Lübnan’a en ağır hava saldırısı

Dünya Haberleri —

Beyrut hava saldırısı/ Foto:AFP

Beyrut hava saldırısı/ Foto:AFP

  • İsrail'in Beyrut’a yönelik hava saldırılarında aralarında iki Hizbullah üst düzey komutanının da yer aldığı 16 kişi öldü. Son bir yılın en ağır hava saldırısında Lübnan’da 290 farklı nokta vuruldu.
  • Beyrut’ta enkaz kaldırma çalışmaları sürerken Lübnan Hizbullah’ının füze saldırıları ile binlerce Hayfalı sığınaklara girdi. İsrail Kızıl Davut Yıldızı yetkilileri füze saldırılarında yaralılar olduğunu açıkladı.

İsrail Lübnan topraklarına son bir yılın en ağır hava saldırısını gerçekleştirdi. Lübnan genelinde 290 nokta hedef oldu. Başkent Beyrut’un yanısıra güneydeki Hiyam kasabası da İsrail bombardımanından kurtulamadı. Lübnan genelinde ölü sayısı 84’e yükseldi.   

Lübnan’da başkent Beyrut, ülkenin güneyi ve Bekaa çevresini hedef alan İsrail hava saldırılarında can kayıpları artıyor. İsrail ordusu Beyrut’un ardından dün akşam ‘onlarca’ savaş uçağı ile Lübnan'ın güneyindeki Hizbullah hedeflerine ‘geniş çaplı’ hava saldırıları düzenledi. Konu hakkında yazılı açıklama yapan Lübnan Sağlık Bakanlığı enkaz kaldırma çalışmalarının sürdüğünü ancak şimdiye kadar tespit edilebilen 45 cesede ulaşıldığını bildirdi. Söz konusu son saldırıda 8 kişinin daha yaşamını yitirdiğine işaret edilen açıklamada, kimlik tespiti için cesetlerden DNA örnekleri alındığı kaydedildi. Saldırıya uğrayan bina ve çevrede enkaz kaldırma çalışmalarının sürdüğü ve ölenler arasında kimlikleri henüz belirlenmeyenlerin bulunduğu aktarıldı. Lübnan'da çağrı cihazlarının ve telsizlerin patlatılması ve cuma günkü saldırılarda ölenlerin toplam sayısı 84'e yükseldi.

İsrail Ordu sözcüsü Daniel Hagari, “Son bir saat içinde Hizbullah'ın İsrail topraklarına roket fırlatmaya hazırlandığının tespit edilmesinden sonra Lübnan'ın güneyine geniş çaplı hava saldırıları gerçekleştirdik” ifadelerini kullandı.

İsrail saldırısını sürdürüyor

Katrani Tepeleri ve Batı Bekaa Tepelerini hedef alan hava saldırılarında dört kişi yaralandı. Lübnan Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Acil Operasyon Merkezi'nden yapılan açıklamada İsrail'in Katrani Tepeleri'ne düzenlediği saldırıda bir kişinin ağır yaralandığı ve yoğun bakım ünitesinde tedavi altına alındığı belirtildi. Merkez, İsrail'in Batı Bekaa tepelerine düzenlediği hava saldırılarında üç kişinin hafif yaralandığını da ekledi.

Lübnan medyası, İsrail savaş uçaklarının Cebel er-Reyhan tepelerini, Mahmudiye'nin dış mahallelerini, Vadi Burgaz'ı, Litani Nehri’ni, Labaya'yı ve Batı Bekaa'nın dış mahallelerini hedef alan hava saldırıları gerçekleştirdiğini bildirdi.

İkisi üst düzey 16 kayıp

Hizbullah’a yakın bir kaynaklar AFP'ye, İsrail'in Beyrut'un güney banliyösüne düzenlediği saldırıda aralarında en az iki komutanın da bulunduğu 16 savaşçısının öldüğünü doğruladığını söyledi. Hizbullah tarafından yapılan açıklamaya göre, Hizbullah'ın Rıdvan Gücü komutanı İbrahim Akil'in yasını tutarken peş peşe yaptığı açıklamalarla aralarında “merkezi eğitim biriminin sorumluluğunu üstlenen” Ahmed Mahmud Vehbi'nin de bulunduğu 16 savaşçısının öldüğünü duyurdu.

Hizbullah'a yakın bir başka kaynak ise dün Akil'in, saha “komutanları” ile yaptığı toplantı sırasında hedef alındığını bildirdi.

115 füze atıldı, Hayfa hedef

Lübnan Hizbullahı'nın İsrail'in kuzeyindeki bölgelere roket saldırıları sabah saatlerinde de devam etti. İsrail'in kuzeyindeki Hayfa kenti ve çevresinde saldırı alarmları çaldı. İsrail ordusunun yaptığı açıklamaya göre, Lübnan'dan İsrail'e doğru gece boyunca 115 kadar füze atıldı. Füzelerden bir kısmının Hayfa yakınlarındaki Kiryat Biraik ve Aşağı Celile bölgesinde yerleşim yerine isabet ettiğini bildirdi. İsrail acil yardım servisi Kızıl Davut Yıldızı, Kiryat Bialik bölgesine isabet eden roket nedeniyle üç kişinin yaralandığını ifade etti. BEYRUT

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.