Meydanlarda yazılmalıdır

Selahattin IŞILDAK Haberleri —

  • “Barışın kapısını açın" diyen milyonların sesine kulak vererek İmralı’daki tecridi sonlandıran adımlar atın ki; halklar da yeni bir anayasaya ihtiyaç var sözüne gerçekten inansın ve Şili halkı gibi yeni anayasa için meydanları-alanları doldursun.

Geçtiğimiz günlerde bir “yeni anayasa” gündemi geldi geçti yaşantımızdan, geçiyor, geçecek belki de. 80 darbesi sonrası 42 senedir yürürlükte olan, sağı solu iğdiş edilmiş, delik deşik bir askeri darbe anayasasının yerine başka bir anayasa yapalım diyor AKP’liler. Onları bugün bütün bu ellerindeki baskı ve zor aygıtlarını alabildiğince keyfi bir şekilde rahatça kullanmalarına imkan ve olanak sağlayan mevcut anayasayı yetersiz görüyor olsalar gerek ki, “yeni bir anayasa” yapalım diyorlar.

22 senedir iktidardasınız sizden başka herkes bu anayasadan şikayetçi, hatta bu anayasanın mahkemesinin aldığı kararları dahi takmayan, umursamayan siz ve sizin emrinize bağlı güçlerden şikayetçi. Bu anayasanın sınırlarını bile aşarak, bu anayasanın mahkemesinin aldığı bir kararı bile yeri gelince “saygı da duymuyorum aldığı kararları da takmıyorum” diyerek hiçe saymak, mevcut anayasayı kokoreççide aldığınız bir çeyrek kokereçe sarılı gazete parçası ile eş anlamlı kılıyor. Yani şimdi kokoreççiliğe heves sarmış bir iktidarın bu tarz bir çıkış yapmasını da hali ile herkes bir şekilde sorguladı. Normal koşullarda bir toplumun bir arada yaşamının temel ilkelerini ifade eden, toplumsal bir sözleşmenin kapsamlı ve genel tarafından kabul görmüş hali diye genel olarak tanımlayacağımız bir anayasanın oluşturulması için ortaklaşılmış bir konsensüs şarttır. Bu sebeple politik ve/ya apolitik diyebileceğimiz insanlar iktidardan böyle bir çağrı (yeni anayasa çağrısı) görünce, bunun bir ihtiyaç olduğunu gerçekten düşündüklerini gösteren adımlar atılmasını beklerler: Yani eğer gerçekten yeni bir anayasa lazım bize diyen bu iktidardakilerden, mesela 1 Mayıs’ta Taksim meydanına çıkılması için her imkanı sağlaması beklenirdi ki tersi yaşandı. etki ajanlığı gibi bir garabet tartışa gündemimize girmezdi vs.

“Eğer halkların çıkarına bir anayasa gündeme gelecekse eğer, her şeyden önce mevcut anayasadaki sorunsallar nedeni ile zindanlarda haksız yere yatan başta hasta mahpuslar olmak üzere bütün siyasi tutsaklar serbest bırakılmalıdır. Kısa bir süre sonra da “genel af” ilan edilmelidir” diye düşünür o politik ve apolitik insanlar.

“Barışın kapısını açın" diyen milyonların sesine kulak vererek İmralı’daki tecridi sonlandıran adımlar atın ki; halklar da yeni bir anayasaya ihtiyaç var sözüne gerçekten inansın ve Şili halkı gibi yeni anayasa için meydanları-alanları doldursun.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.