarını artırması ve katliamlar gerçekleştirmesine büyük öfke duyarak, mücadele etme kararlılığına ulaşır. Tanıdığı bir gerillanın komplo sonucu şehadete ulaşmasının ardından PKK saflarına katılma kararı alır. 2014 yılında Wan’dan gerilla saflarına katılarak özgür ve yeni yaşamına ilk adımını atar.

Büyük dönüşüm yaşadı

İlk eğitimini Medya Savunma Alanları’nda alır; gerillaya ve dağ yaşamına dair duyduğu, öğrendiği her şeyin doğru olduğunu görür, yaşama dört elle sarılır. Aldığı ideolojik eğitimlerle kadın özgürlük ideolojisinde derinleşir, toplumun kişiliğinde yarattığı tahribatlardan bir bir kurtulmaya başlar. Kurtuldukça adım adım özgürleştiğini hisseder.

 

 

Pratikte öncüydü

Eğitimini bitirdikten sonra pratik çalışmalara dahil olur. Bu temelde 4 yıl boyunca aynı çalışmalarda kalarak örnek bir militan olur. İşgalci Türk devletinin saldırılarını Kurdistan’ın dört bir yanına yaymasıyla, o da mücadelesini daha da büyütme kararlılığına ulaşır. Kendisini yeni dönem gerilla taktiklerinde yetkinleştirmek ve Demokratik Modernite Gerillacılığı’nın ilkelerinde derinleştirmek için askeri, ideolojik eğitime gitme önerisinde bulunur.

Her alanda çalıştı

Akademik düzeyde eğitime dahil olur, burada yaşadığı derin yoğunlaşmalarla eğitimdeki hedefine ulaşır. Bir kez daha yüzünü pratik çalışmalara dönerek Medya Savunma Alanları’nın birçok bölgesinde çalışma yürütür. Savaşın ancak gerekli hazırlıklar yapıldıktan sonra kazanılabileceğinin bilincine varır, savaş tünellerinin yapımından altyapı çalışmalarına, kuryelikten uzman timlere kadar nerede hangi çalışmaya ihtiyaç duyulmuşsa orada olmasını bilir.

Türk devletinin 2021 yılından itibaren Medya Savunma Alanları’na saldırılarını genişletmesi üzerine destansı direnişlerin yaşandığı alanlara gitmek için önerilerde bulunur. Bu tutumuyla özlü bir YJA Star gerillası olduğunu bir kez daha gösterip, yoldaşlarına güç ve moral kaynağı olur.

 

 

Botan’ın yurtsever kızı

Arîn Tolhildan (Dîlan Öklü) ise Botan’ın yurtsever Zêvkî aşiretine mensup bir ailenin kızı olarak Wan’da dünyaya gelir. Küçük yaştan itibaren Kürt kültür ve gelenekleriyle büyür. Gençlik dönemleriyle birlikte yaşamı sorgulamaya başlar, özellikle kadınların içinde bulunduğu modern kölelik konusunda çelişkiler yaşar. Hem geleneksel yaklaşımlara hem de sahte özgürlük anlayışına mesafeli yaklaşır ve her geçen gün arayışlarını derinleştirir.

Şehit Tolhildan’ın izinden

Düşman gerçekliğini hem ailesinin zorla köyden göç ettirilmesinden hem de Kurdistan’ın her yerinde halka karşı saldırılarını aralıksız bir şekilde sürdürmesinden tanır. Bu temelde ilk olarak Kürt Halk Önder Abdullah Öcalan’ın kadın özgürlüğü ve halk kurtuluşuna dair perspektiflerini okur. Parti ve Önderlik gerçekliğini anladıkça mücadelesini daha da büyütmesi gerektiğine inanır. Abisi Tolhildan’ın (Vedat Öklü) gerilla saflarına katılması üzerine mücadelesini büyütmenin gerilla saflarına katılmaktan geçtiği kanaatine varır. Kobanê’de gelişen destansı direniş sonrası gerilla saflarına katılma kararı alır ve 2014 yılında yüzünü Kurdistan dağlarına döner.

 

 

Arînleşti, Arîn gibi mücadele etti

Kobanê Direnişi’nin sembolü haline gelen Şehit Arîn Mîrkan’ın adını alarak mücadelesine başlar. İlk eğitimlerle kısa sürede dağ ve gerilla yaşamına adapte olur coşkulu ve istekli katılımıyla öne çıkar. Günden güne kendisini geliştirerek yetkin bir YJA Star gerillası olur.

Türk devletinin, 2015 yılından itibaren soykırım saldırılarını genişletmesiyle o da dönem görevlerini eksiksizce yerine getirmenin gayretiyle hareket eder. Büyük bir istek ve heyecanla pratik çalışmalara katılır, Medya Savunma Alanları’nın birçok bölgesinde mücadele yürütür. 2019 yılında abisi Tolhildan’ın Besta alanında şehadete ulaşması onu derinden etkiler. Abisinin şehadetinden sonra yoldaşlarının kendisini daha fazla korumaya çalışmasına anlam verse de kızgın savaş cephelerine gitmek için sürekli önerilerde bulunur.

Bakur’a, Önderliğe daha yakın olmaya

Kurdistan Özgürlük Gerillası’nın yeniden yapılanmasının gündeme geldiği süreçte kendisini ideolojik ve askeri anlamda yenileyip Demokratik Modernite Gerillacılığı’nın ölçülerine ulaştırmak ister. Bu temelde ilkin ideolojik akademide eğitime dahil olur. PAJK’ın özgür kadın çizgisinde netleşir, yaptığı bir değerlendirmede; PKK’nin öncü kadrolarından Şehit Sara’nın (Sakine Cansız) düşmana karşı sergilediği militanca duruşu ve yoldaşlarına olan sonsuz sevgisini kişiliğinde yaratmak istediğini belirtir.

Ardından askeri akademiye geçerek burada da yeni dönem gerilla taktiklerini öğrenir. Düşmana en etkili darbeleri vurabilmek için taktik ve teknik birikime kavuşur. Önerisi üzerine Bakurê Kurdistan’a geçerek şehitlerin intikamını almak ve Öcalan’a daha yakın olmak ister. BEHDÎNAN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.