Helepçe ve Silêmanî'nin işgal edilmesini istiyor

Xeyas Surçî

Xeyas Surçî

  • YNK Musul Ofisi İletişim Sorumlusu Xeyas Surçî, KDP'nin Silêmanî (Süleymaniye) ve Helepçe'nin (Halepçe) işgali için bahaneler ürettiğini söyledi. 

Türk devletinin Zap, Avaşîn ve Metîna bölgelerine dönük saldırıları sürüyor. Yeni sevkiyatlarla saldırıların kapsamını genişleten Türk ordusu, Dihok kırsalında kontrol noktaları kurarak, kimlik kontrolüne başladı. Kurdistan Yurtseverler Birliği (YNK) Musul Ofisi İletişim Sorumlusu Xeyas Surçi, KDP ile Türkiye arasında bir iş birliği olduğunu belirterek, "Sessiz kalmaları da aralarında bir ittifak olduğunu gösteriyor.  Türkiye, 40-50 kilometre Irak topraklarına girmiş. Başika örneğinde olduğu gibi 200 kilometreye kadar geldiği yerler var. Buradaki en büyük sorumluluk KDP’nindir. Başûr’un idaresi KDP’nin elindedir” dedi.

Kerkük, Dihok ve Hewlêr pazarlarındaki yakmalar üzerinden YNK ve PKK’nin hedef alınmasını da “senaryo” olarak nitelendiren Surçi, şunları söyledi: “Yönetimin amacı Türkiye'nin Süleymaniye, Halepçe bölgesini işgal etmesi için bahaneler üretmek. İki yıldır Türk hava sahası Süleymaniye’den kalkan uçaklar için kapalı. Bunun PKK’liler gerekçe gösteriliyor. Bu doğru değil. Tüm bunlar bahanedir. Türkiye, bölgeyi işgal etmek için bahaneler üretiyor. Biz YNK olarak hiç kimse için ajanlık ve casusluk yapmayız. Bizler Kürt’üz ve Irak sınırları içindeyiz. Ama Iraklı değiliz. Irak’ın da Türkiye’nin girişimleri karşısındaki duruşu çok cılız ve etkisiz. Irak merkezi hükümetinin onayı olmadan Irak topraklarında üs noktaları kurulmuş. Bütün Irak’ın savunması Irak merkezi hükümetinin elindedir. Halkın, Irak’a ve parlamenterlere baskı uygulaması ve Irak’ın Türkiye’ye haddini bildirmesi için adım atmasını sağlaması gerekiyor.” SILÊMANÎ

 

* * *

İşgal saldırıları için toplantı

Irak Parlamentosu Güvenlik ve Savunma Komisyonu, dün Türk devletinin işgali ve saldırılarına ilişkin toplandı. Komisyon Üyesi Ali Nieme, ciddi bir tavır sergileyeceklerini söyledi.

RojNews'e toplantı öncesi konuşan Irak Parlamentosu Güvenlik ve Savunma Komisyonu Üyesi Ali Nieme, "Türk devletinin işgali ve bunun Irak’ın egemenliği, güvenliği ve istikrarına etkisi ele alınacak” dedi. “Komisyonumuz, binlerce ailenin yerinden edilmesine yol açan saldırılarına karşı ciddi bir tavır sergileyecektir” diyen Nieme, toplantının ardından Komisyon’un önerilerini onaylamak ve uygulamak üzere Irak hükümetine sunacağını belirtti. Nieme, “Türk devletinin bu operasyonlarının onların bilgisi ve rızasıyla yapılıp yapılmadığını ortaya çıkarmak için Irak hükümetinin yetkililerini toplantıya çağıracağız” dedi.

 

* * *

Irak'ın tavrı net olmalı

Irak'taki bağımsız parlamenterler Yasir Hüseyni, Irak hükümetinin işgal saldırılarına ve yerleşim yerlerinin boşyaltılmasına karşı net bir tavır alması gerektiğini söyledi.

RojNews’e konuşan Hüseyni, Irak hükümetinin kendi topraklarının bir başka devlet tarafından işgal edilmesini kabul etmemesi gerektiğini vurgulayarak, şunları söyledi: “Hükümet bu işgal hakkındaki tutumuna ilişkin net bir açıklama yapmalıdır. Özellikle hükümetin sessizliği büyük soru işaretleri ve şüphe yaratıyor.”

 

* * *

Bilêxşê’deki yangını Türk ordusu çıkardı

Bilêxşê köyüne yapılan bombardıman anına ait fotoğraf, yangının helikopterden açılan ateş sonucu çıktığını gösteriyor. 

Êlih’in Heskîf (Hasankeyf) ilçesinde bulunan Mawa Dağı bölgesinde 18 Haziran’da başlayan ve 22 Haziran’da Kercews (Gercüş) ilçe kırsalına doğru genişletilen askeri saldırıda, yangının çıkış anına ait fotoğrafa ulaşıldı. MA'nın ulaştığı fotoğrafta yangının helikopterden açılan ateşle çıktığı görülüyor. Bilêxşê köyünde helikopterlerin açtığı ateş sonrası 22 Haziran günü çıkan yangın büyük tahribata yol açmıştı. Askerlerin müdahaleye izin vermediği yangın, köy içine kadar ulaşırken, 23 Haziran’da yağan yağmurla birlikte sönmüştü. 

