Hollanda faşistlere çıkışı gösterdi

Dünya Haberleri —

Hollanda milli takımı

Hollanda milli takımı

  • EURO 2024, Türk faşizminin boyutlarını bir kez daha gözler önüne serdi. Türkiye’nin Hollanda’ya 2-1 yenildiği maçın ardından Almanya, Hollanda ve İngiltere şehirleri Türk faşistlerin terörüne sahne oldu. Faşistlerin Londra’daki Kürt Toplum Merkezi'ne saldırı girişimi, Kürt gençlerinin özsavunma barikatına çarptı.

Almanya’nın başkenti Berlin’de oynanan EURO 2024’ün Çeyrek Final maçında Hollanda, Türkiye’yi 2-1 mağlup ederek Yarı Final’e yükseldi. Türk takımının tüm maçlarında olduğu gibi bu maç öncesi ve özellikle elendikten sonra Türk ırkçı saldırganlığı turnuvaya damgasını vurdu. Irkçı Türklerin hedeflerinin ilk sırasında yine Kürtler vardı. 

Irkçı sloganlar ve işaretler eşliğinde Mehter Marşı ile Berlin Olimpiyat Stadyumu’na girmek isteyen ülkücü Türk taraftarların maç öncesi başlattıkları şiddet olayları, 2-1 kaybettikleri karşılaşma ardından da sürdü. Avrupa’nın birçok ülkesinden Berlin’e gelen faşist ırkçı Türkler, ülkenin huzurunu kaçırdı. Müsabaka öncesi ‘kurt’ işareti yapmamaları yönünde polis tarafından uyarılan ırkçı Türkler, tahrik ve provokasyona devam edince yürüyüş iptal edilmişti. Berlin Polisi'nin X hesabından yapılan paylaşımda bir taraftar yürüyüşünün "politik mesajlar vermek için bir platform olmadığı" ifade edildi.

Türk cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, oğlu Bilal’i de yanına alarak geldiği maçta, ilk gol Türk türbinlerinde ırkçı sembol olan ‘bozkurt’ işaretleri ile kutlandı! Ancak maç Hollanda’nın yüzde 59,1’lik top hakimiyeti ve 2-1 galibiyeti ile son buldu. Yenilgi sonrası stadyumdan çıkan ırkçı Türk taraftarlar, Hollandalı sporseverlere de saldırdı.

Irkçı Türk taraftarlar, sadece Berlin’de değil, Hollan’da da yenilgi sonrası birçok şehrin sokaklarında şiddete başvurdu. Hollanda polisi geç saatlere kadar sokaklarda devriye gezdi.

DKTM’ye saldırı girişimi

İngiltere’nin başkenti Londra’daki Kürt Toplum Merkezi’nin bulunduğu ve Kürt mahallesi olarak bilinen Haringey’de de ırkçı Türkler, terör estirmeye yeltendi.

2-1’lik yenilgiyi sindiremeyen Türk ırkçıları, ellerinde Türk bayrakları ve faşist sembolleri ‘kurt’ işaretleri ile Haringey bölgesine girmek istedi. Ar Kürt Toplum Merkezi’nin de bulunduğu Haringey Green Lane Caddesi’ne giriş yapan faşist ve ırkçılar burada olası bir provokasyona karşı nöbet tutan Kürtlerin özsavunmasıyla karşılaştı. Türk faşistlerin sözlü ve fiziki saldırılarına Kürtlerin dirayetli bir şekilde karşılık vermesi üzerine faşistler ara sokaklara kaçtı. Irkçı provokasyona karşı önlem almayan İngiliz polisi ise Kürtlere biber gazı ile müdahale etti. Bunun üzerine Green Lane bölgesinde çok sayıda Kürt, “Kahrolsun faşizm”, “Kahrolsun ırkçılık”, “Utan Türk devleti”, “Faşizme geçit yok”, “Bijî Serok Apo”, “Bijî Berxwedana Kurd” şeklinde sloganlarla polisin tavrını oturma eylemiyle protesto etti.

 

 

Coşkulu direniş

Halaylar çekerek direniş şarkıları söyleyen Kürtler, alkış ve zılgıtlarla direnişlerini sürdürdü. İngiliz polisinin iki Kürt gencini gözaltına almasıyla Kürtler, serbest bırakılmaları için Haringey bölgesinden Wood Green Polis İstasyonu’na doğru yürüyüşe geçti. Gençlerden biri serbest bırakılırken, diğer Kürt genci ise ifade işlemlerinin ardından serbest bırakılacak.

Demokratik Kürt Toplum Merkezi yöneticileri duruma tepki gösterdi. Kürt yöneticiler, ırkçı faşist grupların Londra Türk Elçiliği ve AKP-MHP faşist rejimine yakın Türk ırkçı derneklerin organizasyonu ile provokasyon gerçekleştirildiğini ifade etti.

Önceden uyarılmıştı

Londra’da bir süre önce de Avusturya-Türkiye maçı sonrası Türk ırkçılar tarafından saldırı girişiminde bulunulmuş ve Kürtler bunun üzerine bölgede kendi öz savunmalarını oluşturma kararı almıştı. Kürt Toplum Merkezi, yaşanan olayın ardından İngiliz polisinin ırkçılara karşı yeterli tedbiri almadığını Haringey, Edmonton ve Enfield polis müdürleri ile yapılan toplantıda dile getirmişti.

 

* * *

17. Şampiyona’da sona doğru

Bu yıl on yedincisi yapılan Avrupa Futbol Şampiyonası, 4 yılda bir düzenleniyor. İlki 1960 yılında Fransa’da organize edilen Şampiyona’ya 24 ülke katılıyor. Bu yıl son dörte İspanya, Fransa, İngiltere ve Hollanda kaldı. Yarı Final maçları İspanya-Fransa, İngiltere-Hollanda arasında oynanacak.

Salı(9 Temmuz) günü 21:00’de İspanya-Fransa, Çarşamba(10 Temmuz) günü 21:00’de ise Hollanda-İngiltere karşı karşıya gelecek. Her iki müsabakanın galibi bu kez kupayı kaldırmak için ter dökecek. Final karşılaşmasında takımlar 14 Temmuz’da Berlin Olimpiyat Stadı’nda kozlarını paylaşacak.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.