Türkiye'nin istismarı görülüyor

Rojava'ya saldırılar

Rojava'ya saldırılar

  • Kürt düşmanlığında ısrar eden Türkiye'nin, Suriye'deki durumu istismar edip saldırması ve işgal dayatmasına karşı uluslararası tazyik devam ediyor.

New York Post'un başyazısında, Erdoğan'ın açıkça BAAS rejiminin devrilmesiyle oluşan güç boşluğundan yararlanıp nüfuzunu artırmayı hedeflediğinin görüldüğüne dikkat çekildi. Washington Yakın Doğu Politikaları Enstitüsü'nden Devorah Margolin, Türkiye ve bünyesindeki vekillerinin haritayı Türkiye lehine yeniden çizmek için mevcut kaosu kullanmayı amaçladığını belirterek, "Bu kaos zamanında Şam'daki iktidarı üzerindeki nüfuzunu arttırak ve QSD'yi zayıflatmak için kullanıyor. Böylece QSD'nin müzakere gücünün zayıflamasını sağlıyorlar" dedi.

Erdoğan rejiminin hem Ortadoğu'daki hem de içerideki otoriter uygulamalarının hatırlatıldığı başyazıda, şunların altı çizildi: "Donald Trump, Suriye'deki toz bulutunun dağılmasından çok önce, sadece 6 hafta içinde göreve başlayacak. Erdoğan'a, Ortadoğu'nun herhangi bir yerinde, özellikle de ABD güçleri ve müttefikleri için risk oluşturacak herhangi bir saldırganlığa müsamaha gösterilmeyeceğini net bir dille bildirmeli. Türk lider, attığı adıma dikkat etmeli ya da 20 Ocak'ta sonuçlarıyla yüzleşmeye hazır olmalı."

Türkiye'nin çelişkileri

The National Interest'ten Robert Ellis, Francesco Siccardi'nin analizinden de yararlanarak, Türk işgalciliğinin Suriye'deki serüvenini mercek altın alarak, uygulama ve açıklamalarındaki çelişkilere dikkat çekti. Türkiye'nin Suriye'nin bazı bölgelerini işgal altında tuttuğu halde Suriye'nin toprak bütünlüğünü savunduğunu iddia ederek, uluslararası toplum ve güçlerle alay ettiği belirtilen yazıda, Türk iktidarının, Suriye Kürtlerinin ülkenin geleceğini şekillendirmede herhangi bir rol oynamasına kesinlikle karşı çıktığı vurgulandı.

Yeni saldırılarla tehdit

Jerusalem Post'un deneyimli gazetecilerinden Seth J. Frantzman ise başından beri takip ettiği Suriye'deki durum, kürtlerin pozisyonu ve Türk saldırganlığına aşinalığını,  son analizinde de işledi. Suriye iç savaşında zaten önemli bir rol oynayan, Kuzey ve Doğu Suriye'nin çeşitli bölgelerini işgal eden, oluşturduğu SMO adlı yapıyı vekil olarak olarak kullanan Türkiye, son gelişmelerden de yararlanmaya çalıştığını yazdı. Hayat Tahrir el-Şam'ın Suriye rejimine karşı saldırısını başlattığında, Türkiye'nin kaostan yararlanmayı seçtiğini; HTŞ çöken Esad rejiminden şehirleri alırken, Ankara'nın ise SMO'yu Kürtlerin üzerine saldığını hatırlatan Seth J. Frantzman, "Ankara'nın Suriye'deki son 8 yıldaki temel hedefi, DAİŞ veya El kaide değil, 'teörrist' diyerek Suriye'nin Kürt bölgelerini hedef almaktı. Ankara'nın hedefindeki ana grup QSD'dir. Burada önemli olan; NATO üyesi olan Türkiye'nin, ABD tarafından desteklenen QSD'ye saldırması. Ankara'nın SMO'yu saldırtması üzerine çatışmak zorunda kalan QSD'nin izolasyonu amaçlanıyor" dedi.

Yeni bir felaket ihtimali

Son iki haftada, on binlerce Kürt'ün yerinde edildiğini; Til Rifet'ten Minbic'e kadar SMO'nun işgaliyle yol alındığını kaydeden Seth J. Frantzman, Qereqozax Köprüsü ve Tişrin Barajı'na saldırıya da dikkat çekerek, şimdi de Kobanî'nin tehdit edildiğini kaydetti. Frantzman, "Şimdi Suriye rejimi gitti ve Ruslar da gitti. Ankara'nın istediği hedefi tamamlaması için yol açık, yani Kürtleri sınırdan uzaklaştırmak. Suriye'deki Kürt kasabalarının çoğu Türkiye sınırında. Türkiye zaten Kürtleri Efrîn, Halep yakınlarındaki bölgeler ve Serêkaniyê'den zorla çıkardı. ABD ve diğerleri, QSD'yi korumazlarsa Suriye'de yeni bir felaketin ortaya çıkması mümkün. Çoğu Suriyeli barış istiyor, ancak Ankara saldırılarına devam etmek istiyor. Blinken'ın Türkiye ziyareti Ankara'nın tehditlerini geri püskürtmedi. CENCOM Komutanı Michael Kurilla, Esad rejiminin düşmesinden sonra Suriye'yi ziyaret eden ilk üst düzey ABD askeri yetkilisiydi. Suriye'nin ardından Irak'ı ziyaret etti. QSD korunacaksa Kurilla'nın omuzlarında çok fazla yük var" diye yazdı.

General Kurilla iki gün İsrail'deydi

Bu arada Orgeneral Kurilla, 11-13 Aralık tarihlerinde İsrail Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi'nin daveti üzerine İsrail'i ziyaret etti. Orgeneral Kurilla, Halevi'nin yanı sıra  İsrail Savunma Bakanı Israel Katz, IDF Kuzey Komutanlığı Komutanı Ori Gordin ve İsrail Hava Kuvvetleri Komutanı Tomar Bar ile bir araya geldi. CENCOM tarafından yapılan açıkamaya göre; Suriye'deki devam eden durum ile diğer stratejik ve bölgesel tehditlere karşı hazırlık da dahil olmak üzere bir dizi bölgesel güvenlik sorununu görüştüler. Kurilla, 'ABD ile İsrail arasındaki sağlam askeri ortaklığı yineledi. Son 6 günde Ürdün, Suriye, Irak ve Lübnan ile İsrail'e yaptığım ziyaret, mevcut zorlukları ve fırsatları ortaklarımızın, sahadaki komutanların ve askerlerin gözünden ilk elden görmenin önemini pekiştirdi. Bölgeye yönelik mevcut ve gelecekteki tehditlerle başa çıkmak için güçlü ortaklıklar sürdürmemiz gerekiyor' dedi.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.