Halkımızın hizmetkarıyız

Yurt Dışı Haberleri —

FED-DEM kongre

FED-DEM kongre

  • Doğu Almanya Özgür Kurdistanlılar Federasyonu (FED-KURD) ve Kuzey Almanya Demokratik Toplum Federasyonu (FED-DEM) ara dönem kongrelerini yaptı. Yeni yönetimlerini belirleyen federasyonlar Kurdistan’daki özgürlük mücadelesine layık bir çalışma sözü verdi.

MEHMET ZAHİT EKİNCİ / BREMEN/BERLİN

Almanya Kurdistanlı Demokratik Topluluklar Konfederasyonu’na (KON-MED) bağlı federasyon ile meclis ve komünlerin ara dönem toplantıları sürüyor. Bu hafta sonu KON-MED’e bağlı iki federasyon daha kongresini yaparak yeni yönetimini seçti. 

Kuzey Almanya'da yaşayan Kurdistanlıların en büyük çatı örgütü olan FED-DEM (Federasyona Civaka Demokratîk a Kurdistaniyên Bakur li Almanya), 6. olağan kongresini gerçekleştirerek 13 kişilik yeni yönetimini seçti. Bremen Bratî derneğinde Pazar günü yapılan FED-DEM kongresine Hamburg, Bremen, Hannover, Kiel, Bremerhaven, Oldenburg'dan yaklaşık 130 delege katıldı. Kurdistan özgürlük mücadelesinde yaşamını yitiren insanlar için yapılan saygı duruşunun ardından divan seçimi yapıldı. Divana KON-MED Eşbaşkanı Kerem Gök, Viranşehir eski Belediye Başkanı Emrullah Cin ve kadın hareketinden Rojbin Qamişlo seçildi.

 

 

Sürece ve tecride cevap olalım

Siyasal sürece ilişkin bilgilendirmede bulunan KON-MED Eşbaşkanı Kerem Gök, Kürt Özgürlük Mücadelesi’nin gücünü halkın bağlılığından ve dağlarından aldığını belirterek Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan özerinde devam eden tecrit ve izolasyon politikalarının halkın örgütlü güçüyle aşılabileceğini söyledi. “Tüm imha ve soykırım politikalarına karşın meclis ve komisyonlarda örgütlenerek sürece ve tecride cevap olalım diyen” Gök, Kürt halkının özgücüne güvenmesi gerektiğini belirterek “gücümüz her zaman birliğimiz olsun” mesajını verdi.

Delegelerin eleştirileri

Raporların okunması ardından çalışma faaliyetlerine yönelik yapılan konuşmalarda varolan meclis ve komünlerin diasporada yaşayan halkın sorunlarına yeterince cevap olunamadığı belirtildi. Meclis çalışmalarında eskiye dayalı klasik tarzın yürütülmesi, ülkeden gelen mültecilerle yeterli dayanışma göstermeme, lobi faaliyetlerinin, gençlere ve kadınlara yönelik çalışmaların yetersizliği ise eleştirilen diğer konular oldu.

 

 

Eylem tek ölçü değil

Oldenburg'dan katılan Selahattin adlı delege meclis ve komünlerde alınan kararların hayata geçirilmesinde yetersiz kalındığı eleştirisini yaparken mevcut meclis çalışmalarının da halkın ihtiyaçlarını karşılamada yetersiz kaldığını söyledi. Kiel'den katılan Nihat adli delege de meclis çalışmalarının sadece eylem pratikleriyle değerlendirilmesinin yanlış olduğunu belirterek, meclislerin ve komünlerin daha fazla üye yapması gerektiği ve bunun içinde halkın da içinde olduğu çalışmaların önemine vurgu yaptı.

Yeni yönetim seçildi

Yürütülen tartışmaların ardından yapılan seçimlerde 13 kişi yeni dönemin yürütme kuruluna seçilirken; Cuma Akdoğan ve Sebahat Ergin yeni dönemin eşbaşkanları olarak belirlendi. Eşbaşkan seçilen Sebahat Ergin bütün eksik ve yetmezliklere karşın halkın hizmetkarı olmaya devam edeceğini belirterek kendisine bu onuru veren delegelere teşekkür etti. Cuma Akdoğan da yaklaşık 45 senedir halkının özgürlük mücadelesi için elinden gelen her şeyi yaptığını belirterek, “İnanıyorum ki yeni süreçte arkadaşlarımızla beraber Önderliğimize ve şehitlerimize yakışır bir pratiğin sahibi olacağız” dedi. Kongre sık sık atılan “Jin Jiyan Azadî” sloganı ile son buldu

 

 

* * *

Sonuç alıcı olmalı

HAKAN TÜRKMEN / BERLİN

Doğu Almanya Özgür Kurdistanlılar Federasyonu (FED-KURD) ise ara dönem kongresini federasyon bileşenleri, meclis eşbaşkanları ve delegelerin katılımıyla Berlin’de gerçekleştirdi.

Kurdistan şehitleri anısına saygı duruşu ile başlayan toplantının ardından divan seçimi yapıldı. KON-MED Eşbaşkanı Ruken Akça da konuşmasıda Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecrit ve buna karşı sonuç alıcı eylemler yapılmasının önemine vurgu yaptı. Ruken Akça, “Sayın Öcalan’ın esaretinden sorumluluğu olan tüm kurumlar ve devletler bugün uygulanan tecrit siyasetine ortaklar. Kürt halkı ve dostları Sayın Öcalan’ın özgürlüğünü istiyor. Özgürlüğü için tüm dünyada alanlarda olacağız. bunun için daha sonuç alıcı eylemler ve söylemler içerisinde olacağız” dedi.

Mültecilere sahip çıkılmalı

Kürt mültecilere yönelik artan saldırılar, intihar vakalarına da işaret eden Ruken Akça, “Devletin Kurdistan’ı boşaltma projesini boşa çıkarmak için buraya gelen mültecilerin kriminal yerlere yönelmemesi için onlarla dayanışmalıyız. 90’lardaki Kurdistan’ı boşaltma politikaları tekrardan uygulayan devlet aklı tekrar devrede. Bu politikalara karşı mücadele yürütmeliyiz. Kurdistan’dan sürgün olan Kürtler çıkış yolu olarak Avrupa’yı görse bile” dedi.

Faaliyet raporlarının okunmasının ardından tartışmalar yürütüldü, öneriler yapıldı. Yapılan seçimler ardından 16 kişilik yönetim belirlenirken, Seyran Batman ve Menderes Canbeg federasyon eşbaşkanlığına devam edecek.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.