Haberlerden iddianame

❏

  • İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca gazeteciler Mehmet Aslan, Esra Solin Dal ve Erdoğan Alayumat hakkında hazırlanan iddianamede, tecridi konu edinen 126 haber “suç”  sayıldı.

İstanbul merkezli yürütülen bir soruşturma kapsamında 26 Nisan’da çıkarıldıkları mahkemece tutuklanan gazeteciler, hafta başında tahliye edildi. 8 Mayıs’ta iddianameyi kabul eden İstanbul 25. Ağır Ceza Mahkemesi, tensiple birlikte üç gazeteciyi "yurt dışına çıkış yasağı" ve "bulunduğu yerleşim yerini terk etmeme" şeklinde adli kontrol şartıyla tahliye etti.  İddianamede, gazetecilerin “Örgüt üyeliği” iddiasıyla cezalandırılmaları talep ediliyor.

İddianamede MA muhabiri Esra Solin Dal’ın tecrit haberleri, kimyasal silah kullanımı haberleri ve kadınlarla ilgili 65 haberi yer aldı. Dal’ın yaptığı haberlerle “algı yönetimi faaliyetleri”, “müzahir kitleye mesaj verme”, “talimat aktarımı ve kitlesel eylem çağrıları” yaptığı öne sürüldü. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın üzerindeki tecridin “sözde tecrit” olarak belirtildiği iddianamede, Dal’ın X hesabından yaptığı haber paylaşımları da yer aldı.

MA muhabiri Mehmet Aslan’ın da tecride dikkat çeken 41 haberi suç sayıldı.

Gazeteci Erdoğan Alayumat’a ilişkin ise iddianamede, Emek ve Özgürlük İttifakı mitingi ve Newroz’a katılmaya dair yaptığı telefon konuşmaları yer aldı. Alayumat’ın 2019, 2020, 2021'de MA’da çıkan ve tecridi konu edinen 20 haber suçlama konusu yapılırken, bu haberlerle “algı yönetimi faaliyetleri”, “müzahir kitleye mesaj verme”, “talimat aktarımı ve kitlesel eylem çağrıları” yapmaya çalıştığı savunuldu. İSTANBUL

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.