Rutte NATO’nun başına geçti

Dünya Haberleri —

Mark Rutte

Mark Rutte

  • Eski Hollanda Başbakanı Mark Rutte, düzenlenen bir törenle NATO Genel Sekreterliği görevini Norveçli Jens Stoltenberg'den resmen devraldı.

Mark Rutte, 1 Ekim Salı günü düzenlenen bir törenle NATO askeri ittifakının başına geçerken, Ukrayna'ya desteğe öncelik vereceği sözünü verdi. Hollanda'nın eski Başbakanı, genel sekreterlik görevini Norveçli Jens Stoltenberg'den devralırken, NATO'nun kabiliyet açıklarını kapatması gerektiğini de vurguladı. Rutte, ittifakın Kuzey Atlantik Konseyi üyelerine, "Burada olmak büyük bir onur," dedi. "Beni bu sorumluluğa layık gördüğünüz için tüm uluslara teşekkür ediyorum," dedi.

Savunma paktı liderlerinin ülkenin üyelik yolunun "geri döndürülemez" olduğunu belirtmesinin ardından Rutte, ittifakın "Ukrayna'ya desteğini arttırması ve onu NATO'ya daha da yakınlaştırması" gerektiğini sözlerine ekledi.

Nasıl bir ittifak?

Rutte salı günü erken saatlerde gazetecilere verdiği demeçte, "Güçlü bir transatlantik bağ ittifakımızın temelidir ve sizi temin ederim ki bu bağın kaya gibi sağlam kalmasını sağlamak için elimden geleni yapacağım," ifadeleri ile kasım ayında yapılacak Amerika Birleşik Devletleri (ABD) seçimlerini kim kazanırsa kazansın onunla birlikte çalışmayı taahhüt etti.

"NATO artık daha büyük, daha güçlü ve her zamankinden daha birlik içinde," diyen Rutte, selefine "Genel Sekreter olarak sizi takip etmek, sizin yerinizi doldurmak benim için büyük bir onur," dedi. Öncelikleri sorulduğunda ise Rutte gazetecilere şunları söyledi: "Ukrayna listenin en başında yer alıyor. Ama aynı zamanda ortak savunmamız ve caydırıcılığımız açısından daha fazlasını yapmamız gerekiyor." BRÜKSEL

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.