Kayyum var, tebliği yok
- DEM Parti Yerel Yönetimlerden Sorumlu Eşbaşkan Yardımcısı Mehmet Rüştü Tiryaki, 11 gün geçmesine rağmen kayyum atanan belediyenin eşbaşkanlarına kararın tebliğ edilmediğini söyledi.
Êlih Belediyesi Eşbaşkanı Gülistan Sönük, kayyum tahribatlarına işaret ederek, "Kayyum geri adım atacak ve işgal ettiği binadan gidecek" dedi.
DEM Parti tarafından kayyum atamalarına karşı Êlih'te bir otelde basın toplantısı düzenledi. Toplantıya DEM Parti Yerel Yönetimlerden Sorumlu Eşbaşkan Yardımcısı Mehmet Rüştü Tiryaki, Êlih Belediyesi Eşbaşkanları Gülistan Sönük ve Yeşil Işık, DEM Parti Êlih İl Örgütü Eşbaşkanları Songül Korkmaz ve Mustafa Mesut Tekik, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Êlih İl Örgütü Eşbaşkanı Resul Çetin, TJA aktivisti Ruken Zeryam Işık Yıldız katıldı. İl Eşbaşkanı Mustafa Mesut Tekik, halkın iradesinin gasp edildiğini belirterek, "İrade gaspından dönülmeli. Bu hakkı halka teslim edilmesi gerekiyor" dedi.
İşgal ettiği binadan gidecek
Görevden alınan Êlih Belediyesi Eşbaşkanı Gülistan Sönük, kayyum tahribatlarını ve bırakılan enkaza rağmen hizmet çabalarını şöyle özetledi: "Kayyum döneminde gençler madde bağımlılığına sürüklendi. İmara açılmaması gereken yerler imara açıldı. İçme suyu kaynakları yok edildi. 3 milyar TL'den fazla borç bıraktı. Kayyumun bıraktığı vergi ve banka borçlarının faizleri gerekçe gösterilip belediyeye gelen paralara el koyuldu. Sosyal belediyecilik anlayışı içinde Kürtçeye dönük başlayan ve devam edecek olan Kürtçe çalışmalarımızın önü kesildi. Bu kent birçok sorunla baş başa. Seçim öncesi başlayan saldırılar, seçim sonrası da devam etti ve kayyum atandı. Halkımızın haklı mücadelesi karşısında kayyum geri adım atacak ve işgal ettiği binadan gidecek."
İşgal değil de nedir?
DEM Parti Eşbaşkan Yardımcısı Mehmet Rüştü Tiryaki ise kayyum atanmasının üzerinden 11 gün geçmesine rağmen eşbaşkanlara uzaklaştırmaya dair bir belgenin tebliğ edilmediğini belirtti. Tiryaki, şöyle konuştu: "Belediyeyi 4 Kasım'da işgal ettiler. Belediyede başkan yardımcı, müdür, meclis üyeleri var. Bunlardan hiçbirinin içeriye girmesine izin verilmedi. Sadece asker ve polis içeri girebildi. Bu işgal değil de nedir? Tabii ki işgaldir. Kimse bize 'terör' masalı anlatmasın. Kimse bize eşbaşkanlar hakkında soruşturma masalı da anlatmasın.
Kürt düşmanıdırlar
Talan ve hırsızlığın yanı sıra kayyum atamalarının sebeplerinden biri de Kürtçeye düşmanlıktır. Kayyum geldiği ilk gün Kürtçeyi kaldırdı. Biz Kürt düşmanı dediğimizde inkar ediyorlar. İki kelime Kürtçeye tahammül edemeyen bir validen bahsediyoruz. Gece yarısı Pêşî/Peya'ya operasyon yapıp silen bir validen bahsediyoruz. Halkımızın seçme ve seçilme hakkını sahiplenip gaspa karşı geldiğimiz için haklıyız. Haklı mücadelemizi sürdüreceğiz."
Mitinge davet
DEM Parti Êlih İl Örgütü Eşbaşkanı Songül Korkmaz ise 17 Kasım'da düzenleyecekleri mitinge dikkat çekerek, tüm halkı davet etti.
11. günde de yürüyüş
Bu arada dün de yürüyüş yapıldı. Yılmaz Güney Parkı’nda başlayan yürüyüşe DBP Eşbaşkanları Çiğdem Kılıçgün Uçar ve Keskin Bayındır, DEM Parti milletvekilleri, Tevgera Jinên Azad (TJA) aktivistleri, Barış Anneleri Meclisi ve Şirnex’ten gelen heyet de katıldı. Basın Kavşağı’na doğru yürüyüşe geçen kitle sık sık “Qeyûm talan e berxwedan jiyan e” sloganı attı. Haber hazırlanırken yürüyüş devam ediyordu.
