Kürt siyasetine 2 yıl 5 ay hapis cezası
Yurt Dışı Haberleri —
- Türkiye ve Almanya’da hakkında onlarca dava ve soruşturma bulunan KON-MED eski Eşbaşkanı Tahir Köçer’e Alman yargısı 2 yıl 5 ay hapis cezası verdi. Kararın siyasi olduğunu belirten Avukatı Michael Brenner "Köçer, siyasi faaliyetlerinden dolayı cezalandırıldı" dedi.
BERDAN DOĞAN
Alman yargısı, KNK üyesi ve eski Almanya Kurdistanlı Toplumlar Konfederasyonu (KON-MED) Eşbaşkanı Tahir Köçer’e 2 yıl 5 ay hapis cezası verdi. Avukatı Michael Brenner, "Bir Kürt siyasetçi yasal faaliyetlerinden dolayı ceza aldı. Bu öncelikle Federal Adalet Bakanlığı'nın kovuşturma izniyle mümkün olan bir zulüm. Bu gidişata artık Almanya hükümeti tarafından son verilmeli" dedi.
Kürt siyasetçi Tahir Köçer hakkında Münih Yüksek Bölge Mahkemesinde görülen davada karar 15 Ocak Cuma günü açıklandı. Köçer (59) Aralık 2022'de PKK'nin Nürnberg ve genel olarak Bavyera bölge sorumlusu olduğu iddası ile tutuklanmıştı. Mahkeme, Alman Ceza Kanunu’nun 129a ve 129b maddelerini gerekçe göstererek Köçer'e 2 yıl 5 ay hapis cezası verdi.
Adalet Bakanlığı'na bağlı bir zulüm
Karara tepki gösteren Köçer’in avukatı Michael Brenner bu tür davaların soruşturma izninin Adalet Bakanlığına bağlı olduğuna dikkat çekerek şu açıklamayı yaptı: "Karar, mahkemelerin Almanya'daki Kürt aktivistlere yönelik ceza soruşturmasını sarsmaya istekli olmadığını bir kez daha gösteriyor. Bu öncelikle Federal Adalet Bakanlığının kovuşturma izniyle mümkün olan bir zulüm. Bu gidişata artık Almanya hükümeti tarafından son verilmeli, yürürlükten kaldırılmalı" diyerek, aksi durumda da mahkemeleri sorumlu davranmaya çağırdı.
Siyasi faaliyetleri cezalandırıldı
Köçer’in Almanya’daki siyasi geçmişine rağmen böylesi uzun süreli hapis verilmesine tepki gösteren Avukat Brenner şöyle dedi: "Türkiye'de tutukluluğu, maruz kaldığı işkenceler, Türk devleti tarafından katledilen çok sayıda aile üyesi; bütün bunlar Senato'nun karar gerekçesinde özellikle vurgulandı ve cezanın hafifletilmesinde dikkate alındı. Fakat sonuç olarak bir Kürt siyasetçisi bağış toplamak, toplantılar düzenlemek veya rapor yazmak gibi sıradan faaliyetleri nedeni ile yaklaşık 2,5 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Siyasi olarak değerlendirdiğimiz bu kriminalizasyon, Ceza Kanunu'nun 129b maddesi ve PKK'ye karşı yürütülen soruşturma izniyle mümkün oluyor."
Apaçık zulümdür
Azadî Hukuk Bürosu da yaptığı yazılı açıklamaya cezaya tepki göstererek, "Kürt siyasetçiler, Almanya’da yaşayan Kürt toplumunun çıkarlarını ve ülkeleri Kurdistan’da barışçıl çözümü destekledikleri için 'terörist' olarak suçlanıyor. Salt siyasi ve yasal faaliyetlerinden dolayı cezaevinde tutuluyor, bu zulümdür" dedi.
Karar protesto edildi
Kararın çıktığı gün mahkeme dışında bekleyen Kurdistanlılar ve dostları da eylem yaptı. Açıklamayı yapan KON-MED Eşbaşkanı Ruken Akça, “Bugün Tahir Köcer’in duruşmasına girdik. Alman devletini bir kez daha dinledik. Almanya’nın bir demokrasi ülkesi olduğunu söylüyorlar ama öyle değil. Biz ne özgürlük ne de adalet gördük. Kürt halkı 40 yıldır Almanya’da demokrasi içinde yaşamak istiyor. Siyasi sorunlar yüzünden buralara geldik ama aynı sorunları burada tekrar yaşıyoruz. Almanya’da birçok Kürt, sudan bahanelerle cezaevlerinde tutuluyor. Biz Münih Eyalet Yüksek Mahkemesi’nin verdiği bu kararı siyasi ve taraflı buluyor ve protesto ediyoruz. Mücadelemizi her yerde sürdüreceğiz” diye konuştu.
Önceki akşam ise Tahir Köçer'in özgürlüğü için tutuklu bulunduğu Münih Ceza evinde bir protesto gösterisi düzenlendi.
* * *
Hakkında onlarca dava vardı
Kürt siyasetçi Tahir Köçer hakkında Türkiye’de de açılmış onlarca soruşturma ve dava açılmıştı. 10 Mart 2022’de gazetemize konuşan Tahir Köçer, Almanya ve Türkiye’de hakkında açılmış 71 soruşturma açıldığını, 59’unun düştüğünü, kimisinden hapis ve para cezasına çarptırıldığını ve hala devam eden davaları olduğunu belirtmiş ve eklemişti: "Haklı mücadelemiz cezalandırılmaya çalışılıyor. Bu uğurda kardeşim de dahil ailemden 9 şehidimiz var. Bu tür davalar karşısında dik durmaya ve mücadele etmeye devam edeceğiz."
Haberin detaylarına şu linkten ulaşabilirsiniz:https://www.ozgurpolitika.com/haberi-kocere-71-dava-ve-sorusturma-160541
Türk devletinin talebiyle Türkiye’de hakkında açılmış kimi davalar Almanya’ya da taşınmıştı. Köçer hakkındaki bu davalardan Türkiye’de 2, Almanya’da 3 olmak üzere 5 davadan ceza kesilmişti.