Hem engelleri aşıyor hem de farkındalık yaratıyor

Kadın Haberleri —

Ethra Bihnan

Ethra Bihnan

  • Tasarımını yaptığı parti dekorasyon malzemelerini satan bedensel engelli Ethra Bihnan, tüm kadınlara da her fırsatı değerlendirmeleri ve yaratıcılıklarını açığa çıkarmalarını öneriyor.

Kuzey ve Doğu Suriye'nin Qamişlo kentinde yaşayan bedensel engelli Ethra Bihnan, dekorasyon ürünleri tasarlıyor ve 9 yıl de önce kendi mağazasını açtı. Bağımsız ekonomisini oluşturan Bihnan “Kadınlar doğuştan yeteneklidir, ellerine geçen her fırsatı değerlendirmeliler. Tüm kadınların yaratıcı olmalarını istiyorum” dedi.

Qamişlo’lu Ethra Bihnan 38 yaşında. Bedensel engelli olan Bihnan yaşamı bir başarı hikayesi. Çocukluğundan beri ciddi sağlık problemleriyle boğuşan Bihnan, tüm zorlanmalarına rağmen tasarıma ilgisine tutunarak büyük bir emekle şimdi bulunduğu konuma geldi. “On yıl önce özel ihtiyaçları olan insanlara destek olmak amacıyla bir mum projesi üzerinde çalışmaya başladım” diyen Bihnan, bu projeyle birlikte hem özgüveninin arttığını hem de dekrasyon sanatında yaratıcılık acısından büyük cesaret kazandığını belirtti. Hemen ardından da mağazasını açarak projelerini bir bir hayata geçirdiğini anlattı.

 

 

Ailesi destekledi kendine inandı

Ethra Bihnan, başlangıçta yaşadığı sıkıntıları da paylaştı: “Yaptığım işin profesyonelliği açısından sıkıntılar vardı. Hem böyle bir proje bölgede yeni bir fikirdi. Ürünlerime olan talep zayıftı. Yine de güçten düşmedim. Önemli olan becerilerimi ve ürünlerimi göstermekti. Sağlık durumum da kötüydü. Tedavi süreciyle iyileştim, çalışabilir hale geldim. Tabii hala önümde engeller var ve bütün işleri yapamıyorum. Bu konuda ailem yardımcı oluyor. Diğer insanlardan hiçbir farkım olmadığına ve yaratıcı fikirlere sahip olduğuma inanmaya başladım. Düşünsel olarak ailemin desteği de olunca kendime inandım."

Özellikle engelli insanların pozitif olması tereddütleri fikir üretmeleri gerektiğini söyleyen Bihnan, "Özel ihtiyaçlarımız olsa bile bizim de yeteneklerimiz var ve yollarımızı kesiştirip hedeflerimize ulaşabiliriz. Ne yazık ki toplum, özel ihtiyaçları olan insanlara korku aşılıyor. Kadınlar doğuştan yeteneklidir, bu yüzden kadınlardan yaratıcı olmalarını istiyorum. Kadınlar ellerindeki her fırsatı değerlendirmeli. Aynı zamanda engeli bulunan kadınların daha fazla iradi güç göstermesi gerekiyor. Engellerinden ötürü kendilerini eksik veya aşağıda hissetmemeliler" şeklinde konuştu. EBÎR MUHEMED - NUJİNHA/QAMİŞLO

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.