Kursk bölgesindeki harekat sürüyor

Dünya Haberleri —

Rusya - Ukrayna savaşı

Rusya - Ukrayna savaşı

  • Ukrayna ordusunun Rusya'nın Kursk bölgesine yönelik harekatı devam ediyor. Ukrayna güçlerinin bölgeye sızması cephe hattında avantajı elinde bulunduran Rusya için bir darbe olarak nitelendiriliyor.

Rusya Perşembe günü yaptığı açıklamada Ukrayna sınırındaki Kursk bölgesinde çatışmaların devam ettiğini söyledi. Bölgede olağanüstü hal ilan edildi.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Kiev'in neredeyse tamamen sessiz kaldığı Rusya'ya yönelik saldırıdan doğrudan bahsetmeden, Rusya'nın Şubat 2022'de ülkesine karşı başlattığı saldırının sonuçlarını "hissetmek" zorunda kalacağını söyledi. Kursk bölgesine yönelik sızma, cephe hattında avantajlı durumdaki Rusya için beklenmedik bir darbe olarak değerlendirildi. Rusya Genelkurmay Başkanlığı, Ukrayna birliklerini Rusya'dan çıkarmak için elinden gelen her şeyi yaptığını açıkladı.

Rusya Savunma Bakanlığı Perşembe günü yaptığı açıklamada "Ukrayna ordu birliklerini imha etme operasyonu devam ediyor" dedi ve bölgeye "derinlemesine nüfuz etmelerini" engellediklerini söyledi.

Merkezi ABD'de bulunan Savaş Araştırmaları Enstitüsü (ISW) son raporunda Ukraynalıların 10 kilometre derinliğe kadar ilerlediğini ve "en az iki Rus savunma hattını" geçtiğini tahmin etti. Bazı kaynaklar onlarca kilometre derinliğe girildiğini belirtiyor. 

Dron saldırıları

Önceki gece boyunca özellikle dronlarla saldırılar yoğun bir şekilde devam etti. Belgorod valisi Vyacheslav Gladkov'un açıklamalarına göre, Rus hava savunması Ukrayna sınırındaki Belgorod idari bölgesinde 29 Ukrayna insansız hava aracını düşürdü ve bu saldırıda maddi hasar meydana geldi ancak yaralanan olmadı. Kırım yarımadasındaki Sivastopol'da Vali Mikhail Razvojaev daha fazla ayrıntı vermeden insansız hava aracı saldırıları olduğunu bildirdi.

 

300 km içerideki Lipetsk’te patlamalar

Aynı gece Rusya'nın Ukrayna sınırı olmayan Lipetsk bölgesinde "büyük" bir insansız hava aracı saldırısı gerçekleşti. Lipetsk bölgesi valisi Igor Artamonov, Ukrayna insansız hava araçları tarafından düzenlenen saldırıda bir elektrik santralinin hasar gördüğünü belirtti. Vali, "büyük bir saldırının" ardından olağanüstü hal ilan etti. Vali Artamonov dün sabah yaptığı açıklamada ise 9 kişinin yaşamını yitirdiğini söyledi. 

TASS ve RIA Novosti ajansları, bölge yetkililerine dayandırdıkları haberlerinde, Ukrayna sınırına 300 kilometre uzaklıktaki bu bölgedeki bir hava üssünde, nedenini belirtmeden yangın çıktığını bildirdiler.

Ukrayna’nın Kursk bölgesinde gerçekleştirdiği operasyonun hedefleri konusunda henüz net bir açıklama yok. 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.