Gözleri savaş uçaklarında

Kadın Haberleri —

.

.

  • Mexmûr Kampı’ndaki kadınlar, çocuklarının Türk devletinin saldırıları nedeniyle sokağa çıkıp oynayamadıklarını, sürekli korku içinde olduklarını ve daima gökyüzünü seyrettiğini söyledi.

Türk devletinin baskı ve katliamları nedeniyle 1990’larda Bakurê Kurdistan’dan Mexmûr Kampı’na (Şehit Rüstem Cûdî Mülteci Kampı) göç eden Kürt halkı, burada yeni bir yaşam kurdu. Kürt Özgürlük Mücadelesi’ni kampta da sürdüren halk, hala saldırıların hedefinde. Saldırılardan en çok etkilenen çocuklar ise artık rahatlıkla dışarı çıkıp oyun oynayamıyor.

Hezar Nerexî, 1994 yılından bu yana sürgünde. Kampa son beş yılda 14 hava saldırısı düzenlendiğine işaret ederek, “Bakur sınırına 300 km uzaklıkta olmamıza rağmen saldırıların hedefi oluyoruz. 94 yılındaki saldırılarla aynı” dedi.

 

 

Korkuyla oynuyorlar

Kampta doğan çocukların Türk devletinin korkusuyla büyüdüğünü ifade eden Hezar Nerexî, Rojnews’e şunları belirtti: “Dünya geneline baktığımızda çocuklar hayatını oyun oynayarak geçiriyor. Ancak bizim çocuklarımız Türk devletinin vahşeti nedeniyle sürekli gökyüzünü izliyor. Çocuklarımızın gelecek hayali diğer çocuklardan farklı değil. Fakat oynarken bile psikolojik saldırıya uğruyorlar ve ruh sağlığı bozuldu.”

 

 

Sokağa hasret kaldılar

Evîn Ahmet 30 yıldır mülteci. Türk devletinin, bir yandan 26 yıldır Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a tecrit uyguladığını diğer yandan ise kadın ve çocuklara saldırdığını söyledi. Evîn Ahmet, “Her gün sokakta oynayan çocuklarımız artık sokakta oynamaya korkuyor” ifadelerini kullandı.

Kızının psikolojisinin de bozulduğunu ve şeker hastalığına yakalandığını belirten Evîn Ahmet, şöyle devam etti: “Bizden ne istiyorlar? Erdoğan’ın hedefinin doğrudan kampı dağıtmak olduğunu biliyoruz. Ancak tek çocuk dahi kalsa kampı dağıtamayacaklar.”

 

* * *

33 yılda 81 çocuğu katletti

Başûrê Kurdistan’da faaliyet yürüten ABD merkezli Toplumsal Barışı İnşa Timleri’nin (CPT) raporuna göre, Türk devletinin 1991 yılından bu yana Başûr’da gerçekleştirdiği saldırılarda en az 81 çocuk katledildi, 115’i yaralandı.

Türk devleti en son 4 Eylül’de Silêmaniyê’ye bağlı Dukan ilçesinde seyir halindeki bir aracı hedef almış; Muzaffer Hüseyin Xidir ile çocukları Muhammed Muzaffer (15) ve Mubin Muzafer (12) katledilmişti. MEXMUR

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.