Direnişiniz güç katıyor

Kadın Haberleri —

Kadın eylemi / Hindistan

Kadın eylemi / Hindistan

  • Hindistanlı kadınların düzenlediği  “Geceyi Geri Al” eylemlerinde “Jin, Jiyan, Azadî” yazılı pankart açmasına karşılık Hindistanlı kadınlara bir mektup gönderen Tevgera Jinên Azad (TJA), “Kadın olmanın hakikati sınırları bize yaklaştırmaktadır. Hindistanlı kadınların direnişi Kurdistanlı kadınların direnişine güç katmaktadır” dedi.

Hindistan’ın Koltata şehrinde, 9 Ağustos Cuma günü 31 yaşındaki bir stajyer doktorun tecavüze uğradıktan katledilmesine yönelik eylemler sürüyor. Olay, RG Kar Tıp Fakültesi’nde gerçekleşti. 36 saatlik zorlu bir nöbetin ardından, özel bir dinlenme alanı olmadığı için bir seminer odasında uyuyan doktorun yarı çıplak bedeni ertesi sabah meslektaşları tarafından bulundu. Katliamla ilgili sadece hastanede gönüllü olarak çalışan bir kişi tutuklandı. Örtbas ve ihmal üzerine dava yerel polisten alınarak Federal Merkezi Soruşturma Bürosu’na devredildi.

Zorlu çalışma koşulları, can güvenliğinin olmaması, suçluların cezalandırılmaması ve adaletin sağlanmamasına tepki gösteren halk ise kadınların güvenliği ve adalet için sokaklara döküldü. Yerel medyaya göre 50.000 kişi eylemlere katıldı. “Geceyi Geri Al” sloganıyla gece yarısına kadar devam eden eylemlere polis saldırıları gerçekleşti. Geçtiğimiz Çarşamba başlayan eylemler Delhi, Haydarabad, Mumbai ve Pune gibi birçok şehre yayıldı.

Kadınlar üniversite, tiyatro salonu ve otobüs terminali yakınlarındaki farklı eylemlerde, el ele tutuşarak "adalet istiyoruz" sloganları attı. Önceki gece sanal medyaya düşen bir görüntüde binlerce kadın, “Jin, Jiyan, Azadî” yazılı pankart da açtı.

Olay, ülkede yaklaşık %30 oranında sağlık görevlisi olan kadınların savunmasız olduğu gerçeğini bir kez daha hatırlattı. Hindistan genelindeki doktorlar ise 17 Ağustos günü 24 saatlik greve giderek, tepkilerini gösterdi. Greve bir milyondan fazla doktor katıldı.

 

 

‘Jin, Jiyan, Azadî’nin öncüleri

“Jin, Jiyan, Azadî” direnişinin öncüsü Kürt kadınlar, Hintli kadınlara dayanışma mesajları gönderdi. Kuzey ve Doğu Suriye'de Tebqa Kantonu Kadın Koordinasyonu, Suriye’nin Geleceği Partisi, Zenûbiya Kadın Topluluğu ve çok sayıda kadın örgütü, dünya genelinde kadına karşı yönelik şiddete dikkat çektiler. Aynı zamanda kadınları şiddetten koruyacak yasaların gerekliliğini vurgu yapılarak, hak ve özgürlük mücadelesi veren kadınların yanında olduklarını belirttiler.

Öfkenizi ve direnişini selamlıyoruz

Tevgera Jinên Azad (TJA), ise kadınlara dayanışma mektubu gönderdi. Mektupta şu ifadelere yer verildi: “Sevgili Hindistanlı kız kardeşlerimiz, öncelikle ülkenizde yaşanan tecavüze karşı gösterdiğiniz direnişi TJA’lı kadınlar olarak Kurdistan’dan selamlıyoruz. Hindistan coğrafyasının da on binlerce yıl kadınların emekleri, bilgileri, doğayla olan deneyimleri sayesinde felsefik olarak güzel yaşamın peşinde koştuğunu biliyoruz ve kadın düşmanlığının da tıpkı Kurdistan'da olduğu gibi cinsiyetçilik, milliyetçilik, dincilik üzerinden geliştiğini görebiliyoruz.

