KDP en zayıf döneminde

Bese Hozat

Bese Hozat

  • KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanı Besê Hozat, KDP'nin etkisini, itibarını, gücünü kaybederek zayıfladığını söyleyerek, içeriden de Türkiye ile ilişkilere tepkiler olduğunu kaydetti.

KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanı Besê Hozat, Medya Haber TV'nin Özel Program'ında gündeme dair sorularını yanıtladı. Türk devletinin, işgalini, yayılmacı politikalarını Irak nezdinde meşrulaştırma gayretlerine dikkat çekti. 'Kalkınma yolu projesi'nin de işgale güzergah, koridor oluşturduğunu belirten Hozat, "Irak üzerinde hegemonyasını kurmak, Başûrê Kurdistan’ı tam kuşatmaya almak, Habur Sınır Kapısı'nı etkisizleştirmek istiyor" dedi.

Aslında KDP'nin de tereddütleri olduğu için daha fazla soykırım politikalarında yer alarak kendisine daha az zarar verecek bir pozisyonda tutmaya çalıştığını kaydeden Hozat,  şunları söyledi: "Şu anda KDP, en zayıf sürecini yaşıyor. KDP’nin bu AKP-MHP faşist iktidarıyla ilişkisi geliştikçe, iş birliği arttıkça, Kürt soykırım savaşında yer aldıkça zayıfladı. Şu anda Türkiye'yi MHP yönetiyor. KDP de MHP ile ittifak içinde. Başûr halkı bunu istemiyor. KDP güç kaybetti, çok çok zayıflamış durumdadır. Kendi tabanında etkisini, itibarını kaybetmiş durumdadır. O yüzden seçimin ertelenmesini istiyor."

KDP'nin içi de rahatsız

Bazı KDP'lilerin, "Niye hep KDP diyorsunuz, Barzani Ailesi, deyin. Bütün KDP'liler bu politikayı desteklemiyor. Çoğu KDP'li de bu duruma tepkilidir. Türkiye ile bu iş birliğine, Kürt soykırım saldırılarına ortak olmasına KDP yönetimi tepkilidir. O yüzden genelleme yapmayın. KDP demeyin, Barzani Ailesi, deyin" diye eleştirdiğini paylaşan Hozat, şöyle devam etti: "O zaman KDP içinde bu politikalara tepkili olanlar, Barzani Ailesi'ne karşı açıktan bir mücadele yürütsün. Onun ortağı olmasınlar. Sessiz kalmak da ortak olmaktır. Dolayısıyla Başûr'da buna karşı ciddi bir tepkinin gelişmesi gerekiyor."

Haziran başı kapsamlı saldırı

Türk devletinin, 16 Mayıs’ta Metîna merkezli başlattığı yeni işgal saldırısının, adım adım ilerlediğini, Türk güçlerinin parça parça alanlara yerleştiğini söyleyen Hozat, şunları ifade etti: "Giderek yaz aylarında, yağışlar tamamen bittikten sonra, koşullar oluşunca, Mayıs sonu-Haziran başı kapsamlı bir saldırı geliştirecekleri görünüyor. Bu alanlarda askeri üsler kurmaya, olanları tahkim etmeye çalışıyor. Girdiği her yeri işgal edip ileride siyasi zemini oluşursa da ilhak etmek istiyor. Şimdi böyle bir işgal ve ilhak politikası yürütüyor. Yapılacak tek şey karşı durmaktır, mücadele etmektir. Gerilla da fedailik çizgisinde onurluca, soyluca, fedaice bir mücadele yürütüyor. Dört parça Kurdistan’ı savunuyorlar. Halkımız, bu direnişin yanında çok güçlü bir biçimde yer almalıdır."

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.