Halaya yurtdışı yasağı
- Kürtçe şarkılar eşliğinde halay çektikleri gerekçesiyle tutuklanan ikisi çocuk dört kişi, ilk duruşmada tahliye edildi. Tahliye edilenlere yurtdışı çıkış yasağı verildi.
Sêrt'te, bir düğünde Kürtçe şarkılar eşliğinde çektikleri halay görüntüsü sonrası sanal medyadaki ırkçı hesaplar üzerinden hedef alınan A.T. (17), S.T. (17), Edanur Taşkesen (19), Filiz Taşkesen ( 42) ve Tülin Taşkesen (21), 25 Temmuz'da yapılan ev baskınlarında gözaltına alındı. Filiz Taşkesen ev hapsiyle serbest bırakılırken, ikisi çocuk dört kişi ise 27 Temmuz'da tutuklandı.
5 kişi hakkında "Örgüt propagandası yapmak" iddiasıyla açılan davanın ilk duruşması bugün Siirt 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Özgür Kadın Hareketi (TJA) ve Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) üyelerinin yanı sıra çok sayıda kişi duruşmayı takip etti. Dört tutsak, Batman M Tipi Kapalı Cezaevi’nde Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile duruşmaya katıldı. Ev hapsindeki Filiz Taşken ile avukatlar da duruşma hazır bulundu. Kimlik tespitinin ardından söz verilen Filiz Taşkesen, "Bugüne kadar düğünlerde nasıl oynadıysak yine aynı şekilde oynadık. Yasak olduğunu bilmiyorduk. Bu güne kadar halaylarımız yasak değildi” dedi. Diğer tutsaklar da "propaganda" yapmadıklarını belirterek, tahliye ve beraat talebinde bulundu.
Anayasa da suç görmüyor
Avukat Musatafa Yıldız ise şunları söyledi: "Düğünlerde çalan müziklere yapılan müdahale, usule, ifade özgürlüğüne, anayasaya, İnsan Hakları Sözleşmesi’ne aykırıdır. Şarkının hiçbir yerinde örgütü çağrıştıran hiçbir şey yok. Burada hiçbir şiddet veya eylem yok. Şarkıda kullanılan ‘gerilla’ kelimesi, toplumun bir kesiminde nefret uyandırmış olabilir ama anayasaya göre şiddet içeren bir eylem değil. Bu nedenle yargılama da yapılamaz. Yani şiddet içermediği için suç da olamaz. Burada sadece bir eğlence var, şiddeti içeren bir eylem yok. Burada örgüt propagandası suçu oluşturulamaz. Suçun unsurları oluşmadığı için derhal beraat etmeleri gerekmektedir. Filiz için de adli kontrol şartının kaldırılmasını talep ediyoruz."
Dosyalar TEM'de hazırlanıyor
Avukat Mehmet Sabih Özer ise dosyaların TEM'de hazırlandığını belirtti. Özer, “Kolluk sanal ortamda bir suç olduğunu düşündüğü an savcıları arayıp ihbar ediyor. Burada önemli olan kolluk güçlerinin her şeyi kendi yanlarında hazırlamasıdır. Müvekkillerimiz gözaltına alınırken, Siirt Valisi ‘Toplumun huzurunu kaçıranları almaya devam ediyoruz' diye açıklama yapıyor. Bu da soruşturmanın savcılığın dışında hazırlandığının örneğidir" dedi.
Gerilla şarkısına eşlik, suç değil
Avukat Ferhat Bayındır, "Türkiye'de yargının pratiği çok kötü. Ortada bir suç unsuru yok. Mevzuatta aykırı bir durum yok. Bu suçun maddi veya manevi hiçbir unsuru oluşmadı. Gerilla şarkılarına eşlik etmek 2015’te suç olmaktan çıkmıştır. Bir an önce tutuklu bulunan müvekkillerimizin serbest bırakılmasını talep ediyorum" diye konuştu.
Savcı, tutuklu yargılananların tutuksuz yargılanmasını istedi. Savcı, mütaala için de ek süre talebinde bulundu. Mahkeme, dört kişinin tahliyesine, ev hapsi adli kontrolünün kaldırılmasına karar verdi. Mahkeme, ayrıca yurt dışı yasağı kararı verdi. Bir sonraki duruşma 26 Kasım’a ertelendi. ÊLIH