Hasandin’de devlet talanı

Toplum/Yaşam Haberleri —

Maden karşıtı eylem / Amed

Maden karşıtı eylem / Amed

  • Hasandin Yaylası’nda maden arayan şirketin Kulp Madencilik ve Dış Ticaret Anonim Şirketi olduğu öğrenildi. Amed Barosu’na başvuran mahalleliler, 10 Ağustos'ta miting düzenleyecek.  

Amed’in Pasûr (Kulp) ilçesinde bulunan Hasandin Yaylası’nda maden rezervi arayan şirketin Kulp Madencilik ve Dış Ticaret Anonim Şirketi olduğu öğrenildi. Ticaret Sicili Gazetesi’nde Eren soyadındaki kişilere ait olduğu görülen şirket, bin 970 metrekarelik alanda yapacağı maden arama çalışmalarının ruhsatını 2 Temmuz 2023 tarihinde aldı. Ruhsatın süresi 2 Temmuz 2028’e kadar geçerli. Şirket, sodyum, potasyum, lityum, iyot ve bor tuzları gibi endüstriyel hammaddelerinin yanı sıra enerji ve metalik maden faaliyetleri yürütecek. Şirketin bin 970 metrelik saha için 2 Temmuz 2023 tarihinde aldığı ruhsatın süresi 2 Temmuz 2028’e kadar geçerli.

Öte yandan bölge sakinlerinden 122 kişi, Amed Barosu’ndan hukuki talep yardımında bulundu. Baro, şirket ruhsatının iptali istemiyle önümüzdeki günlerde Diyarbakır İdare Mahkemesi'ne dava açacak.

10 Ağustos’ta miting

Bölge sakinleri, su kaynaklarının bulunduğu yaylanın maden çalışmalarına açılmak istenmesine tepkili. Yurttaşlar, 6 mahalle ve onlarca mezrayı etkileyecek maden projesine karşı 24 Temmuz'dan bu yana direniyor. Mahalleliler, geçtiğimiz günlerde yaptıkları yürüyüş ardından büyük bir mitinge hazırlanıyor. Mahalleliler, sanal medyadan 10 Ağustos’ta yaylada miting düzenleneceğini duyurdu.

MÜJDAT CAN /MA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.