Halk bir haftadır nöbette

Tişrîn Barajı nöbet

Tişrîn Barajı nöbet

  • Tişrîn Barajı’ndaki halk nöbeti, 7. gününde devam ediyor. 

Cizîrê Kantonu’na bağlı Til Temir, Dirbêsiyê, Zirgan, Hesekê, Şedadê ve Amûdê kentlerinden yurttaşların iki gündür sürdürdükleri nöbete, dün Tebqa, Reqa ve Dêrazordan gelenler de katıldı. Binlerce yurttaş, 8 Ocak’tan bu yana Tişrîn Barajı’ndaki direniş nöbetini sürdürüyor.

İlk gününden itibaren Tişrîn Barajı’ndaki direniş nöbetinde yerini alan Kobanêli yurtsever Şêx Ehmed Mişmiş, baraja ulaşana kadar Kuzey ve Doğu Suriye halkları olarak birçok engelle karşılaştıklarını ve bombalandıklarını hatırlatarak, şunları söyledi: “Şehitler ve yaralılar versek de amacımızdan dönmedik. Bu barajın yıkılması, bütün Kuzey ve Doğu Suriye halkları için tehlikedir. Hem bölge ekonomisi için büyük zararı olur hem de milyonlarca insanın hayatı tehlikeye girer.”

Yıkım tehlikesi var

Fırat Nehri üzerinde bulunan en büyük barajlardan biri olan Tişrîn, bölge halkının içme suyu, enerji üretimi ve sulama gibi temel ihtiyaçlarını karşılıyor. Baraj, 40 metre yüksekliğinde olup, 6 adet türbinle 630 MW üretim kapasitesine sahip. Baraj, Minbic ile Kobanê kentleri arasında geçiş güzergahı görevi görüyor.  

Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi Enerji Komitesi Eşbaşkanı Ziyad Rûstem, saldırıların hedefindeki Tişrîn Barajı'nın tehlikede olduğuna işaret ederek, olası bir yıkımda Özerk Yönetim ve Suriye'nin diğer kentlerine bağlı birçok yerleşim yerinin susuz ve enerjisiz kalma tehlikesiyle karşı karşıya kalacağını söyledi. Rûstem, "Ne pahasına olursa olsun burayı savunmaya devam edeceğiz. Şu an baraj çalışmıyor. 6 türbini var ve hepsi çok büyük zararlar gördü” diye konuştu. 

Diğer barajlar da tehlikede

Saldırılar durur ve  rahat bir şekilde çalışabilirlerse barajın iki türbinini çalıştırabileceklerini ve iki hafta içerisinde halka hizmet sunabileceklerini ifade eden Rûstem, şunları söyledi: "Barajı çalıştırmak için uzun bir süre gerekli. Şu an barajda 2 milyar metreküp su var. Eğer yıkılma, çökme oluşursa Fırat Nehri ile arasında 80 kilometre var. Orada da 14 milyar litrelik su var. Nehir bu suyu kaldıramaz da geçiremez de. Fırat Nehri’nde de 8 kapak var. Hepsini de açsak saniyede 18 bin metreküp su geçirebiliyor. 2 milyar metreküp suyu, Fırat’a akıtırsak burası taşacaktır. Burada pek çok yerleşim yeri var. İnsanlar su altında kalır. Tişrîn’in yok olması diğer barajları da elbette etkileyecektir. Tişrîn tek değil, Fırat da bundan etkilenecektir. Tebqa ve Baas barajları da tehlikede olur." KOBANÊ

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2025 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.