Kadın Konseyi tek sığınak

Kadın Haberleri —

Hindistan Kadın Konseyi

Hindistan Kadın Konseyi

  • Erkek şiddetine maruz bırakılan ve devletin korumadığı kadınlar, ‘Hindistan Eylemi’ne bağlı Kadın Konseyi’nde adalet arıyor. Beş merkezi bulunan konseyden 400 bin kadın faydalanıyor. Konsey Koordinatörü Parvati, kadınların adil bir çözüm elde ettiğinden emin olmak için davaları aylarca takip ettiklerini söyledi.

Erkek şiddetine maruz bırakılan ve devletin koruma sağlayamadığı kadınlara destek vermek için kurulan Kadın Konseyi, Hindistanlı kadınların adalet arayışına cevap olabilen tek adres. Her Çarşamba saat 14:00’te Kadın Konseyi'nde bir araya gelen yaklaşık 15-20 kadın, başkent Yeni Delhi'de mütevazı, loş bir odada toplanarak cinsiyete dayalı şiddete maruz kalanları ve sorun yaşayanları dinliyor.

Aile içi şiddet, çok eşlilik veya alkolizm mağduru kadınlar, kolluk kuvvetlerinden alamayacakları adalet arayışıyla odayı dolduruyor. Konsey 1994 yılında kuruldu. 30 yıldır kadınların şiddete karşı seslerini yükseltmelerine yardımcı olmakla kalmadı, aynı zamanda onları konseyde liderlik pozisyonlarına yükseltti.

 

Devlet korumuyor, gidecek yerleri yok

Ranjana, Konsey’e başvuran kadınlardan sadece biri. 2019 yılında boşandıktan sonra kendisiyle evleneceğini söyleyen başka bir erkek tarafından duyguları istismar edildi. Sebze satarak geçimini sağlıyor ve söz konusu erkekle 2 yaşında bir çocukları var.

“Birisi bana Kadın Konseyi’nden bahsetti. Buraya geri dönmesi, benimle evlenmesi ve çocuğumun bakımına maddi olarak yardımcı olması için geldim. Geri dönebileceğim başka kimsem yok, bu yüzden davamı buraya taşıdım” diyor.

Polisten nefret ediyor

“Konsey eşimle konuşup ona baskı yapınca 13 gün sonra eve döndü. Hala yanımda ve maddi yardımda bulunuyor” diyen Ranjana, yasal olarak evli olmamalarına rağmen birlikte yaşadığı erkekten ‘eşi’ olarak bahsediyor. Konsey’in bulduğu çözüm Ranjana’yı biraz rahatlatmış.

Konsey’deki kadınlardan derin bir destek duygusu hisseden Ranjana, buna karşılık şikayetini yerel polis karakoluna bildirirken yaşadığı deneyim korkutucu olmuş ve bu kurumdan “nefret ettiğini” söylüyor. 27 yaşındaki kadın gözyaşları içinde, “Onlara eşimden bahsederken, kadın polis memuru bana tokat attı ve ondan bahsetme şeklimi sorguladı” diyor.

 

Yara izleri kanıtı

Reshma ise 3 çocuk annesi. 10 yıllık evliliği boyunca maruz bırakıldığı şiddete çözüm bulmak için Konsey’e başvurmuş. “Bana ilk kez en büyük kızım henüz 6 günlükken şiddet uyguladı. Şiddet son dört yıl içinde giderek arttı” diyen Reshma, vücudundaki yara izlerini gösteriyor: “Benim ve çocuklarımın ihtiyaçları için para vermekte zorluk çıkarıyor. Aileme danıştım; onlar beni cesaretlendirdi ve şikayetimi buraya kaydettirmeye karar verdim.” Reshma, polise gitmeyi düşünmediğini çünkü yasal bir anlaşmazlığa girerek ailesini mahvetmek istemediğini paylaşıyor.

Başka bir kadın, “Eşim alkol aldıktan sonra bana şiddet uygulardı. Maddi destek sunmazdı. Ev temizliği işini üstlenmek ve çocuklarım için para kazanmak zorunda kaldım” diyor. Konsey’e şikâyette bulunduktan sonra evli olduğu erkeği çağırdıklarını ve onunla konuştuklarını anlatıyor: “Alkolü bıraktı, bana şiddet uygulamıyor ve ayrıca ihtiyaçlarımız için aylık para veriyor. Artık çalışmıyorum.”

 

400 bin kadının adresi

Hindistan'da kadınların güçlendirilmesi için çalışan ‘Hindistan Eylemi’ tarafından yönetilen beş Kadın Konseyi daha var. Bunlardan 400 bin kadın faydalanıyor. Konsey koordinatörü Parvati, öncelikle kadınları dinleyerek ve ihtiyaçlarını anlamaya çalışarak çözdüklerini anlatıyor: “Vakaların çoğu eve bağlı kadınların evlerini geçindirmek ve çocuklarını eğitmek için paraya ihtiyaç duymalarından kaynaklanıyor. Erkek parayı kumarda ve alkolde kaybettiğinde, bu durum kadın için bir sorun haline geliyor. Bu gibi durumlarda kadınlara danışmanlık yapıyor ve erkeğe doğru yola gelmesi için sosyal baskı uyguluyoruz.”

Davalar aylarca takip ediliyor

Birçok konsey üyesi ve koordinatörü, erkeklerin uzlaşmayı reddettiği ya da konsey önünde uzlaşmacı davranıp daha sonra tüm anlaşmaları inkâr ettiği zamanlar olduğu konusunda hemfikir. Bu gibi durumlarda konseyler, kadının adil bir çözüm elde ettiğinden emin olmak için bazen aylarca davaları takip ediyor.

Konseyde eğitimler de yapılıyor. Bu eğitimlerle kız çocukları ve kadınlarda liderlik rolünü geliştirmek amaçlanıyor. Konsey üyesi kadınlar dönüşümlü olarak evlerini duruşmalar için açıyor, topluluğun katılımına ve katkısına öncelik veriyor. HABER MERKEZİ

foto kaynak: https://shapeindia.org.in/project/shape-india-mahila-panchayat/

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.