Milliyetçilik damarlarına işlemiş

Şanar Yurdatapan

Şanar Yurdatapan

  • “Erdoğan’ın barışı tesis etmek gibi bir derdi yok. Kürt düşmanlığı Erdoğan’ın içine sinmiş” diyen besteci-söz yazarı Şanar Yurdatapan, sol cenahı da eleştirdi: “Maalesef Türkiye’de kendini solda zanneden bir sürü insanda da milliyetçilik damarlarına işlemiş, farkına varmadan tekrar edip duruyoruz.”

MA’dan Esra Solin Dal’a konuşan Şanar Yurdatapan aynı zamanda “Barışa Ses Olalım” imzacılarından. Savaş politikalarından kaynaklı Türkiye’nin hem ekonomik hem de siyasi anlamda büyük kayıplar yaşadığını belirten Yurdatapan, Türk devletinin Federe Kurdistan ile Kuzey ve Doğu Suriye’ye dönük saldırılarının Türk Cumhurbaşkanı Recep T. Erdoğan’ın çıkarlarını korumaya dönük bir yöntem haline geldiğini belirtti. Yurdatapan “Erdoğan, kendi çıkarları için bu savaşı sürdürmek istemektedir. Amaç, sınırın öteki tarafından bulunan Suriye ve Irak'taki hedeflere saldırarak, Kürt meselesini savaş yöntemleriyle sonra erdirmek. Kendimi bildim bileli ‘bunlar 3-5 çapulcu köklerini kuruttuk, kuruyoruz’ deniliyor. 40 senedir hala köklerini kurutamadıysanız çok sağlam bir kök vardır demektir” dedi. 

Krizden çıkmak için

“Komşularımızla sürekli bir savaş halinde olmaktansa barış politikalarıyla ülkemizde refahı sağlayabiliriz” diyen Şanaryurdatapan şöyle devam etti: “Barış süreci sürdüğü sırada Türkiye bir nefes almıştı. Bu hala unutulmadı. Erdoğan istediğini alamayınca işler değişti ve yeniden savaş politikaları devreye konuldu. Son olarak geldiğimiz noktada Erdoğan, krizden çıkmak için Suriye’nin içine kadar girdi. Önceleri ‘canım kardeşim’ dediği ve yaz tatillerini Bodrum’da birlikte geçirdiği Esat, ‘katil Esed’ oldu. Erdoğan bir yandan savaşı tırmandırırken bir yandan muhalifleri susturmak istiyor. AKP’nin tüm politikalarına ‘Allah’ın emri’ diyen ve ses çıkarmayan bir toplum istiyor. Bunun için de her şeyi yapar.”

Kürt düşmanlığı içine sinmiş

“Erdoğan’ın barışı tesis etmek gibi bir derdi yok. Kürt düşmanlığı Erdoğan’ın içine sinmiş” diyen Yurdatapan şöyle devam etti: “Maalesef Türkiye’de kendini solda zanneden bir sürü insanda da milliyetçilik damarlarına işlemiş, farkına varmadan tekrar edip duruyoruz. Şunu söylemek mümkün Erdoğan bu savaşı yoğunlaştırmaya uğraşıyor ama bu sefer işi çok zor. Düne kadar Suriye'de kullandığı askerler de kendisine karşı çıktı. Suriye’de kendi elleriyle kurduğu çeteleri Türk bayrağını yaktı. Yani bu defa Kürtlerin üstüne saldığı kişiler kendisine karşı. Bu durumda ne yapacağını seçmesi zor.”

Bu kök kurumaz

Yurdatapan, “40 yıldır aynı yol izleniyor. ‘Üç-beş çapulcu, köklerini kurutmak üzereyiz’ anlayışı var. Bu kök kurumaz. Bütün Kürtleri öldürüp atom bombası atarsanız da fayda etmez. PKK’yi yok etseniz bile başka bir örgüt çıkar ve bu iş devam eder. 40 yıldır devam eden bir bağımsızlık savaşını siz öyle lafla falan yok edemezsiniz” diyerek şu çağrıda bulundu: “Barış isteyen güçler mücadelelerine biran bile ara vermemeli ve elinden geldiğince mücadeleyi yükseltmelidir. Bu ülkenin aydınları, demokratları güçlerini birleştirerek, her zamankinden daha fazla savaşa karşı durmalıdır.”  İSTANBUL

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.