Kobanî'nin Nemir'ıne veda

Apê Nemir (Xelîl Osman Hemê)

Apê Nemir (Xelîl Osman Hemê)

  • Kobanî direnişinin sembollerinden; yurt savunmasının halk kahramanlarından biri olarak başından sonuna kadar savaşan 74 yaşındaki Apê Nemir (Xelîl Osman Hemê) kalp krizi sonucu Kobanî şehitlerinin arasına katıldı.
  • 1980'lerde Kürt Halk Önderi ile tanıştı ve Kürdistan Özgürlük Mücadelesi'nin bir neferi oldu; ne BAAS'ın zindanları ne DAİŞ'in vahşeti ne de TC'nin işgalciliğine boyun eğdi. Rojava Devrimi'nde çocuklarıyla savaştı.
  • Oğlu Osman'ı Haziran 2015’te şehit verdi, defalarca yaralandı ve bir kolunu yitirdi, savaş sonrası da bir yurtsever savaşçı olarak son nefesine kadar çalıştı. YPG, resmi açıklamayla kahramanlığını anlattı. 

Adını özgürlük tarihine yurtseverliğin, ülkesine ve halkına bağlılığın sembolü olarak yazan Apê Nemir (Xelîl Osman Hemê) önceki gün geçirdiği kalp krizi sonucu şehadete ulaştı.

YPG Basın İrtibat Merkezi, resmi sayfasında önceki akşam “Kobanî direnişinin sembolü olarak tanınan ve Apê Nemir ismiyle bilinen Xelîl Osman Hemê, bugün geçirdiği kalp krizi sonucu ölümsüzler kervanına katıldı" açıklaması yaptı. Apê Nemir’in şehadeti nedeniyle değerli ve yurtsever ailesine, tüm direnişçi ve yurtsever halka başsağlığı dileyen YPG, devrimin kazanımlarına sahip çıkan özgürlük savaşçıları olarak Apê Nemir’in direniş geleneğini sonuna kadar koruyacağının sözünü verdi. YPG, Apê Nemir'ın Kürdistan Özgürlük Mücadelesine bağlılığını ve buna denk yaşamını da paylaştı. Bazı bölümleri şöyle:

 

 

Kobanî direnişi ve Apê Nemir

Rojava Devrimi'nin en önemli eşiği, Kobanî direnişiydi. DAİŞ çetesi, Eylül 2014’te Kobanî’ye insanlık dışı bir vahşetle saldırılar gerçekleştirdi. Kobanî halkı ve YPG-YPJ savaşçıları, bu yağma ve işgal saldırısına karşı tarihte benzeri görülmemiş bir direniş gösterdi. Kobanî, DAİŞ vahşetine karşı nasıl mücadele edilmesi gerektiğinin örneği oldu. Kürtlerin seferber olduğu Kobanî, zulme ve insanlık düşmanlarına karşı mücadele eden dinamik bir gücün varlığını tescilledi. Kobanî halkı, savaşçılarıyla birlikteydi. Bir halk savaşıydı ve zaferle taçlandırıldı. Apê Nemir de yaşına rağmen topraklarını terk etmeyip çocuklarıyla birlikte savaşta yer alanlanlardandı.

Kürt Halk Önder ile tanıştı

Apê Nemir (Xelîl Osman Hemê), 1950'de Kobanî’nin Dihapê köyünde doğdu. Evin tek oğluydu. Çocukluğundan itibaren yurtseverlik duygularının yüksek olduğu bir ortamda büyüdü. Tarımla uğraşırken siyasete olan ilgisi nedeniyle gençlik yıllarında BAAS rejimi tarafından üç kez tutuklandı. 1980'den sonra Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ile tanıştı ve Kürt Özgürlük Hareketi’nin takipçisi, aktif bir yurtseveri olarak çalıştı. BAAS rejiminin tüm baskılarına rağmen geri adım atmadı.

Çocuklarını da öyle büyüttü

6 çocuğunu da yurtseverlik duygularıyla büyüttü. Hem o hem de ailesi, Kürt Özgürlük Hareketi’nin tüm alanlarında yer aldı. En zor dönemlerde bile geri durmadılar.

Rojava Devrimi süreci

Rojava Devrimi ve savaş başlayınca ailesi ile birlikte hem askeri hem de toplumsal alandaki çalışmalarda yerlerini aldı. Devrimin ilk yıllarının zorlu koşullarına ve kısıtlı imkanlarına rağmen halkın örgütlenmesi başta olmak üzere birçok alanda çalıştı. Kobanî'de büyük direnişi öncesinde hazırlıklara da katılanlardandı.

DAİŞ'in Kobanî'ye saldırısı

DAİŞ çetesi, 2014'deki agresif işgal saldırılarıyla giderek yayılırken Türk devletinin teşviği ve desteğiyle Şam yerine Kobanî'ye yöneldi. Saldırdığı her yeri işgal eden DAİŞ, Kobanî'de Kürt halkının direnişiyle karşılaştı.

DAİŞ için sonun başlangıcı

Kobanê, Rojava Devrimi’nin başladığı yerdi, DAİŞ'in de sonunun başladığı yer oldu. Kobanî’de Apê Nemir gibi yurtseverliğinden taviz vermeyenler vardı. YPG-YPJ savaşçılarının önderlik ettiği direniş, bir halk savaşı olarak tarihteki yerini aldı.

