Güncel

Bir Kaplanı Öldürmek

Kadın Haberleri —

Bir Kaplanı Öldürmek

Bir Kaplanı Öldürmek

  • Kiran, 13 yaşındayken toplu tecavüze uğradı. Tecavüzcülerden hesap sorarak üçünün 25’er yıl hapis cezası almasını sağladı. “Eğer bir adım atmazsam kimse atmayacaktı. Gücüm, kendimi korumam gerektiğini bilmemden geldi” diyen Kiran’ın hikayesi “To Kill A Tiger (Bir Kaplanı Öldürmek)” belgeselinde anlatılıyor.
  • Belgeselin yönetmeni Nisha Pahuja, “Kiran'ın başardığı şey utancı değiştirmek oldu. Utancı, ait olduğu yere taşıdı” diyor. Kiran, şu an daha fazla kadına ulaşmak ve ataerkil tabuları yıkmak için #Standwithher kampanyasının sözcülüğünü yapıyor ve Turuncu Kurdele Hayatta Kalanlar Koalisyonu’na katılıyor.

FELEKXAN SERHAT

Kiran, 2017 yılında Hindistan’ın kuzeydoğusundaki Jharkhand köyünde toplu tecavüze uğradı. Tecavüz suçunu işleyen erkeklerden üçünün 25’er yıl hapis cezasına çarptırılması köy halk üzerinde derin bir etki yarattı. Saldırıdan mahkemenin karar vermesine kadar geçen 14 ay boyunca halk, 13 yaşındaki Kiran’ın adalet arayışında olan ailesini dışladı, tehdit etti ve baskı uyguladı. Kiran’ın hikayesi, 2022 yapımı “To Kill A Tiger (Bir Kaplanı Öldürmek)” adlı belgeselde anlatılıyor. Belgesel Oscar’a da aday gösterilmişti.

Tecavüzcülerin ceza alması adeta dönüm noktası oldu ve kırsal kesimlerde ataerkil kalıpları da kırmaya kapı araladı. Kiran'ın babası Ranjit, ‘köyün şerefini lekelediğini’ iddia eden ve kızının tedavüzcülerinden biriyle evlenmesini dayatan komşularının isteğini reddetti.

Kiran’ın annesi Jaganti, The Guardian’a, “Cezanın ağırlığı köyün erkeklerini sarstı; bunu ruhlarında hissettiler. Bu onlara kadınlara karşı nasıl davranmaları gerektiği konusunda ders verdi” diyor.

Azmi ve inancıyla büyüledi

Kiran şu anda 21 yaşında ve üniversite üçüncü sınıf öğrencisi. Modayı ve dans etmeyi seviyor, polis olmayı istiyor. Davanın üzerinden yedi yıl geçtikten sonra hayallerini şöyle anlatıyor: “Köyümden çıkan ilk kadın polis müfettişi olacağım ve bu gerçekten çok önemli.” Genç kadının korkusuzluğu ve azmi köydeki kadın ve kız çocuklarını büyüledi. Hepsi onun izinden giderek eğitimine devam etti ve dayatılan kalıpları yıkarak istedikleri gibi giyindi.

Daha fazla kadına ulaşmalı

UN Women’ın ev sahipliğinde Kiran, babası Ranjit ve To Kill A Tiger’ın yönetmeni Nisha Pahuja, Pakistanlı aktivist Malala'nın babası Ziauddin Yousafzai ve Equality Now ile Equimundo'nun yöneticileri, belgeselin gösterimine katıldı. Kiran ayrıca bu ay New York'ta başlatılan küresel bir toplumsal cinsiyet adaleti girişimi olan #Standwithher (Onun yanında dur) kampanyasının sözcüsü olacak.

“Kampanya, hayatta kalanların yanında olmak, hikayelerini dinlemek ve onları kendileri hakkında konuşmaya teşvik etmekle ilgili” diyen Kiran, şöyle devam ediyor: “Daha fazla insana ulaşmayı, toplumsal cinsiyete dayalı şiddet konusunda farkındalık yaratmayı ve hukuk sisteminin hayatta kalanları öne çıkmaya teşvik etmesi gerektiğini umuyorum.”

