Kürt gazeteciler katledildi

Gulistan Tara - Hêro Bahadîn

Gulistan Tara - Hêro Bahadîn

  • Türk devleti, Silêmanî ile Helepçe yolunun Seyîdsadiq ilçesine bağlı Tepereş köyü yakınlarında Kürt gazetecilerin olduğu aracı SİHA ile bombaladı.
  • Chatr Production’a ait araçta bulunan Kürt gazeteciler Hêro Bahadîn ve Gulistan Tara şehit düştü, Chatr Production Sorumlusu Rêbîn Bekir ise yaralandı.

Türk devleti, dün bir kez daha Kürt gazetecileri hedef aldı. Saldırıda, Kürt medyasında sunucu, yapımcı ve yorumcu olarak çalışan gazetecilerden Gulistan Tara ve Hêro Bahadîn şehit düştü.

Rojnews'in haberine göre; Türk devletine ait SİHA, dün saat 11.00 sıralarında Silêmani'nin Seyîdsadiq ilçesi yolunun  Tepereş köyü mıntıkasında Chatr Production'un aracını hedef aldı. Binek otomobilde bulunan gazetecilerden Hêro Bahadîn ve Gulistan Tara şehit düştü, Chatr Production Sorumlusu Rêbîn Bekir de yaralandı. Bakurê Kurdistan'ın Êlih kentinden olan Gulistan Tara, uzun yıllardır yazılı ve görsel Kürt medyasında çalışıyordu. Silêmanî'nin Tîmarin köyünden olan Hêro Bahadîn de Chatr Production bünyesinde Kürt medyasına içerik üretiyordu.

 

Rêbîn Bekir

 

Silêmanîli olan Rêbîn Bekir ise Chatr Production'un sorumlularındandı. Yaralanan Bekir, Silêmanî'deki bir hasteneye kaldırılarak, tedavi altına alındı.

Chatr Production açıklaması

Saldırı hakkında basın açıklaması yapan Chatr Production Genel Müdürü Kemal Heme Reza, “Türk devleti şüphesiz ki iki gazetecinin şehit düşmesiyle sonuçlanan bu saldırıyı yerel ve istihbarati bir destek sonucu gerçekleştirdi. Bazı medya kuruluşları saldırıda şehit düşenlerin PKK savaşçısı olduğu yalanını ortaya koydu. Saldırıda şehadete ulaşan ve yaralananların tümü gazetecidir” dedi. Kema Heme Reza, yalan söylentiler yayan medya organlarına karşı hakikate sahip çıkma çağrısında bulundu.

Mesrûr Barzani'nin yayın organı

Kemal Heme Reza'nın ismini vermediği yayın organı ise Federe Kurdistan Başbakanı Mesrûr Barzani'nin kontrolündeki K24 grubuydu. K24, Türk SİHA saldırısını, Türk Savunma Bakanlığının bilançolarını da hatırlatarak, "Kürdistan Anti Terör: Saldırıda biri yetkili 3 PKK'li öldürüldü" başlığıyla verdi.

RAJIN: Duruşunu sürdüreceğiz

Özgür Kadın Basını (RAJIN) da yazılı bir açıklama yaptı. Gulistan Tara'nın 2000'den bu yana özgür basın çalışanı olarak birçok alanda mücadele ettiğini; 2018'den itibaren de Başûrê Kurdistan’da çalışmalarına devam ettiğini; Kürt kadınların içinde bulunduğu durumu, Türk devletinin Kürt halkına saldırılarını, KDP’nin iş birlikçi ihanet çizgisi ve yolsuzluklarını ortaya çıkarmaya, hakikati kamuoyuna duyurmaya çalıştığı hatırlatılan açıklamada, Hêro Bahadîn'in ise genç bir gazeteci olarak basın çalışmalarını sürdürdüğü belirtildi. RAJIN, şehitlerin yolunda mücadele etmeye devam edeceklerini vurguladığı açıklamasında, Gulistan Tara’nın sadece bir gazeteci değil, aynı zamanda özgür basın geleneğine sahip çıkan devrimci bir ruh olduğunu vurguladı. Açıklamada, şunlar ifade edildi: “Halkın hakikatini ortaya çıkarmak için çalışmak, devrimci bir duruş gerektirir ve böyle anlarda gazeteci, devrimci bir kimliğe bürünür. RAJIN olarak bizler de arkadaşlarımız gibi KDP’nin iş birlikçiliğine ve ihanetine karşı duracağız. Gulistan Tara, Nûjiyan Erhan, Deniz Fırat ve bu yolda şehit düşen diğer arkadaşlarımız gibi, bizler de bu onursuzluğa karşı sessiz kalmayacak ve mücadelemizi sürdüreceğiz. Onların mücadelesi, bizim için bir ışık, inanç ve hakikat kaynağı olacak. Özgür basın mücadelesi, hiçbir zaman saldırı, baskı, tutuklama ve susturma çabalarıyla durdurulamayacaktır. Gulistan’ın mücadelesinden öğrendiğimiz bu duruşu sürdüreceğiz. Kadın özgürlük mücadelesi ‘Jin jiyan azadî’ felsefesiyle zafere ulaşacak ve hakikat arayışımız her zaman daha da güçlenecek."

