Hizbullah'tan füze ve İHA saldırısı

Dünya Haberleri —

Gazze

Gazze

  • Hizbullah, Lübnan’dan İsrail’in iki askeri karargahını füze ve İHA’larla vurdu. Saldırının sonuçlarına ulaşılamazken, İsrail’in Gazze’de vurduğu okulda 12 kişi hayatını kaybetti. BM, Gazze’de yardımların imkansız hale geldiğini duyurdu.

Lübnan'dan İsrail'in kuzeyine 40 füze ve çok sayıda İHA ile saldırı düzenlendi. Hizbullah iki askeri karargahın hedef alındığını açıkladı. İsrail’in Gazze’nin batısındaki bir okula düzenlediği hava saldırısında en az 12 kişinin hayatını kaybetti. BM ise yaptığı açıklamada Gazze’ye yardımların imkansız hale geldiğini duyurdu.

İsrail ordusundan yapılan yazılı açıklamada, Lübnan'ın güneyinden İsrail'in kuzeyine 40 füze fırlatıldığı belirtildi. Ordu açıklamasında önceki gün akşam saatlerinde çok sayıda İHA'nın Lübnan topraklarından İsrail'in kuzeyine gönderildiği aktarıldı. Hava savunma sistemlerinin İHA'ların bazılarını düşürdüğü, bazı İHA'ların ise Golan Tepeleri’ne düştüğü ifade edildi.

Hizbullah, İsrail ordusuna ait 2 askeri karargahın hava saldırısıyla hedef aldıklarını duyurdu. Saldırılarda ölen ya da yaralanan olup olmadığına dair bilgi elde edilemedi.

Gazze’de okula saldırı: 12 kişi hayatını kaybetti

İsrail ordusunun Gazze’ye saldırıları da devam ediyor. Gazze’de yerinden edilenlerin sığındığı bir okula düzenlenen hava saldırısı sonucu en az 12 kişi hayatını kaybetti. Gazze’nin batısında bulunan Rimal mahallesindeki Mustafa Hafız Okulu’nun yıkıntıları arasında kalan kimi kişilere ulaşılmakta güçlük çekildiği aktarıldı.

BM: Gazze'ye yardımlar imkansız hale geldi

Birleşmiş Milletler (BM), İsrail ordusunun aldığı son tahliye kararının Gazze'deki ihtiyaç sahibi Filistinlilere yardım ulaştırılmasını "neredeyse imkansız hale getirdiğini" bildirdi.

BM Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, günlük basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı. İsrail'in hafta sonunda Deir el-Balah Vadisi'nin bazı kısımları için verilen son tahliye emirlerine Selahaddin Yolu'nu da dahil ettiğini öğrendiklerini belirterek "Bu durum, yardım görevlilerinin bu önemli rota boyunca hareket etmesini neredeyse imkansız hale getirdi." dedi.

Gazze Şeridi'nin Akdeniz kıyısındaki sahil yolunun yardımlar için "uygulanabilir bir alternatif olmadığını" vurgulayan Stephane Dujarric, "Bu rota üzerindeki plajlar artık yerinden edilmiş insanlar için geçici barınaklarla dolu." diye konuştu.

Dujarric, "Sonuç olarak, sahil yolu boyunca konvoy hareketleri son derece yavaş ve su kamyonu gibi kritik malzemeler ve hizmetler ihtiyaç sahiplerine hiçbir yerde gereken ölçekte ulaşmıyor." ifadesini kullandı.

Filistinliler göçe zorlanıyor

İsrail, 7 Ekim 2023'te başlattığı saldırılardan bu yana yayınladığı "tahliye" kararlarıyla Gazze'de yaşayan Filistinlileri sürekli olarak göçe zorluyor. BM verilerine göre, Gazze'de yaşayan her 10 kişiden 9'u İsrail saldırıları nedeniyle göç etmek zorunda kaldı. Gazze'de oradan oraya savurulan Filistinliler, saldırılar ve gıda sıkıntısının yanı sıra zorunlu göç nedeniyle zor günler geçiriyor. BM'ye göre, Gazze'deki Filistinlilerin büyük çoğunluğu ayda bir göç etmek zorunda kalıyor.

Hollanda’dan ‘derhal ateşkes’ çağrısı

Hollanda Başbakanı Dick Schoof, X'ten yaptığı açıklamada, Netanyahu ile telefonda Gazze'deki insani durumu görüştüğünü ifade etti. Schoof, "Şiddet ve misilleme döngüsü kırılmalıdır.  Gazze'de derhal ateşkes sağlanması, rehinelerin serbest bırakılması ve Gazze'nin acı çeken halkına engelsiz bir şekilde ulaşabilecek daha fazla insani yardımın ulaştırılmasına yönelik bir anlaşma elzemdir" dedi. Schoof, Hollanda'nın ateşkes sağlanmasına yönelik tüm çabaları desteklediğini kaydetti.

HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.