Utancı değiştirdi

Kampanyayı kuran Pahuja, amacının üç yönlü olduğunu belirterek bunları şöyle izah ediyor: Hayatta kalan kadınları ve kadın örgütlerini desteklemek, ‘ataerkilliğin bir hapishane olduğunu’ anlamaları için erkeklerle çalışmak ve küresel olarak genişlemeden önce ABD'de 50.000 okula ulaşacak cinsiyete dayalı şiddet karşıtı bir müfredat oluşturmak.

“Bu hikayenin insanları birleştirme potansiyeli olduğunu biliyordum. Kiran'ın başardığı şey utancı değiştirmek oldu. Utancı, ait olduğu yere taşıdı” diyor.

Belgesel iki ay boyunca ABD’nin dokuz şehrinde gösterime girecek. Pahuja kampanyanın ABD'de başlamasının nedenini şöyle açıklıyor: “Bu küresel bir mesele. Bu olayın Hindistan'ın küçük bir köyünde yaşandığını ama adaletin önündeki engellerin, utancın, kadın düşmanlığı ve ataerkillik damgasının küresel olduğunu anlatmak istedim.”

Turuncu kurdeleler

Pahuja, Kiran ve babası ABD'yi gezdikten sonra Hindistan'a dönecek. Kiran burada pek çok kişinin cinsel şiddeti bildirmesini engelleyen sosyal ve kültürel tabulara meydan okumak için kurulan “Turuncu Kurdele Hayatta Kalanlar Koalisyonu”na (Orange Ribbon Survivor Coalition) katılacak. Koalisyonun adı, To Kill A Tiger'ın açılış sahnesinde Kiran'ın saçına bağladığı kurdelelerden esinlenildi. Kurdeleler onun masumiyetinin ve gençliğinin sembolünden, gücünün sembolüne dönüştü.

Kiran, belgeselde çocuk halini izlemenin zor olduğunu ama aynı zamanda bir insan olarak nasıl büyüdüğünü de gördüğünü söylüyor: “Son sekiz yılda olan her şey bir kimlik ve özgürlük duygusu bulmama yardımcı oldu. Zamanımı nasıl geçirmek istediğimi, kiminle arkadaş olmak istediğimi biliyorum. Kim olduğumu bilmek beni rahatlatıyor.”

Ben adım atmazsam, kimse atmazdı

Gözdağı ve taciz karşısında 13 yaşında bir çocuk olarak önce polise, sonra da mahkemeye gidecek gücü nasıl bulduğu sorulduğunda ise şunları söylüyor: “Bu durum sizi güçlü olmaya zorluyor. Eğer bir adım atmazsam kimsenin atmayacağını fark ettim. Zayıf bir noktadan yola çıkarsam devam edemezdim. Gücüm, kendimi korumam gerektiğini bilmemden geldi.”

Ranjit ise ilk kez gülümsüyor. Yedi yıl sonra ister küresel bir platformda konuşsun ister köyünü ziyaret etsin, kızıyla duyduğu gurur aynı güçte. “O giymeden önce kimse kot pantolon giymiyordu. Sonra kızlar onun tarzını denedi.  Onu bol pantolon giyerken gördüklerinde herkes onu taklit ediyor. O bir ikon gibi.” 

*Kiran, genç kadının takma ismidir.

 

* * *

10 dakikada biri katlediliyor

Dünyada 736 milyon kadından neredeyse her üçünden biri hayatı boyunca en az bir kez fiziksel veya cinsel şiddete maruz kalıyor. Ayrıca her 10 dakikada bir kadın veya kız çocuğu katlediliyor. Hindistan'da ise her 16 dakikada bir kadın tecavüze uğruyor ve bu vakaların %80'i güvenlik birimlerine bildirilmiyor.

 

paylaş

   

Güncel

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2025 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.