195 gözaltı, 25 tutuklama
Öte yandan Êlih Belediyesi'ne 4 Kasım'da kayyum atanmasına karşı başlatılan protesto eylemlerinde toplamda 195 kişi gözaltına alındı; 25’i tutuklandı, 5 kişiye ise ev hapsi verildi. Tutuklanan kimi isimler şöyle: Hatice Taş, Mizgin Sönük, Yusuf Kaya, Özdemir Çelik, Fikret Soysal, Vedat Özer, Esma Özmen, Serhat Ayar, Rıdvan İlhan, Feyzullah Mebiş, Muhammed Ekinci, Argeş Toparli, Mesut Aydın, Mahsup Salim, Semih Ocakhan, Adnan Vural ve Yoldaş Eker. ÊLIH
* * *
Barolardan hükümete çağrı
Kürt illerindeki bazı baroların başkan ve yönetimleri, Êlih Belediyesi Eşbaşkanlarını ziyaret etti, ortak bir açıklamayla hükümeti kayyum rejiminden vazgeçmeye çağırdı.
Mêrdîn Büyükşehir, Êlih ve Xelfetî belediyelerine kayyum atanmasına dönük tepkiler sürüyor. Mûş, Riha, Amed, Sirnex, Sêrt, Wan, Colemêrg, Agirî, Semsûr ve Bedlis baro başkanları ile yönetim kurulu üyeleri, Batman Adliyesi önünde kayyum atamalarına tepki gösterdi.
Bu uygulamadan vazgeçin
Bölge barolarının dönem sözcülüğünü yapan Mûş Baro Başkanı Kadir Karaçelik, 2016’da çıkarılan yasal düzenlemeyle kayyum uygulamasının devreye konulduğunu hatırlatarak, "Bu önce bir uygulama, sonrasında yönetsel bir rejime dönüştü. Hukuki ve toplumsal meşrutiyeti söz konusu değildir. Seçme hakkına ağır müdahaleyi içeren, seçme hakkını ortadan kaldıran, hukuki alaşağı eden bu uygulamadan vazgeçin. Demokrasiye zarar vermekten, insanları travmatize etmekten, kenti germekten başka bir şeye yaramayan, sivil siyasete zarar veren bu uygulamadan vazgeçin" dedi.
Yargıya hukuk çağrısı
Karaçelik, yargıya da şu çağrıda bulundu: "Yargısal makamlar, hukuku gözeterek tasarruflarda bulunmalıdır. Masumiyet karinesi ihlal edilecek şekilde gerçekleşecek tutumlardan vazgeçilmesini istiyoruz. Yargının araçsallaştırmasına karşıyız."
Halkın iradesine saygı
Kayyum protestolarında yaşanan polis şiddetine tepki gösteren Karaçelik, şunları söyledi: "Yurttaşların barışçıl protestosunu, ifade hürriyetini kullanmak kadar meşru bir şey yoktur. Kentte idare yasaklarıyla ifade özgürlüğünün çiğnenmesini kabul etmiyoruz. Bu yasak, işkence ve kötü muameleye zemin oluşturuyor. Kayyum rejiminin hukuksal tahribatı hepimizin malumudur. Êlih halkının iradesine saygı duyulmasını, bu uygulamadan vazgeçilmesi çağrısında bulunuyoruz."
Êlih Barosu Başkanı Hamit Çakan da kayyum atanarak seçmenin iradesi ipotek altına alındığını söyledi. Çakan, kayyum protestolarında birçok kişinin polis şiddetine maruz kaldığını hatırlattı. Hukukçular, daha sonra yerlerine kayyum atanan Êlih Belediye Eşbaşkanları Gülistan Sönük ve Yeşil Işık’ı ziyaret etti. ÊLIH
* * *
Dêrik'te meşaleli yürüyüş
Mêrdîn Büyükşehir, Êlih ve Xalfetî belediyelerine kayyum atanmasına dönük protesto eylemleri kapsamında Mêrdîn’in Dêrik ilçesinde meşaleli yürüyüş gerçekleştirildi.
DEM Parti’nin çağrısıyla Dêrik – Qoser yolu üzerinde toplanan yurttaşlar, meşaleler yakarak, sloganlar eşliğinde yürüyüşe geçti. DEM Parti Milletvekili Saliha Aydeniz ve Mêrdîn Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Devrim Demir’in katıldığı yürüyüşte, “Kayyuma hayır, iradeye saygı” sloganı atılıp şarkılar söylendi. Dêrik Meydanı'na kadar yapılan yürüyüşün ardından konuşan Eşbaşkan Devrim Demir, "Bizler halkımızın iradesiyiz. Bizi inkar eden politikayı tanımıyoruz” dedi.
Milletvekili Saliha Aydeniz de şunları vurguladı: “Değil üç defa 300 defa da kayyım atasanız, Kürt halkı sandıklardan çıkmayanı tanımayacak. Bu nedenle bu politikanızdan vazgeçin."