Sizin de direnişinizde belirttiğiniz gibi ‘Jin, Jiyan, Azadî’ sloganı özgür yaşamın felsefesidir. Kadın yaşamın kendisidir, yaşam özgür olmak zorundadır, kadınları katletmek yaşamı öldürmektir. Bizlerin özgür olmasına tahammül edemeyen erkek egemen zihniyet bedenlerimize, emeklerimize, bilgilerimize tecavüz ederek yaşamı da öldürmek istemektedir.

Farklı coğrafyalarda farklı kültürlerde yaşıyor olsak da kadın olmanın hakikati sınırları bize yaklaştırmaktadır. Öfkenizin ve direnişiniz kadın dayanışmasının evrenselleşmesine olan ihtiyacı bir kez daha göstermiştir. Hindistanlı bir kadına yapılmış tecavüz Kurdistanlı bir kadına yapılmış demektir. Hindistanlı kadınların direnişi Kurdistanlı kadınların direnişine güç katmaktadır.” KOLTATA

 

* * *

Veriler binleri aşıyor

Ulusal Suç Kayıt Bürosu'nun (NCRB) verilerine göre, 2012’de Hindistan genelinde yılda 25.000'e yakın tecavüz vakası kaydedildi. 2016’da 39 bin vaka kaydedilirken 2018 yılında ise ortalama her 15 dakikada bir kadın tecavüz ihbarında bulundu. Verilere ulaşılabilen son yıl olan 2022'de de 31.000'den fazla tecavüz vakası kaydedildi.

 

* * *

Chipko Hareketi

Hindistanlı kadınlar, tarihte birçok kez büyük çaplı eylemler düzenledi. 1973'te bir grup köylü kadın, Himalayalar'da orman katliamını engellemek için mücadele etti. Hindu dilinde sarılmak, kucaklamak anlamına gelen “chipko”, eylemci kadınların kesilmek üzere işaretlenmiş ağaç gövdelerine kollarıyla sarılıp hareket etmeyi reddeden yöntemlerini ifade ediyordu. Direniş ülkenin her yerine yayılırken, Chipko hareketi 1980'de Uttar Pradesh eyaletinde ağaç kıyımının 15 yıl boyunca yasaklanmasını sağlamayı başardı.

Mumbai'de görkemli yürüyüş

1978'de o dönem Bombay olarak bilinen Mumbai'de bir kadının sokakta tecavüze uğramasının ardından yürüyüş düzenlenmişti. Hindistanlı kadınlar, o dönem dünyanın birçok farklı noktasında kadınların kamusal alanlarda korkmadan yürüme hakkını korumak için düzenlediği eylemlerden ilham aldı.

Tamil Nadu

Tamil Nadu eyaletinin balıkçı köyü Idinthakarai’deki kadınlar, santralin önerildiği 1980'lerden beri Tirunelveli bölgesindeki Kudankulam Nükleer Santrali'ne karşı protesto düzenliyor. 2001'de inşası başlayan santral 2013'ten beri faaliyette.

Bhopal Felaketi

3 Aralık 1984 günü, ABD kökenli Union Carbide firmasının Hindistan-Bhopal'de kurduğu böcek ilacı üreten fabrikadan 40 ton metil isosiyanat gazı salındı. 18.000 kişi öldü, 550.000'den fazla kişi ise zehirlendi. Yere yakın duran gazlar 600.000'den fazla kişiyi etkiledi. 38.478 insanın geçici engelli olduğu, 3900 kişinin ise ciddi ve sürekli engelli kaldığı saptandı. Kadınlar, Çernobil’den bile korkunç olan felaketin ardından adalet aramak için sokaklar döküldü.

Narmada Barajı

Hindistan’ın kuzeyini boydan boya kesen Narmada Vadisi’ndeki Narmada Nehri üzerinde yapılması planlanan irili ufaklı 3200 baraj dünyanın en büyük hidroelektrik santrali yapım projelerinden biriydi. Bunların en büyüğü olan Sardar Sarovar Barajı’nın inşası, 200 bini aşkın köylünün topraklarından edilmesi anlamına geliyordu. Kadınların öncülük ettiği yerel ve uluslararası sivil toplum örgütleri, 1990’ların ortasından 2000’lerin başına kadar projeye karşı başarılı bir mücadele verdi.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.