Mexmûr, çocuklarını eğitiyor

Öğrenciler / Mexmûr

Öğrenciler / Mexmûr

  • Mexmûr'da ‘Çocuklarımız Geleceğimiz ve Işığımızdır’ şiarıyla 5 anasınıfında 140 öğrenci, dört ilkokulda 755 öğrenci, iki ortaokulda 645 öğrenci ve lisede 600 öğrenci, 2024-2025 eğitim öğretim yılına başladı.

Şehîd Rustem Cûdî Mülteci Kampı’nda (Mexmûr) 1999'dan beri Kürtçe eğitim veriliyor. Bu temelde anaokulu, ilkokul, ortaokul ve liseler açıldı ve kampta yaşayan binlerce öğrenci bu okullarda eğitimlerini tamamladı. Kamp halkının talebi ve Federi Kürdistan Hükümeti ile yapılan diplomatik görüşmeler sonucunda Mexmûr Kampı'ndaki öğrenciler, 2004'te Federe Kürdistan'daki üniversitelere alındı. Büyük bir bölümü meslek sahibi oldu. Son olarak KDP, kamp halkını göç etmeye zorlayan Türkiye ile birlikte tüm güçleriyle kampta örgütlülüğe ve inşa edilen sisteme saldırdı. Mexmûr Kampı’na onlarca hava saldırısı düzenlendi. Saldırılar dışında da iradesizleştirmek için halk kuşatıldı.

Federe Kürdistan Hükümeti'nin değişen politikaları sonucu kampta eğitim gören öğrencilerin Federe Kürdistan'daki okullara alımı durduruldu. 17 Temmuz 2019'dan bu yana Hewlêr ve KDP yönetimindeki tüm bölgeler, Mexmûr halkına yasaklanmış durumda. KDP’nin 2021'den Mexmûr’daki öğrencilerin ülkede eğitim görmesini engellemesi üzerine öğrenciler en temel haklarından biri olan eğitimden mahrum kalıyor. Buna rağmen Kürtçe eğitim devam ettiriliyor.

‘Çocuklarımız Geleceğimiz ve Işığımızdır’ şiarıyla 5 anasınıfında 140 öğrenci, 4 ilkokulda 755 öğrenci, 2 ortaokulda 645 öğrenci ve lisede 600 öğrenci,  2024-2025 eğitim öğretim yılına başladı. KDP ve Türk devletinin medyası, bu okullara saldırıları da meşrulaştırmaya çalışıyor.

 

Merwan Yaman

 

12 okulla devam ediyor

Rojnews’e konuşan Mexmûr Mülteci Kampı’ndaki Şehîd Koçerin Lisesi’nde öğretmen olan Merwan Yaman, şunları kaydetti: “İlk Kürtçe eğitim Mexmûr Kampı’nda verildi. Mülteci yaşamının yarattığı zorluklar eğitimden bizleri uzaklaştıramadı. 2-3 okulla başladığımız eğitim süreci, 12 okulla devam ediyor. Okullarımızda cinsiyet eşitliğinin gözetildiği ekolojik demokratik ulus sistemi temelinde Latin alfabesinin kullanıldığı Kürtçe, Arapça ve İngilizce eğitim veriliyor. Eğitim materyalleri konusunda zorluk yaşasak da okullarımız eğitim sistemi açısından güçlü bir temele sahip. Bu nedenle okullarımızdan mezun olan öğrenciler üniversitelerde başarılı mesleklere sahip olabildi.”

 

 

Bugün aynı okulun öğretmenleri

Merwan Yaman, bu okullarda eğitim alan öğrencilerin bugün aynı okullarda öğretmen olarak çalıştıklarını belirterek, şöyle devam etti: “Bunlardan biri de benim. Yalnızca okullarda da değil, birçok kurumda çalışma yürütülüyor. Okullarımızı inşa ettiğimiz süreçte üniversitede okumak gibi bir hayalimiz yoktu. 2004'ten itibaren öğrencilerimiz Başûr üniversitelerinde eğitim almaya başladı. Bu süreç 2020'ye kadar da devam etti. Bilindiği üzere kamp halkı büyük bir kuşatmayla karşı karşıya. Bu nedenle kamptaki öğrenciler hükümetin yanlış politikalarının kurbanı oluyor. Bu da öğrencilerimizde bir kırılma yarattı. Irak devleti ile öğrencilerimizi üniversitelere kabulü konusunda tartışmalarımız sürüyor. Gözle görülür bir sonuca henüz varamadık. Bölgede eğitim siyasi bir konu haline geldi. Irak ve Bölge hükümetleri eğitim konusunda yaşanan sorunlardan sorumludur. Irak bu sorunu çözebilir ve üniversitelerin kapılarını öğrencilerimiz için açabilir.”

Burası askeri bir kamp değil

Merwan Yaman, Türk devletinin kampın askeri bir kamp olduğu iddiasıyla her gün kampa saldırı düzenlediğini vurgulayarak, şunları ekledi: “Herkes çocukların olduğu bir yerde askeri bir düzenin olmadığını iyi biliyor. Bu, yalnızca saldırıların meşrulaştırılması için birer bahane. Irak hükümeti ve Birleşmiş Milletler bunun çok net farkında. Düşman şunu iyi bilsin ki; biz düşmana hiçbir zaman boyun eğmedik, boyun eğmeyeceğiz. Her alanda eğitimlerimizi güçlendirecek, gücümüzü artıracağız.” MEXMÛR

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.