Kürt ve Kurdistan'a yasak

Kocaeli 2 No'lu Cezaevi

Kocaeli 2 No'lu Cezaevi

  • Kocaeli 2 No'lu Cezaevi’nde Kürtçe, Kürt ve Kurdistan kelimelerinin geçtiği kitaplara gerekçesiz bir şekilde el konuluyor. 

Kocaeli 2 No'lu Cezaevi’ne dair rapor hazırlayan DEM Parti Milletvekili Beritan Güneş, İHİK ve Adalet Bakanlığına başvuruda bulundu.

DEM Parti Mêrdîn Milletvekili Beritan Güneş Altın, 29 Temmuz’da Kocaeli 2 Nolu F Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde bulunan siyasi tutsakları ziyaret etti. Birçok tutsakla görüşme gerçekleştiren Güneş, tutsakların aktardığı ihlallerinin yanı sıra cezaevi idaresinin uygulamalarına ilişkin hazırladığı raporu kamuoyuyla paylaştı. 

Koğuş baskınları

Raporda, cezaevindeki hijyen koşullarının sağlığı tehdit edecek düzeye eriştiğine dikkat çekilerek, gardiyanların sistematik bir biçimde koğuş aramasını “baskın” şeklinde yaptığı kaydedildi. Baskınlar sırasında kapıların tekmelenerek açıldığı belirtilen raporda, tutsakların eşyalarına da zarar verildiği ve tutsakların ayakkabılarının zorla çıkarılmaya çalışıldığı kaydedildi. Raporda, “Mahpuslar güneşin en tepede olduğu saatlerde havalandırmaya çıkarılıyor. Ayrıca buzdolabına ve soğuk suya erişim de engelleniyor” denildi.

Mektup ve kitaplara  el konuluyor

Tutsaklara gelen mektuplara ve kitaplara el konulduğuna dair bilgilere de yer verilen raporda, bu kitapların uzun bir süre tutsaklara geri verilmediğine işaret edildi. Raporda, şunlar belirtildi: “Kürtçe, Kürt ve Kurdistan kelimelerinin geçmiş olduğu kitaplara gerekçesiz bir şekilde el konuluyor. Kürt edebiyatının önde gelen şairlerinden olan Cegerxwîn’in kitaplarına dahi el konuluyor. Cezaevinde yapılan atölyelere kontenjan olmasına rağmen mahpuslar keyfi bir şekilde alınmıyor. Tutsakların sorunların çözümü ve talepler için cezaevi idaresi ile temas kurmaya çalıştık, ancak idare bu talebi reddetti. Taner Şahin isimli başgardiyan ve diğer gardiyanlar, tutsaklara yönelik onur kırıcı davranışlarda bulunuyor. Ayrıca verilen cezayı tamamlayan tutsakların İdare ve Gözlem Kurulu tarafından bırakılmıyor. Tutsak Abdullah Rüzgar, ağır hasta tutsak Mehmet Şirin Tekmenuray ve Mehmet Okur’un tahliyelerinin engelleniyor.” 

Kelepçeli muayene devam

Raporda, diş tedavisi için başvuruda bulunan tutsakların taleplerinin aylarca bekletildiğine de yer verildi. Kocaeli’de 5 hastane olduğu, ancak tutsakların sadece tek bir hastane için randevu talebinde bulunabildiklerine işaret edilen raporda, hastaneye götürülen tutsakların kelepçeli muayene maruz bırakıldığı belirtildi. Raporda, “Kelepçeli muayene dayatmasına karşı dilekçe ve şikayet haklarını kullanan mahpusların ise adeta fişlendikleri ve daha sonraki randevularında farklı türde kötü muamelelere maruz bırakılıyorlar” denildi. Raporda, diş tedavisi gören tutsakların diş tedavilerinin son aşamasında başka cezaevlerine sürgün edildiğinin altı çizildi. 

Tedaviler engelleniyor

Raporda, şöyle devam edildi: “Diş tedavisi yarında bırakılan bir diğer mahpus 2010'dan beri ülser hastası olan ve düzenli ilaç kullanan Neytullah Bayram’dır. Kocaeli 2 Nolu F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’nda bulunan Bayram, diş tedavisi için Diyarbakır’dan temin etmiş olduğu implant malzemeleri Kocaeli’ndeki hastaneler tarafından malzemelerin temin edildiği firma ile anlaşmalarının olmadığı gerekçesiyle kabul edilmemekte ve Bayram’ın diş tedavisi yapılmamaktadır. İki yılı aşkın süredir ağzına diş bulunmayan Bayram, ülser rahatsızlığından dolayı düzenli kontrollerinin yapılması gerekirken iki yıldır kontrolleri de gerçekleştirilmemiştir. Mahmut Aba, Ferhat Demirtaş ve Zeki Bayhan diş rahatsızları olmasına rağmen hastaneye sevk edilmiyor.” 

Bakanlığa başvurdu

Güneş, aynı zamanda söz konusu ihlallere ilişkin Meclis İnsan Hakları İnceleme Komisyonu’na (İHİK) ve Adalet Bakanlığına da başvuruda bulundu. Güneş her iki başvuruda da sorunların kaynağının ortaya çıkarılması ve çözülmesi talep edildi. 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.