Kürtçe, varoluşumun parçasıdır

Kadın Haberleri —

Diyala Elî

Diyala Elî

  • Kürtçe şiirler ve edebi yazılar yazan Diyala Elî, “Kürtçe kişiliğimizin, yaşamımızın ve varoluşumuzun bir parçası. Kürtçe yazmak seçim değil, karar olmalıdır. Mücadele birinci derecede kalemle ve bilinçlenerek kazanılır” dedi.

Cizre Kantonu’nun Çil Axa şehrinde yaşayan Diyala Elî, Kürt dili ve edebiyatı öğretmenliği yapıyor. 26 yaşındaki Diyala Elî aynı zamanda hukuk ve Rojava Öğretmen Yetiştirme Akademisi mezunu. Kürtçe edebi yazı ve şiirler yazan genç kadın, festivallerde birçok başarıya imza attı.

Çocukluğundan bu yana yazmaya ilgi duyan Diyala Elî, yazar olan babası sayesinde edebiyat ve şiiri sevdi. Diyala Elî, Kürtçe yazma serüvenini Jinha’ya, “Kendimi geliştirmem, etkinliklere katılmam ve edebiyat konusunda fikir sahibi olmam için fırsatlar tanındı. Yazarlığa hazırlık aşaması benim gerçek ya da resmi başlangıcımdı. Korkmadan yazmaya karar verdim. Daha da önemlisi günlükler, anılar, duygular, yaşanan ve aklıma gelen olayları yazardım. Rojava'da iki edebiyat yarışmasına katıldım, ikisinde de birinci oldum" sözleriyle anlattı.

Varoluşumun parçası

Diyala Elî, Kürtçe yazarak kendisini dahi iyi ifade ettiğini söyledi ve ekledi: "Kürtçe anadilim olduğu için tercihim Kürtçe yazmaktır. Bu söylediğimiz bir slogan ya da küçük bir söz değil, bu dil bizim kişiliğimizin, yaşamımızın ve yeryüzündeki varoluşumuzun bir parçasıdır. Temel olarak bu bir seçim değil, karar olmalıdır. Şiir yazmak ise benim için özel bir yere sahip. Şiirde başımdan geçen olayları ve toplumu ilgilendiren konulara odaklanıyorum. Öte yandan sevgiyi, yurtseverliği anlatan yazılar da var ama ben daha çok insan ruhunu anlatan konulara dikkat çekmeyi seviyorum.”

Hem silah hem kalemimizle kazanacağız

Eserlerinin gelecekte okunmasını hayal eden Diyala Elî, “Eserlerimin Kürt dili ve edebiyatında mutlaka bir etki, fark yaratmasını istiyorum. Umudum, isteğim yolunu yeni bulan gençlerin kendilerini eğitimden, okumaktan ve bilinçlenmekten uzak tutmamalarıdır. Çünkü ülkeler sadece silahlarla kurtarılmıyor. Mücadele birinci derecede kalemle ve bilinçlenerek kazanılır. Savaş olsa da sonuçta kazanan barış ve bilimdir" dedi. ÇIL AXA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.