Koçgiri’nin bez bebekleri

Kadın Haberleri —

Nilgün Bozalioğlu

Nilgün Bozalioğlu

  • Nilgün Bozalioğlu, 20 yıl köyleri dolaşarak Koçgiri yöresine ait kıyafetler hakkında bilgi topladı. “Bize ait olanı hatırlatmak istedim” diyerek atölyesinde yöresel kıyafet giyen el yapımı bez bebek üretiyor.

Nilgün Bozalioğlu, Sivas’ın Zara ilçesinde hem ev hem atölye olarak kullandığı bir mekânda, Koçgiri yöresine ve Çerkezlere ait geleneksel kıyafetlerle birlikte oyuncak bebekler üretiyor. El işlemesi elbiseleri oyuncaklara giydiren Bozalioğlu, satışlarını ise internetten yapıyor.

Çocukluğu Almanya’da geçen Bozalioğlu, el işi ve nakış işlerini küçük yaşlarda annesinden öğrendi. İlerleyen yıllarda terzilik mesleğine yöneldi ve kendi atölyesinde torunu için yaptığı oyuncak bebeklerin ilgi görmesi sonucu şu anki işi yapmaya karar verdi.

Minyatür oyuncak yapımında plastik kullanmayıp tümüyle kendi işlediği kumaşları işliyor. Pirha’ya yaklaşık 80 sene öncesinde Koçgiri bölgesinde giyinilen kıyafetlerin minyatürlerini ürettiğini söyleyen Bozalioğlu, “8 sene boyunca internetten sadece bez bebek araştırdım. Bu şekilde olacağını bilmiyordum. Benim mesleğim dikiş dikmekti. Pandemi sürecinin yaşandığı dönemde zamanı kendime fırsata çevirdim” dedi.

Torun haberiyle hayatı değişti

Torunu olacağı haberi üzerine bez bebek üretimine başlayan Bozalioğlu, şöyle devam etti: “Torunumun gelmesi benim için dönüm noktası oldu. Yaklaşık 20 sene boyunca eşimle birlikte köyleri gezerek, kadınların kıyafetlerini izleyip bilgiler topladım. İşe başladıktan sonra çevreden çok övgü aldım. Şimdi arayan, soranlar oluyor. Herkes kendinden bir şeyler katmak istiyor. Bu şekilde başka insanlarla da iletişim halinde oluyoruz. Ayrıca çok davet de alıyorum. Festivallere katılıyorum. Dışarı çıkmayı çok istemiyorum. Özellikle Ankara ve Sivas’taki festivallere katılıyorum. Almanya, Dubai ve İngiltere’ye talep üzerine ürünler gönderdim. İstanbul’da iş insanlarına toptan şekilde satış da yaptık.”

 

 

‘Hemen, herkes her işi yapabilir’

Talep çok olduğunda kızlarından yardım aldığını aktaran Bozalioğlu, “Bir bebeği hiç durmaksızın çalıştığımda yapma aşaması 30-35 günüme mal oluyor” diye konuştu.

Öte yandan, ürettiği oyuncak bebeklerin kendisinden başka kimsenin yapamadığına vurgu yaparak şunları söyledi: “Yüzlere iğne darbesi vurarak mimikleri öne çıkarmaya çalışıyorum. Benim sloganım ‘hemen, herkes her işi yapabilir.’ Ben sadece bize ait olanı bize hatırlatmak istedim. Gündelik kıyafetleri zaten herkes biliyor. Ben ise bizim yöremizi ezberletmek istiyorum.” SİVAS

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.