RONUS: Korkça bir girişim

Bağımsız Gazeteci ve Yazarlar Federasyonu (RONUS), saldırıyı kınayan bir açıklama yaptı. Açıklamada şunlar belirtildi: “Korkakça bir girişim olan ve tüm insan hakları yasalarını ihlal eden bu saldırıyı kınıyoruz. Askeri bir rekabet sonucu gazetecilerin hedef alınması insanlığa aykırıdır. Uluslararası hukuka göre gazetecilere saldırı düzenlenemez ve bu yönde bir saldırı, savaş suçu olarak tanımlanmaktadır. Bu suçu kınıyor, saldırıların durdurulması için baskı yapılması çağrısında bulunuyoruz. Topraklarımız işgal ediliyor, hergün bir yerde yurttaşların yaşamı tehdit ediliyor. Öyle bir noktaya gelindi ki artık gazeteciler açıkça hedef alınıyor. Irak hükümeti ile güvenlik kurumlarına, Kurdistan Bölgesi’ne yönelik saldırı ve işgale karşı üzerlerine düşen görevi yerine getirme ve Kürt çocuklarının öldürülmesine seyirci kalmama çağrısında bulunuyoruz. Tüm büyükelçilikleri, ülke temsilciliklerini ve insan hakları örgütlerini saldırıların durdurulması ve gazetecilerin korunması için ciddi adımlar atmaya çağırıyoruz.” SILÊMANÎ

 

 

* * *

Necmedîn Sînan anıldı 

Türk devletinin bombardımanında şehit düşen Jin TV çalışanı Necmedîn Sînan, mezarı başında anıldı.

Türk devleti, 23 Ağustos 2023'te Jin TV bürosunu SİHA'yla bombaladı. Saldırıda Jin TV çalışanı Necmedîn Sînan şehit olurken, kanalın muhabiri Delilah Egîd ise ağır yaralandı. Necmedîn Sînan, şehadetinin birinci yıl dönümünde mezarı başında anıldı. Amûdê’deki Şehit İsmail Şehitliği’nde düzenlenen anma törenine Jin TV çalışanları ve yöneticileri ile ailesi katıldı. Jin TV Yönetim Kurulu Üyesi Berivan Yunis, "Basın kurumlarına her gün yapılan saldırılar, tüm dünya ve bölge halklarına hakikatin sesinin ulaşmasını engellemeye yöneliktir. Bu devrimin sesini kimsenin duymasını ve ilham almasını istemiyorlar. Bu nedenle saldırıyorlar. Her yoldaşımızı kaybettiğimizde irademiz, bağımız, topraklarımıza olan bağlılığımız ve hedefimiz daha da büyüyor” şeklinde konuştu.

Anma töreni "Şehîd namirin" sloganıyla sona erdi.

 

* * *

Demir'in taziyesine ziyaret

Medya Savunma Alanları'nda 17 Mart'ta şehit düşen Kürt gazeteci ve komutan Rosîda Mêrdîn (Emine Demir / Mêrdîn) için Qoser’de (Kızıltepe) kurulan taziye, yüzlerce kişi tarafından ziyaret edildi. Medeniyetler Beşiğinde Yakınlarını Kaybedenlere Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (MEBYADER) tarafından gerçekleştirilen ziyarette, Barış Anneleri ile çok sayıda kişi yer aldı. Heyet, taziye alanına, "Şehîd namirin" sloganı eşliğinde girdi. Demir'in ailesi tarafından karşılanan heyet, başsağlığı dileklerinde bulundu. 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.