Hatimoğulları: Türkiye’ye basınç oluşturulmalı

Yurt Dışı Haberleri —

DEM Parti grubu AKPM'de

DEM Parti grubu AKPM'de

  • AKPM’de Sol Grup toplantısında konuşan DEM Parti Eşbaşkanı Tülay Hatimoğulları, Abdullah Öcalan ve siyasi tutsaklar için “Avrupa Konseyi’nden talebimiz Türkiye üzerinde bir basınç oluşturmasıdır” dedi.

BARIŞ BALSEÇER/STRASBOURG

Tülay Hatimoğulları başkanlığındaki DEM Parti heyeti Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’nde bir dizi diplomatik temas için 30 Eylül’den bu yana Strasbourg’da. Delegasyon AKPM yetkilileri ve siyasetçileriyle görüşerek Türkiye’deki insan hakları ihlalleri, demokrasi ve hukuk alanındaki sorunları gündeme taşıyacak. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik tecrit, Selahattin Demirtaş, Figen Yüksekdağ gibi siyasetçilerle ilgili uygulanmayan AİHM kararları, açıklanmayan CPT raporu öncelikli gündemler arasında.

Sol Grup ağırladı

DEM Parti Eşbaşkanı Tülay Hatimoğulları, Parti Sözcüsü Ayşegül Doğan, STK ve Siyasi Partilerle İlişkilerden Sorumlu Eşgenel Başkan Yardımcısı Özlem Gündüz, DTK Eşbaşkanı Amed Milletvekili Bedran Öztürk ve Asrın Hukuk Bürosu avukatlarından İbrahim Bilmez’in yer aldığı heyet, AKPM Sol Grup toplantısına katıldı. Toplantıya Sol Grup Eşbaşkanı Andrej Hunko ve Sol Grup Genel Sekreteri Anna Kolotova başkanlık etti.

Türkiye sözleşmeleri ihlal ediyor

Sol Birlik Grubu’na HDP ve sonrasında DEM Parti’ye destek ve dayanışmaları için teşekkür eden Hatimoğulları, Türkiye’deki insan hakları ihlalleri ve anti-demokratik uygulamaları anlattı. “Türkiye taraf olduğu Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin gereklerini hiçbir konuda yerine getirmedi. AİHM kararları ortada ve bütün bunlarla ilgili Türkiye’de iktidar somut adım atmış değil şu ana kadar. Selahattin Demirtaş, Figen Yüksekdağ ile ilgili AİHM kararı ve aynı şekilde Osman Kavala ve Can Atalay’la ilgili kararlar hiçbir şekilde bugüne kadar uygulanmadı. Türkiye’deki mevcut iktidar, Türkiye’nin taraf olduğu sözleşmelerin gereklerini yerine getirmiyor” dedi.

Umut Hakkı uygulanmalı

Kürt Halk Önderi Öcalan’a yönelik tecridin altını çizen Hatimoğulları şöyle devam etti: “Dört yıla yakın bir zamandır ne ailesi ne de avukatları kendisiyle görüşebilmiş değil. Bu durum hem taraf oldukları uluslararası sözleşmelere hem de kendi anayasasına aykırı bir durumdur. Sayın Öcalan’la ilgili ‘Umut Hakkı’ buradaki kurumların da gündeminde. En son Avrupa Konseyi Bakanlar Kurulu’nun (AKBK) Umut Hakkı ile ilgili bir karar aldığını da sizlere hatırlatmak isterim. Umut Hakkı’nın bir an önce uygulanması gerekiyor. Bizim Avrupa Konseyi’nden talebimiz başta AİHM kararları olmak üzere tarafı olduğu sözleşmeleri yerine getirmesi için Türkiye üzerinde bir basınç oluşturmasıdır.”

CPT görevini yerine getirmeli

CPT’nin sessizliğine de işaret eden Hatimoğulları, “CPT’nin İmralı’ya geldiği ve Sayın Öcalan’ın durumuna dair bir rapor hazırladığı biliniyor. CPT’nin görevlerini yerine getirmesi gereklidir” diye ekledi.

Türkiye üzerinde baskı yapılmalı

Tutuklu belediye eşbaşkanlarının durumuna da işaret eden Hatimoğulları dayanışmanın önemine vurgu yaparak şunları aktardı: “2024 yılındaki yerel seçimler sonrasında kazandığımız Hakkari Belediyesi’ne kayyum atandı. Belediye eşbaşkanımız şu an tutuklu. DEM Parti öncesindeki partimiz HDP hakkındaki kapatma davası devam ediyor. Aynı baskılar şu an DEM Parti üzerinde de mevcut. Bu baskılar aynı zamanda diğer muhalifler kesimler üzerinde de yoğun şekilde devam ediyor. Buna karşı mücadelemiz devam ediyor. Sol Birlik Grubu’nun dayanışmasını her zaman yanımızda hissettik. Bizim Sol Birlik Grubu’ndan somut talebimiz bahsettiğim konularda Avrupa Konseyi’ne bir baskı uygulamasıdır. Somut adımların atılması konusunda Sol Birlik Grubu’nun yürüteceği çalışmalar son derece önemlidir.’’

Yakın takipteyiz

Türkiye’deki insan hakları ihlallerini yakından takip ettiklerini belirten Andrej Hunko, uygulanmayan AİHM kararlarının gündemlerinde olduğunu belirtti. “Sol Birlik Grubu olarak Avrupa İnsan Hakları Komiserliğine Öcalan ve Demirtaş ile ilgili soru sorduk” diyen Hunko, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a uygulanan işkencenin bir an önce sona erdirilmesi gerektiğini vurguladı.

DEM Parti heyetinin Strasbourg’daki temasları 4 Ekim’e kadar devam edecek.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.