Kadın doktorların güvenliği yok

Kadın Haberleri —

Hemşire/foto:freepik

Hemşire/foto:freepik

  • Pakistan'daki kadın sağlık çalışanlarının yüzde 95’i cinsel ve fiziksel şiddete maruz kalıyor. Tecavüz Kriz Merkezi’nin başkanı Dr. Summaya Tariq Syed, kadın sağlıkçıların güvende olmadığını söyledi.

Hindistan’da 31 yaşındaki bir kadın doktorun tecavüze uğrayıp katledilmesinin ardından, kadın sağlık çalışanları güvenliği konusundaki endişeleri arttı. Cinsel şiddet ve tacizin resmiyete dökülmediği ülkelerden olan Pakistan’da durum vahim.

Pakistan’daki ilk Tecavüz Kriz Merkezi’nin başkanı ve Karaçi'deki baş polis cerrahı Dr. Summaya Tariq Syed, bu sorunun temelinde güven ve hesap verebilirlik eksikliği olduğuna işaret ediyor. 25 yıldır şiddete karşı savaş veren Dr. Syed, saldırı suçlarının üzerinin erkek doktorlar tarafından kapatıldığını belirtiyor.

“İki yıl önce öldürülen biri hakkında yazacağım bir raporu değiştirmemi istediler. Beni bir odaya kapattılar ve ‘imzala yoksa sana ne yapacağımızı bilemezsin' dediler. Ancak reddettim” diyen Dr. Syed, kendisini tehdit edenler hakkına hiçbir işlem yapılmadığını söylüyor.

Güvenlik yok, yasa yok

BBC News’e genç bir doktorun gözyaşları içinde kendisine geldiğini söyleyen Dr. Nusrat (gerçek adı değil), “Kadın doktor tuvaleti kullandığı sırada erkek doktor onu video alıp şantaj yapmış. Üç kadın daha benzer şikayetle yanıma geldi” dedi.  Öte yandan, Dr. Saadia (gerçek adı değil) Karaçi'deki büyük bir devlet hastanesinde çalışan birkaç meslektaşının defalarca cinsel tacize uğradığını anlattı.

Kadınların maruz kaldıkları benzeri birçok olay yaşanırken, hastanelerdeki en büyük sorun güvenlik önlemlerinin olmaması. Pakistan Ekonomik Araştırması 2023'e (Pakistan Economic Survey) göre ülkede 1.284 devlet hastanesi var. Ancak çok sayıda hastanede güvenlik kamerası yok ve onların geneli de çalışmıyor.

Her biri en az bir kez şiddet gördü

Pakistan devleti, kadın sağlıkçıların güvenliğini almayı, cinsel şiddet suçlarını kayıt altına almazken ortaya çıkan raporlar tüm suçları ortaya koyuyor. Örneğin; ABD Ulusal Sağlık Enstitüleri'nin (US National Institutes of Health) 2022 yılında yayınladığı rapora göre, Pakistan’da hemşirelerin yüzde 95’i meslek hayatları boyunca en az bir kez cinsel ve fiziksel şiddete maruz kaldı.

Pakistan Tıp ve Diş Hekimliği Dergisi'nin (Pakistan Journal of Medicine and Dentistry), 2016 yılında Lahore’deki hastanelerde yaptığı ve hemşirelerin yüzde 27’sinin cinsel şiddete maruz kalması da bu durumu destekler nitelikte. Hayber-Pahtunhv eyaletine ise hemşirelerin yüzde 69’u ve doktorların yüzde 52’si cinsel tacize uğradığını belirtti.

HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.