Kurutmalıklar asılı kaldı

Kadın Haberleri —

Kurutmalıklar

Kurutmalıklar

  • Birsen Sönmez ve Hava Tutar, komünal bir şekilde çalışarak yıkayıp ipe dizdikleri kurutmalıkları güneşe seriyorlar. Ancak ekonomik çöküşten dolayı kurutmalıkları satamıyorlar.

Her sene Ağustos ayı sonlarına doğru kurutmalık yapımına başlayan kadınlar, aldıkları domates, patlıcan ve biberlerle kış hazırlığına girişiyor. Biberleri kurutuyor, domates ve patlıcanları közde pişiriyorlar. Her yıl bu mevsimde bahçelerini, balkonlarını ve damlarını kurutmalıklarla dolduruyorlar. Kimisi ailesine yetecek kadar bu işe mesai harcarken kimisi ise satarak bir kazanç elde ediyor.

Eskiden çuvalla aldıkları sebzeleri son yıllarda daha az alan kadınlar artan zamlara tepki gösteriyor. Çünkü hem ateş başında hem de ip diziminde verdikleri emeğin karşılığını alamıyorlar. Amed’in Şehitlik semtinde yaşayan Birsen Sönmez ve Hava Tutar birbirlerine yardım ederek yıkayıp ipe dizdikleri kurutmalıkları güneşe seriyorlar.

 

 

Çalışmazsak aç kalacağız

Jinha’ya hem satış yapmak hem de çocukları için kurutmalıkları yaptığını anlatan Birsen Sönmez, son dönemde yaşanan işsizliğe de dikkat çekti: “Saatlerce burada çalışıyoruz. Hiçbir yerde iş yok. Ne iş olsa yapacağız ama artık iş de bulamıyoruz. Geçinemediğimiz için ne eve ekmek götürüyoruz ne de çocuklarımıza bakabiliyoruz. Kimi zaman ben kadınlara kimi zamanda onlar bana yardım ediyor. Hep birlikte bunları hazırlayıp hep beraber satıyoruz. Bu işi de yapmazsak aç kalacağız.”

5’ti 15’e yükseldi

Birsen Sönmez, “Şimdi hem pazar hem gıda pahalı. Eskiden 5’e aldığımız ürünü şimdi 15’e alabiliyoruz. Hayat çok zor, şimdi bir yere gittiğinde elin boş dönüyorsun. Hiçbir şey alamıyorsun, kimse bunu inkâr etmesin. Şimdi gün boyu emek veriyoruz ama insanlar kurutmalıkları pahalı buluyor ama aldığımız o para hiçbir şeye yetmiyor. Çok yoruluyoruz ama emeğimizin karşılığını alamıyoruz” dedi.

 

 

Tek geçim kaynağı

3 yıldır kurutmalık yapıp satarak geçimini sağlayan Hava Tutar ise, “Sebzeleri doğrayıp, iplerde kurutuyoruz daha sonra da satıyoruz. Bu işten kazandığımız parayla evimize ekmek götürebiliyoruz. Birimiz dolmayı açıyor, diğeri ateş başında duruyor. Hep beraber bu işi yapıyoruz. Fazladan aldığımız 3 TL hiçbir şeye yetmiyor. Her gün aç eve gidiyoruz, bazen ekmek götürebiliyoruz bazen de götüremiyoruz. Çocuklarıma ekmek götürmek için bu işi yapıyorum” şeklinde konuştu. AMED

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.