Kadri Saka’nın davası başladı

Yurt Dışı Haberleri —

Kadri Saka

Kadri Saka

  • Alman anayasasının 129a/b maddesini ihlal ettiği gerekçesiyle tutuklu yargılanan Kürt yurtsever Kadri Saka'nın mahkemesi başladı. Savunmasını Kürtçe yapan Saka, hakimin sorduğu sorulara da Kürtçe yanıt verdi.

M. ZAHİT EKİNCİ/HAMBURG

Alman ceza yasaları kapsamında hiçbir suç işlemeyen Kadri Saka’nın yargılandığı davanın ilk duruşması Hamburg Ağır Ceza Mahkemesi’nde önceki gün saat 11.00’de görüldü. 16 Ocak’ta Bremen'de tutuklandıktan sonra Hamburg Damtor Cezaevi’nde tutulan, Kadri Saka'nın ailesinin yanı sıra 20’den fazla Kurdistanlı ilk duruşmayı izledi. Kültürel etkinlik düzenleme ve izinli kutlamaların biletlerini satmayı suç sayan Alman savcının iddiaları ile tutuklu yargılanan 58 yaşında ve 8 çocuk babası olan Kadri Saka'nın mahkeme boyunca moralli olduğu görüldü. Hakimin doğum yeriniz neresi sorusunu 'Kurdistan' diye cevaplandıran Kadri Saka, hakim tarafından sorulan sorulara Kürtçe karşılık verdi.

Bu dava düşürülmeli

Savcılığın iddianamesi karşısında söz alan Saka'nın avukatı Gabriela Heincke, müvekkilinin Alman ceza yasaları kapsamında herhangi bir suç işlemediğini PKK’nin BM nezdinde dahi terörist bir oluşum olarak görülmediğine dikkat çekti. Davanın düşürülmesi talebinde bulunan avukat, düşürülmemesi durumunda ise durdurulması gerektiğini söyleyerek Adalet Bakanlığı’ndan bir yetkilinin de tanık sıfatıyla Saka'nın mahkemesinde hazır bulunması gerektiğini belirtti. Kadri Saka'nın mahkemesi perşembe (18 Temmuz) saat 10.30 görülmeye devam edilecek.

50 gün açlık grevinde kaldı

Kadri Saka, 16 Ocak’ta Bremen’deki evine yapılan baskınla gözaltına alınmıştı. Eş zamanlı olarak Bremen’de bulunan Brati Derneği de polislerce aranmıştı. Kadri Saka 2018-2024 yılları arasında “PKK üyesi” olarak faaliyet yürüttüğü iddiasıyla yargılanıyor. Daha önce hukuk bürosu Azadî e.V., Kadri Saka’nın tutuklanmasına ilişkin açıklama yapmış ve Federal Adalet Bakanlığı'nın Kadri Saka’yı kovuşturmak için 27 Eylül 2021 tarihinde bireysel izin verdiğini aktarmıştı. Saka, etkinlikler düzenlemek, dergi ve bilet satmak gibi aktiviteleri nedeniyle suçlanıyor. 1991 yılından bu yana Bremen’den yaşayan Saka tutuklu olduğu sürede Alman devletinin Kürtleri kriminalize etmesini protesto etmek amacıyla 50 gün açlık grevinde kalmıştı.

Hamburg’da 2, Almanya’da 12 Kürt

Azadî tarafından yapılan açıklamada Hamburg’da Kadri Saka’nın yanısıra Kenan Ayas “PKK üyeliği” iddiasıyla yargılanırken, Almanya’da aynı iddiayla tutuklu bulunan Kürtlerin sayısı 12.

Kadri Saka’nın duruşma tarihleri ise şöyle: 18, 19 Temmuz; 12, 21 ve 23 Ağustos; 16, 23, 24, 26, 30 Eylül; 4, 7, 9 ve 10 Ekim. 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.