 

 

İlk günden itibaren savaştı

Apê Nemir de ilk günden itibaren direnişte yerini aldı. Savaşçıların tüm ısrarlarına rağmen şehri terk etmedi. Ne olursa olsun doğduğu topraklar için sonuna kadar mücadele emekte tereddüt etmedi. Bacağından ve omuzundan yaralandı ama Pirsûs'taki tedavisini tamamlayamadan direniş mevzilerine döndü. Tüm zorlu koşullara ve yaşlılığına rağmen özgürlük savaşçılarının yanından ayrılmadı. Direnişin son anına kadar çocuklarıyla birlikte mücadelede yerini aldı.

Direniş gerçeğini gösterdi

Daha sonra direniş mevzilerine gelen gazetecilerin dikkatini ilk çeken Apê Nemir oldu. Artık tüm dünya, Kobanî’de nasıl bir direniş yürütüldüğüne Apê Nemir gerçeğiyle tanık oldu.

Oğlunu şehit verdi

Oğlu Osman, Haziran 2015’te DAîŞ çetesinin Kobanî’ye saldırısında şehit düştü. Apê Nemir, yaralanması sonucu bir kolu işlevsiz kaldı ama durmadı. Kobanî direnişinin ardından da devrimci faaliyetlerdeydi. Son nefesine kadar halkı için mücadele etti.

Örnek bir yurtseverdi

Kobanî direnişinin sembolü ve örnek bir yurtseverdi. Temiz yurtseverlik duygularıyla yaşadı. Kürt halkının özgürlüğü için mücadeleyi varlık gerekçesi gördü, yılmadı, engel tanımad. Adını özgürlük tarihine yurtseverliğin; ülkesine ve halkına bağlılığın sembolü olarak yazdı. KOBANÎ

 

***

Merasimle uğurlandı

Apê nemir için dün Şehîd Dîcle Mezarlığında büyük bir cenaze töreni düzenlendi. Törende konuşan Fırat Kantonu Gaziler Federasyonu'ndan Îsmaîl Elî, Apê Nemir'ın Kobanî'nin bütün sokaklarında savaştığını belirterek, savaş gazileri olarak miraslarına sonun akadar sahip çıkacaklarını söyledi. Fırat Kantonu Askeri Mecisi'nden Îsmaîl Îsmaîl de izinde yürüyeceklerini ifade ederek, yurtseverliğiyle halkına ve toprağına bağlandığını; işgalci vahşete boyun eğmediğini vurguladı.

 

 

Bu davaya feda ediyoruz

Apê Nemir'in eşi Şemsê Mihemed ise şunları söyledi: “Bu davanın bedeli canlarımızdır. Ciğerparelerimizi, çocuklarımızı özgürl için feda etmeye devam edeceğiz. Yüreğimden bir parçayı feda ettiğim zaman daha da feda edeceklerimin olduğunu biliyordum ve asla pişman değilim. Apê Nemir her zaman 'şehiterimize ve Önderliğimize sahip çıkmalıyız' diyordu ve biz bu doğru yoldayız."

Konuşmaların ardından şehadet belgesi ailesine takdim edildi. Apê Nemir, dualarv e şehitlere bağlılık sloganları eşliğinde toprağa verildi.

 

***

KCK açıklama yaptı

KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanlığı da Apê Nemir'ın şehadetiyle ilgili açıklama yaptı; yeni dönem yurtseverliğinin ve Devrimci Halk Savaşı çizgisinin ölçüsü olarak tanımladı.

Eşbaşkanlık tarafından yapılan yazılı açıklamada, "Kobanî'nin yiğit yurtseveri ve bütün Kürdistan halkı tarafından tanınan, takdir ve saygıyla karşılanan Apê Nemir'ın (Xelîl Osman) yaşamını yitirdiğini üzülerek öğrendik. Kendisini şükranla anıyor, değerli mücadelesi ve yurtsever duruşu önünde saygıyla eğiliyoruz. Yakınlarına, Rojava ve Kobanî halkına ve bütün yurtsever Kürdistan halkına başsağlığı dileklerimizi belirtiyoruz" denildi.

Kobanî direnişinin simgesi

Kobanî DAİŞ çetesinin saldırısına maruz kalınca Apê Nemir'in ilerlemiş yaşına rağmen silahına sarılarak cephedeki yerini aldığını ve Kobanî özgürleşene kadar da mevzi mevzi savaştığını hatırlatan Eşbaşkanlık, şunları ifade etti: "Defalarca yaralanmasına rağmen Kobanî'yi ve savaş cephesini terk etmemiştir. Bu yurtsever yiğit duruşu, savaş cephelerinde savaşan bütün yoldaşlara ve halka büyük moral olmuştur. Apê Nemir, binlerce özgürlük savaşçısına yoldaşlık yapmış, Arîn Mîrkan gibi Kobanî direnişinin simgesi olmuştur,

Çizginin ölçüsü olmuştur

İlerlemiş yaşına rağmen cesaretiyle, fedakar, yiğit duruşuyla Mehmet Tunçlar gibi yeni dönem yurtseverliğinin ve Devrimci Halk Savaşı çizgisinin ölçüsü olmuştur. Yüreği yurtseverlikle dolu böyle bir insanı yitirmek bizleri derinden üzse de değerli anısıyla mücadelemizde hep yaşayacaktır. Böylesi değerli bir insanı Kürdistan şehidi olarak anmak gerekir. Bu temelde kendisini bir kez daha saygıyla anıyoruz."

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.