 

* * *

İşgale karşı açık mektup

Kürt ve Süryani siyasi parti ve örgütleri, Arap Birliği, Irak, Suriye, AK, ABD, NATO ve BM üst düzey yetkililerine açık mektupla, "Türkiye’nin saldırılarını derhal durdurun" çağrısında bulundu.

Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmed Aboul Gheit, Irak Başbakanı Muhammed Şiya Es Sudani, Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri António Guterres, ABD Başkanı Joseph R. Biden, Avrupa Konseyi (AK) Genel Sekreteri Marija Pejcinovic Buric, Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ve NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’e “acil çağrı” içeren açık bir mektup yazdı.

KNK Dış İlişkiler Komisyonu’nun Kürt ve Süryani Siyasi Partileri ve Örgütleri Ortak Diplomasi Komitesi adına kaleme aldığı açık mektubunu bir bölümü şöyle: "Misak-ı Milli stratejisinin Kurdistan’da başarılması, Irak’ın ve Suriye’nin işgalini, bölgesel çatışmayı ve milyonlarca insanın göç etmesini beraberinde getirecektir. Dolayısıyla Kurdistan’da şu an uygulanan savaş stratejisi, tüm Ortadoğu‘yu ve dünyayı ilgilendirmektedir. Ortadoğu’nun da küresel siyaset açısından belirleyici olması nedeniyle Türk devletinin bu işgalciliği küresel siyaseti de doğrudan etkileyecektir.

Başta Irak ve Suriye hükümetleri olmak üzere Arap Ligi, uluslararası hukuk normlarının uygulanmasından sorumlu BM olmak üzere Türk devletinin de üyesi olduğu AK ve NATO ile Türk devletiyle stratejik ilişkilerde olan AB ve ABD’ye bu işgali durdurmaları çağrısında bulunuyoruz. Kürtler olarak şimdiye kadar hiçbir işgalciye boyun eğmedik. Ülkemiz ve özgür geleceğimiz için direnişte kararlı olduğumuzu belirtirken, herkesi ateş topuna dönmüş Türk devletini durdurmaya ve Kürt sorununun siyasal çözümü için inisiyatif almaya davet ediyoruz.”

Mektubu gönderen kurumlar 

Mektupta şu kurumların imzası yer aldı: Kurdistan Ulusal Kongresi (KNK) Dış İlişkiler Komisyonu, Kurdistan Yurtseverler Birliği (YNK), Demokratik Birlik Partisi (PYD), Gorran Hareketi (GORAN), Kurdistan Demokratik Sosyalist Partis, Kurdistan İslam Partisi (PÎK), Avrupa Kurdistanlı Demokratik Toplumlar Kongresi (KCDK-E), Kurdistan Komünist Partisi, Avrupa Kürt Kadın Hareketi (TJK-E), Kurdistan Êzidîler Federasyonu (NAV-YEK), Demokratik Aleviler Federasyonu (FEDA), Avrupa Süryani Birliği (ESU), Süryani Birliği Partisi, Kurdistan Emekçiler Partisi, Suriye Demokratik Kürt Partisi (PDKS), Demokratik Kürt Sol Partisi-Suriye (P.Ç.DK-S), Suriye Kürt Sol Partisi (PÇK-S), Demokratik Kürt Partisi (PDK-S – El Partî), Kawa Hareketi, Kurdistan Kurtuluş Partisi (KKP), Kurdistan Yeşiller Partisi-Avrupa Temsilciliği, Brüksel Kürt Enstitüsü, Almanya Kürt Enstitüsü, Stockholm Kürt Enstitüsü, Demokratik Yarsan Örgütü, Özgür Ulusal Birlik Partisi (PYNA), Çağdaş Kurdistan-Suriye Hareketi (TNKS), Şengal Sürgün Meclisi (MŞD), Mala Kurdan, Kurdistan Adalet Grubu, Kurdistan Bağımsızlık İttifakı, Süryani Betnahrin Halklar Kongresi, İran Kurdistanı Komala Partisi (KOMALA), Kurdistan Özgürlük Partisi (PAK), Mezopotamya Demokratik Değişim Partisi, Kurdistan Özgür Yaşam Partisi (PJAK), Kurdistan Yeşiller Partisi, Kurdistan Komünist Partisi (KKP), Orta Anadolu Kürtleri Platformu (PKAN-E), Hewramanlar Platformu, Suriye Kürt Birlik Partisi (El Wehdê), Kurdistan Halk Özgürlük Hareketi (Tevgera Azadî), Kurdistan Topluluklar Birliği (KCK), Suriyeli Êzidîler Birliği, Kurdistan İşçi Partisi (PKK),Kurdistan Öğretmenler Birliği (YMK),Kurdistan Ulusal Demokratik Birliği (YNDK).

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.