NATO’da Rutte dönemi

Dünya Haberleri —

Mark Rutte / Foto:AFP

Mark Rutte / Foto:AFP

  • NATO üyesi 32 devlet konsensüs ile Genel Sekreterliği Hollanda Başbakanı Mark Rutte verdi. Rutte görevi, Jens Stoltenberg'den 1 Ekim’de devralacak.

Rakibi Romanya Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis'in çekilmesinin ardından, Hollanda Başbakanı Mark Rutte, yeni NATO Genel Sekreteri olarak resmen atandı. Rusya-Ukrayna savaşına daha fazla müdahil olan, Çin'le gerilimi tırmandıran Kuzey Atlantik İttifakı'nın Genel Sekreterliğini ve sözcülüğünü Rutte yürütecek. Yaptığı açıklamalar ile gerilim siyasetinin sözcüsü olan, sürekli görev süresi uzatılarak 10 yıl boyunca NATO Genel Sekreterliğini yürüten Eski Norveç Başbakanı Jens Stoltenberg’in nihayet görevi son buldu.

Üzerinde uzlaşılmıştı

Görevi 1 Ekim'de Stoltenberg'den devralacak Rutte, Hollanda'da koalisyon hükümetinin bozulması üzerine 7 Temmuz 2023'te istifa etmiş ve yeni hükümet kurulana kadar başbakanlık görevini sürdürüp ardından aktif siyaseti bırakacağını duyurmuştu. Geçen yıl göreve ilgisini açıkladıktan sonra aralarında ABD, Britanya, Fransa ve Almanya'nın da bulunduğu ittifakın kilit üyelerinden erken destek alan Rutte, son olarak Türkiye ve Macaristan'ı da ikna etti.

NATO kararları konsensüsle alındığından, yaklaşık 14 yıl başbakanlık yaptıktan sonra Hollanda siyasetinden çekilen Rutte, ancak 32 ittifak üyesinin tamamının destek vermesiyle onaylanabildi.

Stoltenberg övgüler dizdi

Stoltenberg, Rutte'nin halefi olmasından memnuniyet açıkladı: "Mark gerçek bir transatlantikçi, güçlü bir lider ve fikir birliği oluşturucudur. NATO'yu emin ellere bıraktığımı biliyorum."

Müttefikler Ukrayna'ya desteği artırırken NATO-Rusya savaşının çıkmasını önlemek gibi bir meydan okumayla karşı karşıya olan Rutte, kasımda ABD başkanlık seçimini Trump'ın kazanması halinde ittifakı birarada tutma sorunuyla ya yüzleşecek. BRÜKSEL/REUTERS

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.