Myanmar’da iç göç

Dünya Haberleri —

Myanmar / Foto:AFP

Myanmar / Foto:AFP

  • Myanmar'da çatışmalar nedeniyle evlerini terk edenlerin sayısı 3 milyonu aştı. BM 6 ay içinde yaşanan bu son göç dalgasını kasvetli bulurken, insani yarım için para bulunamıyor.

BM, Şubat 2021'de darbeyle iktidarı ele geçiren generalleri görevden almaya çalışan ordu ve silahlı gruplar arasındaki çatışmaların artması nedeniyle yerinden edilenlerin sayısının son altı ayda yüzde 50 arttığını duyurdu. Birleşmiş Milletler, ülke içinde yerinden edilen 3 milyon kişinin yüzde 90'ından fazlasının darbenin sonucunda oluşan çatışma nedeniyle evlerini terk ettiğine dikkat çekti. BM Myanmar Misyonu ve İnsani Yardım Koordinatörlüğü ofisi yaptığı açıklamada, "Myanmar bu hafta, yoğunlaşan çatışmalar sonucu ülke çapında 3 milyondan fazla sivil yerinden edildi, bu kasvetli bir dönüm noktasına işaret ediyor” dedi.

Askeri darbenin yarattığı yıkımın ülkeyi uçurumun eşiğine getirdiğini hatırlatan BM yetkilileri, “Şubat 2021'deki askeri darbe sonucu Myanmar’da ülkenin birçok yerinde yaşanan çatışmalardan uzaklaşmaya çalışan  rekor sayıda sivil, güvenlik arayışıyla evlerini terk etti. Derinleşen insani krizle ülke 2024'te uçurumun kenarında duruyor” diyerek yaşanan durumun vehametine vurgu yaptı.

Darbeciden uzaklaşmaya çalışıyorlar

Yerinden edilenlerin yaklaşık yarısı kuzeybatı Chin, Magway ve Sagaing bölgelerinde, 900.000'den fazlası ise ülkenin güneydoğusunda bulunuyor. Batıdaki Rakhine eyaletinde yaklaşık 356.000 insan yaşıyor; burada 2017'deki acımasız askeri baskı, çoğunluğu Müslüman olan 750.000'den fazla Rohingya'nın komşu Bangladeş'e kaçmasına neden oldu.

Yüzde 5 insani yardım

BM, derinleşen çatışmanın, Myanmar'da yaklaşık 18,6 milyon insanın insani yardıma ihtiyaç duyduğu anlamına geldiğini, bu rakamın 2023 yılına göre 1 milyon daha fazla olduğunu söyledi. Ancak ihtiyaç sahiplerine ulaşma çabalarının "brüt yetersiz finansman" nedeniyle sekteye uğradığı belirtildi. BM şimdiye kadar insani operasyonlar için ihtiyaç duyduğu fonun yüzde 5'inden azını aldığını söyledi. Açıklamada, "Siklon mevsimi hızla yaklaşırken, en savunmasız kişileri korumak ve hayat kurtarmak için artık ek kaynaklara ihtiyaç var" denildi.

Ordu 5 bin kişiyi öldürdü

Sivillere hava saldırıları düzenlemek ve köyleri yerle bir etmekle suçlanan generaller, Nisan 2021'de Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği'nin (ASEAN) diğer üyeleriyle vardığı beş maddelik barış planını görmezden geldi. Durumu takip eden Siyasi Mahkumlara Yardım Derneği'ne göre, darbeden bu yana yaklaşık 5.000 kişi ordu tarafından öldürüldü. 20.000'den fazla kişi gözaltında bulunurken, Aung San Suu Kyi askeri mahkemede yapılan gizli duruşmanın ardından toplam 27 yıllık hapis cezasını çekiyor. NEPİDO

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.